11:26 | 07 март 22 939

Библиотеката показва жените в историята на БАН

Библиотеката показва жените в историята на БАН / Новини от Казанлък

В навечерието на 8 март в Общинска библиотека „Искра” се откри изложба „Жените в историята на Българската акдемия на науките” – 19 постера. С нея слагаме начало на поредица от съвместни инициативи с Регионалния център на БАН, с ръководител г-н Владимир Чучумишев.

На откриването присъстваха: г- жа Гинка Щерева, обществен посредник на Казанлък, г- н Владимир Чучумишев, ръководител „Техническо развитие” в „Арсенал” АД и общински съветник от „Алтернативата на гражданите” и ученици от ПГ „Иван Хаджиенов” с класен ръководител г- жа Йовка Чорбаджийска.

Изложбата прави ретроспекция на темата за жените в науката и мястото, което заемат в създаването, развитието и утвърждаването на БАН.

Сред документите по създаването на Българското книжовно дружество  през 1869 г. в Браила, присъства и името на Варвара Хадживелева. Жената, отстъпила дома си, за провеждане на първото учредително събрание за създаването на бъдещата Академия на науките. Нейният пример е последван от други жени дарителки, които основават парични фондове за издаване и награждаване на научни трудове, в трудните за Академията години.

На един от постерите е представена и британската историчка и писателка Мерсия Макдермот, чуждестранен член на Българската академия на науките от 1987 година и доктор хонорис кауза на Софийския университет от 2007 година. С много любов и изследователска дейност написва книги за Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

В съвременното общество науката не се създава само от мъже или само от жени, но е показателно, че жените със своите приноси навлизат в нея след 60 – те години на XX век. От този момент нататък идва и признанието им, с придобиване на научни степени и звания, авторство на значими трудове и издания.
Постерите са съпроводени с изложба от книги, на същата тематика от фонда на Общинска библиотека „Искра”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак