13:10 | 03 май 22 2217

Хаджиеновци „Готови за кариера“

Хаджиеновци „Готови за кариера“ / Новини от Казанлък

Една италианска седмица по проект „Готови за кариера“ споделиха хаджиеновци със свои връстници от професионални технически гимназии в Испания, Чехия и Италия.

Цел на проекта по програма „Еразъм+“ е младежи от европейските държави да си партнират професионално, споделяйки постиженията си в учебна среда и заедно, работейки в екип, да създадат свой оригинален продукт. Всеки от екипите предстои да представи своя продукт по време на финалната проектна среща в Казанлък – на организирания от ПГ „Иван Хаджиенов“ традиционен Научен ТехноФест на 2 юни.

Сицилианските домакини от гр.Барчелона Поцо ди Гото бяха подготвили наситена програма, за да споделят с гостите си очарованието и автентичността на знаменития италиански остров. Магнетичната Сиракуза, пазеща спомена за античния откривател Архимед, за старогръцките театрални състезания и кървавите гладиаторски римски зрелища; обширните плажове на Милацо и Тиндари – с черен пясък и ситни обли камъчета, в очакване на туристи от целия свят...

Работната програма на проектната среща направи от младежите както зрители, така и съучастници в научни експерименти и модерни зелени решения за индустрията. Музеят на Архимед в „Технопарк Неаполис“ на Сиракуза е научна лаборатория, вдъхновена от учения Архимед, живял на острова. Музеят е разгърнат сред естествения декор на маслинови дървета и морска прохлада. Младежите експериментираха с внушителните реалистични макети на архимедови изобретения – от водния винт до военни съоръжения като арбалет и катапулт. Възгласът „Еврика“ (Открих!), изречен от Архимед в древността, звучеше и днес от ентусиазираните младежи, преоткрили в себе си любопитството на търсещия научен дух.

От фирма Newtron Group споделиха своите модерни екорешения: тук старата ви кола може да се сдобие с чисто нов електродвигател или с хибрид – единственият проблем засега е високата цена за „пълната промяна“ на автомобила ви.

Зареден с нови познанства и впечатления, екипът на ПГ „Иван Хаджиенов“ ще покаже на партньорите си от проект „Готови за кариера“ своя успешен модел на дуалното образование. В началото на месец юни предстои заключителната среща по тригодишния европроект. Гостите ще се потопят в атмосферата на Празника на розата, ще гостуват на бизнес партньори на гимназията, а акцентът на срещата ще бъде училищният Научен ТехноФест  с изложение на изобретения и фирмени постижения, СТЕМ състезания.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

15990 | 15 юли 2024

Закопчаха 29-годишна крадла, задигнала близо 10 хил. лв. и злато от къща в с. Едрево

12224 | 12 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

7217 | 14 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

6936 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

5295 | 16 юли 2024

Пети ден без следа от Стефан Калчев

4507 | 11 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

4316 | 17 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

3744 | 15 юли 2024

Създайте летни емоции сред прохладата на хотел „Еделвайс“

3537 | 12 юли 2024

Кауза на доброто: Семейство в неравностойно положение от Шипка, пострадало от бурята, ще получи нов покрив

3429 | 11 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак