13:18 | 25 април 22 4708

Бойко Борисов разгледа изцяло обновения манастирски комплекс в Шипка

Бойко Борисов присъства днес на официалното освещаване на манастирския комплекс на територията на храм паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. В първият ден от Светлата седмица, комплексът бе осветен от Старозагорския митрополит Киприан, който преди това отслужи света божествена златоустова литургия в храма, където продължава да тече ремонт на камбанарията.

Ремонтът на камбанарията на храма започнаха, след като се появиха пукнатини и обрушване на северната фасада. В края на 2020 година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията. Очаква се тя да бъде завършена през септември, когато ще бъдат и тържествата по случай 120-годишнината от освещаването на храма.

Манастирският комлекс бе изцяло ремонтиран с 3 млн. лв., отново с отпуснати от правителството средства в началото на 2021 година. Сградата на бившата семинария вече е изцяло ремонтирана и обзаведена. Оборудван е и медицински кабинет. Митрополит Киприан показа резултата на Бойко Борисов, който коментира, че когато за пръв път е посетил мястото сградата е била без покрив, а гредите са били паднали в стаите.

Реновираната сграда е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. Всичко това до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши.

Борисов коментира още въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна: „Изнясяме в пъти в повече оръжия от февруари насам. Оръжейните ни заводи работят на макс, точно продукцията, която използват в Украйна. Това не е няква тайна, нали вашите раследващи колеги извадиха товарителниците от самолетите. Това е лицемерие. Не случайно БСП мълчат, това става с техен подпис. Това е двуличие.“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак