11:10 | 29 март 22 1263

Мира Добрева: Столетниците са беловласите свидетели на времето

Мира Добрева: Столетниците са беловласите свидетели на времето / Новини от Казанлък

Вълнуваща и емоционална бе срещата на казанлъчани с журналистката Мира Добрева, която представи в Музей „Чудомир“ своята книга „Столетниците - благословия или орисия“.

Събитието бе открито с изпълнение на талантливата Ния Христова от вокална студия „Мюзик лаб“ с музикален преподавател Ганка Добрева. Водещ на дискусията бе казанлъчанлъшката журналистка Ралица Арабаджиева.

С голям интерес, слушателите в залата попиваха всяка изречена дума от авторката на книгата. Тя разказа за някои от нейните столетници, за срещите с тях и мъдростта, която са ѝ доверили.

„Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра.“

В края на събитието, директора на Музей „Чудомир“ Добрина Матова поднесе букет цветя и плакет за участие в „Чудомирови празници“ на телевизионната водеща и писател Мира Добрева.

За книгата, столетните люде, емоциите и поуките, журналистката сподели пред екипа ни:

"От 11 години обикалям цялата държава за да издирвам столетници. Била съм и в чужбина. Има една столетница от Сърбия, има една и от Румъния, а нейната история остава и до ден днешен незабравима за мен, защото там културата е малко по-различна.  Тя идва в България и изведнъж попада в едно хубаво българско село, а е била градска кокона. Тогава е било модерно да се наричат така по-изисканите дами от висшето общество - кокони.

Дълги са тези години за мен, но смятам, че уроците, които научавам аз самата, а надявам се и чрез моята книга давам на читателите, са по-ценното нещо в цялата тази история. Това са едни столетници на едно отминало време, което скоро ще бъде безвъзвратно загубено. Радвам се, че имах шанса в този живот да запиша историите на точно такива столетници. Уникални хора, както аз ги наричам – беловласи свидетели на времето."

Жена от публиката спомена, че в Казанлък има една столетница  - Иванка Антонова, която на 7 март отбеляза своя вековен юбилей. Тя е била директор на Основно училище „Тодор Юлиев“, чийто наследник днес е Средно училище „Екзарх Антим I“. Бихте ли я посетили и нея ?

"Столетничките - учители са наистина много интересни хора , защото те са пълни с много истории. Много ме е страх да обещавам, защото обещаеш ли на столетник да отидеш да го видиш, няма извинения да не го направиш. Затова много внимавам когато давам думата си пред тях. Ежедневието ми е твърде натоварено, а предаването „От близо с Мира“, което отново водя, заема голяма част от времето ми. Не мога на 100 процента да обещая, че ще дойда отново в Казанлък, но както казваше баба Ханя, една от героините в моята книга „Ако си жива и здрава догодина да дойдеш пак“. Та и аз ако съм жива и здрава догодина може би ще успея да дойда да снимам вашата столетница."

Какви са бъдещи Ви планове, има ли вероятност да издадете и другите непубликувани разкази за столетните?

"Много ме е страх от този въпрос. Дадох си душата в тази книга, толкова дълго работих по нея. Това е десет годишен труд, но всеки път всички ме питат. От друга страна е грях да имам 117 столетника и само 38 от тях да видят бял свят, някак си не е справедливо.

В момента пиша роман, който няма нищо общо с моята телевизионна история и телевизионни ми срещи. Усещам обаче, че този роман дълго ще се пише и няма да стане бързо. Междувременно мога да издам и друга книга ако е рекъл Господ и тази книга да е свързана с истории за столетници, защото има жажда за този вид първичност и нормалност каквато носят само столените люде. Възможно е да издам втора книга.“

Мира Добрева е позната като телевизионна водеща на десетки политически, икономически и социални събития. Носител е на множество награди. Издава книгата "Столетниците - благословия или орисия", в която са подбрани 38 истории засягат важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта, какво харесват мъжете у жените, клюките, надеждата, навиците, човешките идеали и най-вече добротата.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36685 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9638 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9603 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7013 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6520 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5393 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4988 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4934 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4669 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3726 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак