15:19 | 31 март 22 4780

Община Казанлък дофинансира с над 500 хил.лв. “безплатните детски градини“, за да осигури изхранването на децата

С 13 367 610 лева повече е проекто-бюджетът на Община Казанлък за тази година, в сравнение с 2021 г. Общата му стойност е 89 294 971 лв. Увеличението се дължи на повишението при държавните дейности, което е със 7 389 559 лева повече.

Част от трудностите в създаването на проекто-бюджета бяха скока на цените на тока, горивата и хранителните продукти. Няколко решения на Правителството също поставят предизвикателства с финансирането пред Община Казанлък – едно от тях е премахването на таксите за детските градини.

Субсидията ще успее ли да покрие нуждите на детските градини или Община Казанлък ще трябва да ги дофинансира? Ще има ли достатъчно средства за облагородяване на междублоковите пространства и през тази година?

На тези и още няколко въпроса ни отговори д-р Аксения Тилева, общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет Казанлък:

Предстои гласуване на общинския бюджет за 2022 г. Как го определяте? Достатъчен ли е за нуждите на общината предвид икономическата ситуация в страната и как се отразят високите сметки за ток и цените на хранителните продукти?

Сериозен въпрос, поне по това, което ние като общински съветници получихме като материал за разглеждане на предстоящия бюджет на Община Казанлък за 2022 г.

Предвид изключително сложната и сериозна икономическа ситуация в страната, визирайки непрекъснато галопиращо увеличаване на цените на всички стоки и услуги, които използваме, това неизбежно се отразява и на разходите, които общината прави и трябва да прави за да издържа всички общински дейности.

Важното уточнение обаче е, че в бюджета за 2022 г. Община Казанлък не предвижда увеличаване на месните данъци и такси и това е нашия наистина държавнически жест към хората от общината, защото виждаме, че правителството не си позволява да прави подобни жестове към жителите на своята страна.

Правителството реши родителите да не заплащат такси за детските градини на децата си. Как ще се отрази това на Община Казанлък и може ли въобще общината да си позволи такъв разход?

Да, много популистки взето решение - да се освободят родителите от заплащане на таксата за посещение на детска градина всички деца в цялата страна и съответно изчисли една сума, която да подпомогне общините в тази дейност.

Въпросната сума е около 30 процента по-висока от издръжката, която са имали миналата година детските градини. За всеки един човек, който работи в тази система и разбира елементарно от математика е ясно, че няма как тези 30 процента увеличени субсидии от държавата да покрият два и три пъти в повече, по-високите цени на хранителните продукти, горивата, тока, газта и нафтата, с която се отопляват детските градини. Ще посоча като пример за Община Казанлък, че за да се осигури изхранването на децата в детските градини Общината трябва да дофинансира с над половин милион лева тази иначе много щедра, но популистка постъпка на управляващите в момента. Това тяхно решение ще бъде реализирано, а гражданите на тази държава ще извадят от джоба си за да бъде изпълнено конкретното постановление и решение на Министерския съвет.

Как стои въпросът със средствата за културните институти? Финансовият министър беше казал, че служителите там само бършели прах. Така ли е в действителност?

Ще се опитам да отговоря културно, защото явно в този министър, култура отсъства и цинизмът е малко в повече.

Държавата не предвижда увеличение по единни разходни стандарти за културните институти в страната. Това е тяхното отношение към труда на работещите в сферата хора. Аз бих казала на управляващите, че ако желаят да получат информация за  случващото се в културните институти могат да дойдат в Казанлък за да видят какво означава труд, всеотдаен и социално отговорен. Дори и в момента когато текат Чудомировите празници ние виждаме труда на хората, продължил  месеци на ред. По време на Празниците на розата или Празниците на Тракийските царе това, което ние казанлъчани виждаме и се гордеем е плод на техния труд. Всичко това, което се случва, не мисля, че го правят хора, които бършат само праха по рафтовете и наистина заслужават едно достойно отношение.

Община Казанлък ще предприеме увеличаване на работните заплати на работещите в сферата с до 10 процента и ще се постарае да не допусне съкращаването на нито един работник от културните институти, защото труда на всеки един от тях е изключително важен за нас.

Какво предвижда Община Казанлък в Инвестиционната си програма? Какви средства са заложени там?

Инвестиционната програма на Община Казанлък, въпреки сложната ситуация, при която се налага да работи, отново е изключително амбициозна и изцяло насочена към хората от града и от населените места на общината. Най-важните неща, които ще си позволя да споделя са за средствата, които ще бъдат заделени за да бъде ремонтирана и последната детска градина в общината - детска градина „Роза“. За нея са преведени марки за енергийна ефективност, защото там в момента няма въведени такива. Друго изключително важно и значимо за нашия град ще бъде инвестирането в изграждане на къща-музей Иван Милев.  Казанлък все пак се слави като града на художните. Друг акцент върху, който ще се работи ще са улиците и междублоковите пространства, които ще бъдат обновени през тази година, отново със средства на Общината.

Друго много важно за нас казанлъчани, което не се случи миналата година са десетте проекта за облагородяване на междублоковите пространства, с които кандидатстваха жители на нашия град. Това е сума от 500 хил. лева, с които се надяваме наистина красотата да се върне при нас и да се почувстваме малко по-добре в тези трудни времена.

След всичко казано до сега и извънредните средства за различни издръжки ще останат ли средства за населените места в общината и в какви направления се насочват?

Община Казанлък е една от първите в страната, която предвиди разпределянето на средствата по населените места да става по единни разходни стандарти на база брой жители в съответното населено място, което от една страна дава предвидимост на това какви средства могат да очакват кметовете на съответните населени места и в какви приоритетни дейности да ги насочат.

В този смисъл отново Общината не забравя своите населени места и повече от 4 милиона лева от бюджет 2022 ще бъдат насочени към населените места от общината. Така ще се осигури осветлението им, както и частични ремонти на улиците в тях. Важно е да се поддържа изобщо живота в тези населени места, да бъдат почистени, облагородени, да се заплатят възнагражденията на работещите в администациите им служители. Дори и в тези трудни времена  Община Казанлък няма да раздели своите населени места от това, което се случва в големия общиснки център.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

10333 | 17 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

6838 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

6297 | 18 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

6046 | 19 юни 2024

Жена пострада при катастрофа на пътя Средногорово – Бузовград

5949 | 21 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

5112 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

4997 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

4472 | 17 юни 2024

Пожар гори в района на вилната зона, край местността „Каракос“ / ВИДЕО / ОБНОВЕНА

4348 | 19 юни 2024

Обраха къща в Копринка

4172 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак