15:19 | 31 март 22 4709

Община Казанлък дофинансира с над 500 хил.лв. “безплатните детски градини“, за да осигури изхранването на децата

С 13 367 610 лева повече е проекто-бюджетът на Община Казанлък за тази година, в сравнение с 2021 г. Общата му стойност е 89 294 971 лв. Увеличението се дължи на повишението при държавните дейности, което е със 7 389 559 лева повече.

Част от трудностите в създаването на проекто-бюджета бяха скока на цените на тока, горивата и хранителните продукти. Няколко решения на Правителството също поставят предизвикателства с финансирането пред Община Казанлък – едно от тях е премахването на таксите за детските градини.

Субсидията ще успее ли да покрие нуждите на детските градини или Община Казанлък ще трябва да ги дофинансира? Ще има ли достатъчно средства за облагородяване на междублоковите пространства и през тази година?

На тези и още няколко въпроса ни отговори д-р Аксения Тилева, общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет Казанлък:

Предстои гласуване на общинския бюджет за 2022 г. Как го определяте? Достатъчен ли е за нуждите на общината предвид икономическата ситуация в страната и как се отразят високите сметки за ток и цените на хранителните продукти?

Сериозен въпрос, поне по това, което ние като общински съветници получихме като материал за разглеждане на предстоящия бюджет на Община Казанлък за 2022 г.

Предвид изключително сложната и сериозна икономическа ситуация в страната, визирайки непрекъснато галопиращо увеличаване на цените на всички стоки и услуги, които използваме, това неизбежно се отразява и на разходите, които общината прави и трябва да прави за да издържа всички общински дейности.

Важното уточнение обаче е, че в бюджета за 2022 г. Община Казанлък не предвижда увеличаване на месните данъци и такси и това е нашия наистина държавнически жест към хората от общината, защото виждаме, че правителството не си позволява да прави подобни жестове към жителите на своята страна.

Правителството реши родителите да не заплащат такси за детските градини на децата си. Как ще се отрази това на Община Казанлък и може ли въобще общината да си позволи такъв разход?

Да, много популистки взето решение - да се освободят родителите от заплащане на таксата за посещение на детска градина всички деца в цялата страна и съответно изчисли една сума, която да подпомогне общините в тази дейност.

Въпросната сума е около 30 процента по-висока от издръжката, която са имали миналата година детските градини. За всеки един човек, който работи в тази система и разбира елементарно от математика е ясно, че няма как тези 30 процента увеличени субсидии от държавата да покрият два и три пъти в повече, по-високите цени на хранителните продукти, горивата, тока, газта и нафтата, с която се отопляват детските градини. Ще посоча като пример за Община Казанлък, че за да се осигури изхранването на децата в детските градини Общината трябва да дофинансира с над половин милион лева тази иначе много щедра, но популистка постъпка на управляващите в момента. Това тяхно решение ще бъде реализирано, а гражданите на тази държава ще извадят от джоба си за да бъде изпълнено конкретното постановление и решение на Министерския съвет.

Как стои въпросът със средствата за културните институти? Финансовият министър беше казал, че служителите там само бършели прах. Така ли е в действителност?

Ще се опитам да отговоря културно, защото явно в този министър, култура отсъства и цинизмът е малко в повече.

Държавата не предвижда увеличение по единни разходни стандарти за културните институти в страната. Това е тяхното отношение към труда на работещите в сферата хора. Аз бих казала на управляващите, че ако желаят да получат информация за  случващото се в културните институти могат да дойдат в Казанлък за да видят какво означава труд, всеотдаен и социално отговорен. Дори и в момента когато текат Чудомировите празници ние виждаме труда на хората, продължил  месеци на ред. По време на Празниците на розата или Празниците на Тракийските царе това, което ние казанлъчани виждаме и се гордеем е плод на техния труд. Всичко това, което се случва, не мисля, че го правят хора, които бършат само праха по рафтовете и наистина заслужават едно достойно отношение.

Община Казанлък ще предприеме увеличаване на работните заплати на работещите в сферата с до 10 процента и ще се постарае да не допусне съкращаването на нито един работник от културните институти, защото труда на всеки един от тях е изключително важен за нас.

Какво предвижда Община Казанлък в Инвестиционната си програма? Какви средства са заложени там?

Инвестиционната програма на Община Казанлък, въпреки сложната ситуация, при която се налага да работи, отново е изключително амбициозна и изцяло насочена към хората от града и от населените места на общината. Най-важните неща, които ще си позволя да споделя са за средствата, които ще бъдат заделени за да бъде ремонтирана и последната детска градина в общината - детска градина „Роза“. За нея са преведени марки за енергийна ефективност, защото там в момента няма въведени такива. Друго изключително важно и значимо за нашия град ще бъде инвестирането в изграждане на къща-музей Иван Милев.  Казанлък все пак се слави като града на художните. Друг акцент върху, който ще се работи ще са улиците и междублоковите пространства, които ще бъдат обновени през тази година, отново със средства на Общината.

Друго много важно за нас казанлъчани, което не се случи миналата година са десетте проекта за облагородяване на междублоковите пространства, с които кандидатстваха жители на нашия град. Това е сума от 500 хил. лева, с които се надяваме наистина красотата да се върне при нас и да се почувстваме малко по-добре в тези трудни времена.

След всичко казано до сега и извънредните средства за различни издръжки ще останат ли средства за населените места в общината и в какви направления се насочват?

Община Казанлък е една от първите в страната, която предвиди разпределянето на средствата по населените места да става по единни разходни стандарти на база брой жители в съответното населено място, което от една страна дава предвидимост на това какви средства могат да очакват кметовете на съответните населени места и в какви приоритетни дейности да ги насочат.

В този смисъл отново Общината не забравя своите населени места и повече от 4 милиона лева от бюджет 2022 ще бъдат насочени към населените места от общината. Така ще се осигури осветлението им, както и частични ремонти на улиците в тях. Важно е да се поддържа изобщо живота в тези населени места, да бъдат почистени, облагородени, да се заплатят възнагражденията на работещите в администациите им служители. Дори и в тези трудни времена  Община Казанлък няма да раздели своите населени места от това, което се случва в големия общиснки център.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7575 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5775 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5209 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4289 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3934 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3687 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3179 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3063 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2835 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2643 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак