14:12 | 04 април 22 869

Община Казанлък oбявява прием на кандидатури за членове на Съвета на децата

Община Казанлък oбявява прием на кандидатури за членове на Съвета на децата / Новини от Казанлък

Община Казанлък oбявява прием на кандидатури за членове на Съвета на децата, съгласно утвърдената от председателя на Държавна агенция за закрила на детето процедура за избор на членове на съвета на децата

В Община Казанлък, в срок до 20 май 2022 г. всички деца и ученици, отговарящи на конкретни условия, могат да кандидатстват за членове на Националния детски консултативен орган – Съвет на децата. Условията, освен възрастови, са свързани с притежаването на качества, като активност, креативност, толерантност, ангажираност към обща кауза, умение за водене на преговори и участие в групови дискусии, ориентираност към резултати, организаторски умения, доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта, умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта и др. Тези качества трябва да се докажат с Мотивационно писмо, част от документите за кандидатстване.

Всяко дете между 13 и 16 години, подава Формуляр и Мотивационно писмо по образец в община Казанлък, в указания срок, в една от четирите категории:

а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури.

Формуляри за кандидатстване можете да изтеглите от тук.

Обърнете, внимание, че всяко дете може да кандидатства само в едно от посочените направления, което трябва да се отбележи в приложеният Формуляр. Ако дете кандидатства по направление А), Б) или В), е необходимо към формуляра  за кандидатстване да бъде приложен протокол или друг документ, доказващ решение на организацията/структурата за номинацията. Децата могат да кандидатстват и индивидуално, но е изключително важно е кандидатът да опише в Мотивационното писмо как ще работи с другите деца от областта си. Ролята на детето е представителна, т.е. то изразява интересите на децата от областта си, а не само своето лично мнение. Повече може да видите в Критерии за оценка на кандидатите съгласно Процедура за избор на членове на Съвета на децата 2022г.

При попълване на формуляра, след като детето посочи в кое направление кандидатства, има възможност да отбележи дали се самоопределя като дете от уязвима група*. С това отбелязване автоматично участва в класирането и за свободните квотни места.

*Под „уязвима група“ се разбира не само деца в риск по смисъла на Закона за закрила на детето, но и деца бежанци, деца останали в България, чиито родители са трудови емигранти, деца на родители в неравностойно положение и т.н.

Подборът на членове на всички нива се извършва, спазвайки принципите на публичност, прозрачност, демократичност, равенство, не-дискриминация и представителност.

Кандидатите за членове на Съвета на децата подават своите кандидатури на гише № 2 „Деловодство“ в Център за информация и услуги на гражданите в сградата на Община Казанлък, гр. Казанлък, бул. „Розова долина“ № 6, както и могат да бъдат изпращани по поща на посочения по-горе адрес или по електронен път на адрес: a.todorova@kazanlak.bg

Етапи на процедурата:

1. Разглеждането на постъпилите кандидатури и извършването на подбор за членове на Съвета на децата се извършва от Комисия, назначена от Кмета на община Казанлък в срок до 30 май 2022 г., в състав, както следва експерт от общинската администрация, представител на местните медии, един общински съветник, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или социална услуга.

2. Комисията извършва подбор, съгласно критериите от Процедурата за за избор на членове на Съвета на децата 2022г и кметът на община Казанлък одобрява предложението на Комисията и го изпраща на областния управител в срок до 15 юни 2022 г., като информира одобрените кандидати.

3. Областният управител провежда избора за членове на Съвета на децата на областно ниво, въз основа на постъпилите кандидатури от общините, като за целта в срок до 30 юни 2022 г. сформира комисия, която да извърши подбора, съгласно Процедурата. Областният управител изпраща трите кандидатури във всяко направление на Председателя на ДАЗД в срок до 30 юли 2022 г. на национално ниво. През месец септември Съвета трябва да е в целия си състав.

За допълнителна информация може да се обърнете към Антоанета Тодорова – старши експерт „Мониторинг и контрол“, тел. 0431/ 98 284, 0882 316 284

От 2003г. Съветът на децата работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето, като консултативен орган към председателя на Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/. Неговата основна цел е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения.

През 2022г., Съвета трябва да включи представители на младите хора между 13 и 16 годишна възраст, от всяка административна област. В съвета се предвиждат и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.  На децата се дава възможност да обменят знания, умения и ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

21159 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

19805 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12624 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11744 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11301 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10648 | 03 юни 2023

Павел баня избра своите Цар на минералната вода и Царица Роза 2023

10290 | 08 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9548 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9256 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8996 | 05 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак