16:24 | 27 май 22 2323

36 новоназначени военнослужещи изрекоха заветното “Заклех се!“

На 27 май 2022 г. новоназначените военнослужещи от състава на 61 механизирана бригада тържествено положиха военна клетва на връх Бузлуджа, място останало в българската история със знаменателната битка на четата на Хаджи Димитър.

На тържествената церемония присъстваха: г-жа Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, г-н Любомир Желев - заместник-областен управител на Област Стара Загора, д-р Чавдар Ангелов - директор на национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, представители на институции, държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, родители и близки на младите войници.

Бригаден генерал Деян Дешков се обърна към новопостъпилите военнослужещите с думите: „Клетвата, която днес ще положите е същата, същият смисъл с различни думи, която четниците на Хаджи Димитър са положили и подпечатали с кръвта и живота си - дългът да съхраним страната, държавата, народа си!”

Д-р Чавдар Ангелов пожела на положилите военна клетва успех, като им напомни, че ние сме оцелели като нация благодарение на българското семейство, православната вяра, училището и Българската армия, към която те принадлежат от днес.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Константин Киров.

За пръв път 96 години след последната церемония по полагане на военна клетва на лобното място на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, традицията беше възстановена днес от военнослужащите на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Още снимки може да разгледате в галерията.

Новозаклелите се военнослужещи изпълниха химна на Република България и преминаха в тържествен марш пред развълнуваните погледи на гости, родители и близки.

След края на тържеството, положилите клетва военнослужащи, получиха като подарък от национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” значки с лика на Хаджи Димитър и текста на клетвите, положени на 5 юли 1868 г. от войводите и четниците преди преминаването им на българския бряг. В края на церемонията  военни и гости си направиха снимка за спомен пред паметника на легендарния войвода.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак