14:49 | 28 февруари 22 1206

Фондация „Чудомир“ планира бюджет 2022 г. наполовина на предишните, но с всички традиционни събития в празничния календар

Фондация „Чудомир“ планира бюджет 2022 г. наполовина на предишните, но с всички традиционни събития в празничния календар / Новини от Казанлък

На редовна сесия на Общински съвет – Казанлък в края на месец февруари 2022 г. общинските съветници гласуваха Годишния финансов отчет на Фондация „Чудомир“, отчет за дейността на фондацията и проект за бюджет за 2022 г. От представените доклади от председателя на Управителния съвет на фондацията Борис Кърчев става ясно, че последните две години са били трудни за дейността им заради пандемията.

„През 2021г., поради продължаващата пандемия и невъзможността Чудомирови празници 2020 да бъдат реализирани, фондация „Чудомир“ изключително пестеливо е планирала разходите по организацията и провеждането на празниците!“, разказва Борис Кърчев. Въпреки това, поради необходимото технологично време, всички плакати и рекламни материали за планираните събития по предстоящите празници 2021 са били поръчани и отпечатани. За огромно съжаление на всички, за втора поредна година празниците бяха отменени!

Подготвени за подобно стечение на обстоятелствата, Фондация "Чудомир" и Литературно-художествен музей "Чудомир" реализираха няколко от най-важните събития в интерактивна среда. Проведена беше ежегодната научна конференция "Нашенци - век по-късно, все така живи!", по случай 131 години от рождението на Димитър Чорбаджийски и 126 години от рождението на Мара Чорбаджийска, след нея организаторите финансират издаването на сборника с научните публикации от конференцията. Отличен беше и 52-рия носител на наградата за КЪС ХУМОРИСТИЧЕН РАЗКАЗ, организиран съвместно с вестник "Стършел".

Отново през изминалата 2021г. Фондация „Чудомир” реализира първи съвместен проект с Общински театър „Любомир Кабакчиев”. Финансово подкрепен, като разходи за хонорари, за постановъчен екип, на сто процента от Сесията за Социално ангажирани изкуства на Национален Фонд „Култура 2020“ към Министерство на културата, в размер на 20000 лева. Ново начало в творческата работа на Театъра бележи и привличането на деца от малцинствата на ромската общност, които участват наравно с професионалните актьори в постановката. „Процес, който ще се развива и обогатява.“, коментира председателят на Управителният съвет. „Благодарение на Община Казанлък и от собствени приходи от продажба на книги успяхме да покрием разходите на Фондацията за 2021г.“, обобщи той.

„В сегашния проект за бюджет сме включили всички традиционни мероприятия от програмата на празниците, като се надяваме те да се проведат в спокойна и творческа обстановка, и отново да зарадваме жителите на Казанлък с любимите им събития.“, допълва Борис Кърчев. „Въпреки, че тази година сме планирали бюджет почти наполовина от предишни, когато не е имало ограничения, всички събития отново са включени в календара на празниците.“, съобщи председателят на Управителния съвет на фондацията. Предвидени са разходи за театрални постановки, концерти, матинета, творчески работилници, детски конкурси, изложби и представяне на книги, финансиране издаване на книги, както и разходи за дейността на фондацията.

Борис Кърчев от Фондация „Чудомир“ изрази надежда, че всички граждани и гости на община Казанлък ще намерят своите събития в календара и програмата на "Чудомирови празници 2022".

Пресцентър на Община Казанлък 

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

След зрелищна гонка с полицията задържаха кола с мигранти в Казанлък/ Обновена

7851 | 23 ноември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5426 | 26 ноември 2023

Кметът на община Казанлък връчи трудовите договори на новоизбраните кметове на населени места

4518 | 23 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4399 | 27 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3764 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3533 | 24 ноември 2023

Дамите от енинския клуб “Любородие“ се поглезиха с разкрасителен ритуал от клуб „Хармония СПА“

3442 | 23 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

2985 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

2897 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

2893 | 29 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак