11:48 | 22 март 22 2224

Ученици от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” и приятели почистиха част от защитената местност „Гората на Боряна”

Ученици от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” и приятели почистиха част от защитената местност „Гората на Боряна” / Новини от Казанлък

Група ученици от 8 и 10 класове на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” през вчерашния ден запретнаха ръкави и почистиха голям район от защитената местност в Казанлък „Гората на Боряна”.

Вековната елшова гора северно от Художествената гимназия, по поречието на Енинска река е обявена за защитена местност от есента миналата година. Тя е с е с обща площ 348.417 дка. и е наименована на казанлъчанката Боряна Алексиева (позната на града с протестите срещу движението на каруците), която се бори до последен дъх за спасяването на вековните дървета в района.

Инициативата за почистването на „Гората на Боряна” е на преподавателя по химия и биология в хуманитарната гимназия Красимира Карагинева: „Идеята беше моя, защото следих какво се случва с „Гората на Боряна” още докато тя беше сред нас. И сега, след като станах учителка, реших да организирам инициативата по повод Световния ден на гората на 21 март.

В началото се организирахме с ученици от 8 клас в Заниманията по интереси, но идеята ни се хареса и на по-големите деца в 10-те класове, които също се включиха.”, разказа пред kazanlak.com Красимира.

Младата преподавателка се свързва и със съпруга на Боряна – Велчо Алексиев, който с радост се включи в почистването, заедно с децата си. На място бе и Нели Дончева, главният експерт „Гори“ от природозащитната организация WWF, с чиято помощ и подкрепа гората стана защитена. Включиха се и двама представители от РИОСВ, които посрещнаха радушно инициативата и раздадоха символични подаръци на всички деца, които чистиха. Екипи на Община Казанлък от отдел Екология” помогнаха с извозването на събраните отпадъци.

„Запознах се със семейството на Боряна, и с нейния баща – Илия Дренчев, който беше дошъл изключително подготвен, с ботуши, газеше в реката и вадеше боклуци от водата. Освен дребните битови отпадъци, в района на север по реката, в посока към село Енина, хората изхвърлят страшно много строителни отпадъци, които с времето реката понася по пътя си надолу. По този начин речното корито става изключително замърсено. Той вадеше точно тези отпадъци.”, разказва развълнувано учителката.

„Не очаквах, че това ще се посрещне толкова радушно от хората. Иска ми се, н мен и на учениците, да го направим традиция – всяка пролет и есен да организираме почистване и хората да започнат да виждат, че „Гората на Боряна” е чисто място и да започнат да пазят, и да не хвърлят отпадъци.”, споделя още Красимира Карагинева.

Предстои обозначаването на границите защитената местност „Гората на Боряна”, но процедурата е тромава. Първо трябва да се определят точните граници на местността, след което вече ще се направи самото обозначаване.

Още за историята на Гората на Боряна може да прочетете тук.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5635 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4996 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4867 | 27 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3940 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3724 | 24 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3159 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3137 | 26 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

3052 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2468 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2364 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак