14:36 | 15 май 22 1892

Нощта на музеите отново събра стотици посетители в Казанлък

Нощта на музеите отново събра стотици посетители в Казанлък / Новини от Казанлък

Богата програма от събития за „Европейската нощ на музеите“, бяха подготвили културните институти в града. Тазгодишното издание на инициативата предизвика силен интерес в Казанлък. Залите на музеите бяха изпълнени, а гражданите с интерес разглеждаха експозициите.

Съботният ден започна с арт програма за най-малките любители на изкуството.

В Къща музей „Ненко Балкански“ се състоя отворено ателие за деца и младежи с Кристина Тужарова. Тя разказа на малчуганите за живота на художника Иван Милев и показа първите няколко готови илюстрации от новата си книга, посветена на казанлъчанина. Туджарова сподели, че е радостна да бъде в Града на розите и благодари за поканата за Художествената галерия. По време на ателието малките творци работеха върху създаването на кукли, с които да се представи импровизиран куклен театър, а героите за тях бяха вдъхновени от митологията, рисунките и живота на Иван Милев. 

Кристина Тужарова допълни, че до края на годината предстои да се появи и втората книга от поредицата предназначени за деца - „В невидимия свят с Иван Милев“, чийто автор е самата тя.

Малко по-късно започна творческа работилница за рисуване на открито с с художниците Росен Дончев, Ваня Запрянова  и школа „Арт линия” в къща музей „Дечко Узунов“.

В късният следобед, в Музея на фотографията за най-малките бяха прожектирани детски филми, а до края на вечерта посетите имаха възможността да си поговорят с Маргарита Папукчиева и Стефан Папукчиев  за тяхното пътуването до Кения, незабравими мигове и емоции, събрани във филма „Кения – каквато я видяхме“. На финала бе излъчен биографичния филм за Александър Иванов - „Високо“.

За останките и тяхната дълготрайна употреба посетителите на Художествената галерия си поговориха с младата художничка Силвия Попова.

Българската литература, нейната роля и приложение в съвремието бяха обсъждани със Силвия Чолева и д-р Кирил Василев в къща музей „Дечко Узунов“. След кратка пауза от 20 ч. програмата продължи с „Часът на твоето мълчание“ – фрагмент от едноименния театрален авторски проект на Тодор Боянов с участието на Петър Петров и Димитър Кабаков в къща музей „Ненко Балкански“.

Мелозвучно започна програмата в Музей „Чудомир”, където гостуваше старозагореца и голям приятел на музея, поета Йордан Пеев. Той представи своята книга „Филантропията на един варварин“ и артично демострира завидни умения на китара, изпълнени между емоционалния прочит на неговите стихове.

Доброто настоение продължи с феноменалния музикален концерт на ангелогласните Елена Николаева, Рени Петрова, Габриела Жекова от школа "Орфей" с музикален педагог Мариана Мъгева.

Посетителите с интерес разглеждаха музея, изложбите "Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“, "Съкровища от  Чудомировия  дом“, "Една година в Париж“, семейната къща на Димитър и Мара Чорбаджийски, а за спомен си правеха снимки като Чудомиривите герои.

Гостите бяха почерпени с виното на Чудомир и сладкото на Мара от смокинята в двора. Вечерта в музея завърши с прожекция на филми за живота на Чудомир.

Още снимки може да разгледате в галерията 

През „Нощта на музеите“ казанлъчани и гостите на града разгледаха и временните изложби „Цветове в долината“ на Минко Попдимитров, „Останки за дълготрайна употреба“ на Силвия Попова, „Да прекрачиш в миналото“ – съвместна изложба на ИМ“ Искра“ и Регионален исторически музей Велико Търново, „Семинар за сънища“ на Драгол Пенчев в къща музей „Дечко Узунов“,  „Светогорска легенда“ на Иван Милев, „(Не) Сериозно“ на Веселин Дамянов – Вес в къща музей „Ненко Балкански“, а за финал се насладиха на документалния филм „Поколението Милев” прожектиран на фасадата на Художествената галерия.

Кулминацията на вечерта поставиха магнетичната певица Белослава.

Белослава в Галерията 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак