17:58 | 13 май 22 2442

Десета областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране се проведе Казанлък

Десета областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране се проведе Казанлък / Новини от Казанлък

Днес, от 13:30 на площад „Севтополис” в Казанлък се проведе Десетата областна панорама на средните училища в общината. Казанлъшките професионални, профилирани и средни училища представиха своите специалности за предстоящата учебна 2022-2023 година, а именно: ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък, Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, гр. Казанлък, ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък, ПГ „Петко Стайнов“, гр. Казанлък, ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Ръжена

Пред кандидат-гимназистите и гражданите на общината бяха презентирани различните училища, професии и специалности, предлагани в тях. Организатори на събитието бяха Регионално управление на образованието (РУО)– Стара Загора, съвместно с общините от областта и в партньорство с Търговско-промишлената палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора. Домакини на инициативата в Казанлък бяха ПГ "Иван Хаджиенов" съвметсно с ПГ по лека промишленост и туризъм и "Арсенал" АД.

За трета поредна година се преведе и паралелно, виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея се включиха училищата от област Стара Загора, Тракийски университет и представители от региона.

Панорамата беше открита от заместник-кмета на Община Казанлък по проекти с външно финансиране и образование Лилия Цонкова.

„Това събитие се превърна в традиция. Благодарение на него имаме възможност да видим богатството на професионалното образование в община Казанлък. Градът ни може само да се гордее със своите образователни институции, с качеството на предоставеното образование, партньорствата с бизнеса, както и новостите и иновациите, които всички вие въвеждате всяка година. Благодаря на координаторите в лицето на г-жа Демирева и г-н Илиев. Пожелавам на вас млади хора да сте живи и здрави, да правите всеки ден своята малка крачка към постигането на целите и мечти ви.“, каза Цонкова.

Гост на панорамата беше Иванка Петкова, старши експерт по професионално образование и обучение в РУО - Стара Загора.

„За мен е особено удоволствие да присъствам на Десетата областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, тъй като в община Казанлък професионалното образование е на едно високо равнище, благодарение на неуморния труд на вас скъпи директори и учители в професионалните училища, както и на вас бизнес партньори, които подпомагате професионалното образование в община Казанлък.“, посочи Петкова.

Мероприятието продължи с музикален поздрав от фолклорна група „Шарени мъниста“ към  ПГ „Иван Хаджиенов“ с ръководител Стефан Делиганев.

Организаторите бяха издигнали отделни информационни щандове, а  всяко от училищата беше подготвило индивидуално представяне.

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм представи днес специалностите „Кетъринг”, „Организация на хотелиерството” и „Електронна търговия”, като последните два профила са с разширено изучаване на английски език. На щанда им бяха изложени апетитни кетъринг-изделия, приготвени от учениците. Имаше демонстрации на бармански умения, както и сервиране по етикет. Учениците разказваха подробно за всяка от специалностите.

Повече информация може да видите тук: http://pglpt.com/

Коафьорите от профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов” , които разшириха палитрата си от умение при гостуването им в Португалия това лято, демонстрираха как се сплитат цветни плитки, удължаване на коса с канекалон, расти и туист, както и други различни техники, които прилагат в ателието по фризьорство в гимназията. Тази учебна година бъдещите гимназисти могат да кандидатстват в специалностите „Фризьорство”, „Козметика” и „Предприемачество”.

Повече информация може да видите тук: https://www.pgstainov.bg/joomla1/

ПГ „Иван Хаджиенов” представи от близо специалностите – „Машини и системи с ЦПУ”, „Мехатроника”, „Компютърна техника и технологии” и „Строителство и архитектура”. Както вече знаете, гимназията е сред пионерите в дуалното обучение в страната. Кандидат-гимназистите, които изберат първите две специалности ще имат възможност да работят и обучават в големите предприятия в общината. На изложението бяха направени демонстрации с елементите на един компютър, струг, фреза и други.

Повече информация може да видите тук: http://pgih.org/index.html

ППМГ „Никола Обрешков” представи макет малък танк изработен от сложни модули и платки, дело на учениците от специалност „Приложно програмиране“. Седмокласниците имаха възможността да се запознаят и с други професионални паралелки в гимнацията в специалностите Математика и информатика”, „Софтуерни и хардуерни науки” и „Биология и Химия”

Повече информация може да видите тук: https://pmgkk.com/

На щанда на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт беше изложено бъги, конструирано от учениците на училището. Предвид многото логистични бази, разположени на територията на общината, от миналата учебна година в гимназията има две нови специалности – „Спедиция, транспортна и складова логистика” и „Електрически превозни средства”. Кандидат-гимназистите ще могат да избират и от добре познатите стари специалности – „Автомобилна мехатроника” и „Автотранспортна техника”. Предстои и ремонт на сградата на учебното заведение.

Повече информация може да видите тук: https://www.pg-ttm.com/

Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий” е единственото учебно заведение извън рамките на града. То се намира в село Ръжена и представи специалността „Работник в обслужване на заведения за хранене и развлечения” в професионалното направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. За втора година участват в панорамата за професионално развитие.

Повече информация може да видите тук: https://ourazena.com/

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7670 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5856 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

5587 | 25 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5307 | 19 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4493 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4424 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3962 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3769 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2982 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2709 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак