17:10 | 04 юни 22 1824

БТА откри в Казанлък първия си пресклуб в необластен град

БТА откри в Казанлък първия си пресклуб в необластен град / Новини от Казанлък

Днес в Казанлък бе открит първият пресклуб на БТА в необластен град в България. След освещаването пресклубът, който се намира в Инфоцентъра, бе домакин на 22-та дискусия по инициативата на БТА „Български гласове за Европа“в Казанлък.  Днешната конференция е на тема „Регионално развитие - по-силна икономика: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“.

„Преди малко осветихме пресклуба и така завършихме делото, започнато от моя предшественик Максим Минчев. Радвам се, че и Казанлък се присъединява към тази дискусия, посветена на бъдещето на Европа.“, каза при откриването генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Казанлък е изключителен пример в историята - той  е пример за българи инвеститори с офиси в Цариград, Лондон, Париж, Ню Йорк. Той е пример за това, че ние, българите, не сме само емигранти по света, само гастарбайтери и работници за чужди чорбаджии в България. Казанлък е пример за развиване на собствени научни изследвания и пример за представяне на един продукт - розата, чрез средствата на културата.“, добави Вълчев.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова бе гост на откриването и също взе участие в конференцията. По време на откриването тя призова: „Важно е да работим заедно като региони, интегрирано, за да се допълваме в силните и слабите си черти като икономическо, културно развитие, туризъм.“

Цяла Европа е Европа на регионите, отбеляза Стоянова. По думите ѝ трябва да се измести гледната точка на развитие на държавата и на местната власт, защото все още - типична българска черта - не можем да работим заедно, все още се разчита на индивидуализма, на състезанието. Така се получава и между общините - 265 в България, винаги гледаме да пазим в тайна това, което правим и, когато постигнем някакъв успех, да се похвалим с него.“, отбеляза Стоянова.

Кметът на Казанлък отбеляза необходимостта от подкрепа на държавата за развитието на розопроизводството. Този поминък, който местното население в Розовата долина пази като религия, наистина се извършва единствено и само „на мускул“. Всеки се спасява поединично и благодарение само на собствената си амбиция и на обичта към розовите полета, които никой розопроизводител, колкото и да му е трудно, няма да му даде сърцето „да затрие“, но не може повече така, каза Стоянова. Имаме милион обещания за протекционизъм за розопроизводството, но, в крайна сметка, няма нищо такова до ден днешен, отбеляза още кметът.

„Държавата трябва да подпомогне бизнеса в посока на развитието на дуалното обучение, заяви Владимир Спасов, прокурист на компанията за хидравлични изделия „М+С Хидравлик“.

По думите му в Казанлък има 30 хиляди души, заети в индустрията, на фона на 60 хиляди души население. Според него за това допринася съществуването на „една уникална синергия между бизнеса, администрацията и образователните институции в града.

„Казанлък е пионер в Европа по започване на дуалното обучение.“, каза Владимир Спасов. Той смята, че в момента то е развито по начин, който е изключително полезен за младите хора.

„Специфичното в Казанлък е, че всички инициативи, по които се работи, са с подкрепата на бизнеса и с подкрепа на Общината.“, обясни Спасов. Според него държавата също трябва да вземе участие в този процес.

Готов е планът на община Казанлък за интегрирано градско развитие, в който е очертана визията за следващите години. Това каза заместник-кметът по образование и проекти с външно финансиране Лилия Цонкова.

Основните приоритети, които са заложени в плана, засягат пряко икономиката в Казанлък, обясни тя. Приоритет е развитието на вече създадената Индустриална зона. Предстои да бъде изградена техническа инфраструктура за достъп до нея, както и да се създадат всички необходими комуникации, за да стане атрактивна за инвеститори. Цонкова изрази надежда новите оперативни програми и Планът за възстановяване и устойчивост да дадат възможност това да се осъществи.

„В следващия програмен период се надяваме да развием професионалното дуално образование, да го надградим в различните области, защото освен машиностроенето и електротехниката, програмирането и най-вече туризмът са сфери, в които има потенциал в града“, коментира Лилия Цонкова. Тя изрази надежда партньорството с фирмите във всички тези сектори да става все по-задълбочено. Според нея това е начинът регионалната икономиката да се развие възможно най-бързо.

Мобилността е в основата на по-доброто регионално развитие. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков. Той наблегна на мобилността, защото, по думите му, е необходимо хората да могат да получат всякакви социални услуги, здравеопазване и образование както в голям град, така и в по-малко населено място, но никое населено място не се обезлюдява. Той даде за пример Германия, където регионите са свързани изключително добре и в по-малките населени места се развиват туризъм и лека промишленост, а бизнесът е концентриран в големия град.

Конференцията „Регионално развитие - по-силна икономика: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“ е част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията може да се проследи на живо във Фейсбук и в Ютуб - канала на БТА.

БТА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак