15:33 | 28 февруари 22 1487

Фотоизложбата „Кукерландия” превзема Музея на фотографията

Фотоизложбата „Кукерландия” превзема Музея на фотографията  / Новини от Казанлък

„Кукерландия” се провежда ежегодно по време на маскараден фестивал Ямбол. Възниква през 2004 г. по идея на Георги и Константин Зайкови, подета от няколко души, а по-късно и от някои местни институции.

През 2005 г. фотографски конкурс и изложба „Кукерландия” дебютира, а от следващата 2006 година тя има и конкурсен характер. През следващите години конкурсът прераства в международен.

Тази година, в края на месец Февруари, Фотоизложба „Кукерландия” ще навърши 18 годишна възраст.
Първоначално само фотоконкурсът с изложбата носи името „Кукерландия”. След няколко години името е възприето за целия маскараден фестивал. Името означава земя на кукерите.

А кукерите кои са? Под това наименование съществуват по нашите земи от древни времена маскирани „чудовища”, които гонят злите духове и изпълняват ритуали за плодородие и човешко щастие и здраве. Кукерският ритуал е дълбоко символичен, много колоритен и обичан от българите.

Фотоконкурс „Кукерландия” представлява своеобразно Публично-частно партньорство между Общински структури, Неправителствени организации, Частни лица и фирми и е положителен пример за организация в областта на културата. Водещи в това отношение са Общините „Ямбол” и „Тунджа”. Важна роля в организацията, провеждането и съхранението на изложбата имат: ХГ "Жорж Папазов" Ямбол, Вагабонд Медия, Арт Принт Шоп, Ямболска Фотографска Общност и няколко физически лица и др. От 2022 г. Фотографски конкурс "Кукерландия" се провежда и под егидата на Национално сдружение Фотографска Академия "Янка Кюркчиева", като призовите места от конкурса ще бъдат удостоени с отличия на Академията.

Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в югоизточния български град Ямбол през месец февруари или март. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.

По регламент участващите фотографи могат да изпращат до 5 (пет) броя авторски снимки за участие. Конкурсът преминава в две части. В първата фаза, авторитетно жури анонимно селекционира, чрез специален web базиран софтуер до 40 фотографии от всички участващи. Селекционираните фотографии се отпечатват, рамкират и се подреждат в зала на галерия „Жорж Папазов” в Ямбол. Часове преди откриването на изложбата жури от авторитети гласува отново анонимно за всяка снимка по десетобалната система и излъчва призовите фотографии. Тогава се обявяват авторите за широката публика.
Сега „Кукерландия” разполага с най-богата и качествена колекция от фотографии на снимки на кукери – българските ендимични, маскирани фигури, които прогонват всички злини. В представителна извадка участват от 20 – 60 фотографии. Такава е изложбата „Най-доброто от КУКЕРЛАНДИЯ”, която ХГ „Жорж Папазов” излага в Етнографски музей Пловдив (на 17.05.2014 г.), Габрово, Одрин, Велико Търново, на 08.01.2020 г. в Музея на фотографията в Казанлък.

На 02.03.2022 г. /сряда/ от 17:30 ч. в Музеят на фотографията в Казанлък ще бъде откриването на изложбата, която ще можe да бъде разгледана до 28 март.

Константин Зайков

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак