15:59 | 05 юни 22 4791

Изобилие от цветове, аромати и емоции на кулминацията на 119-я Празник на розата в Казанлък

Изобилие от цветове, аромати и емоции на кулминацията на 119-я Празник на розата в Казанлък / Новини от Казанлък

КМЕТЪТ НА КАЗАНЛЪК: ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, РОЗАТА И НАЦИОНАЛНИЯ НИ СИМВОЛ!

Приветствието на Кмета на Казанлък към присъстващите на празника на площад „Севтополис“ днес: “Добре дошли в райската Долина на розите!“ бе аплодирано. „Осемдесет процента от течното злато на България – розовото масло се произвежда тук, в Розовата долина.“, заяви Галина Стоянова. Тя припомни едни от първите български фамилии, посрещнали Освобождението и прославили Казанлък и България – Папазови, Орозови, Шипкови, които прославят розовото масло на България по целия свят. Високообразовани, те създават първите търговски къщи на розопроизводители в Париж, Виена, Франкфурт, Ню Йорк, Марсилия... Печелят първите златни медали с българско розово масло на международните изложения. „Защото розовото масло от дълбока древност е онзи посланик, който дава поминък, но дава и слава.“, каза Кметът на Казанлък. „Славните розопроизводители от миналото са наследени от днешните розопроизводители и розопреработватели, които се трудят със същите усилие и много любов към розата. Днес искам да благодаря най-напред на тях.“, сподели Кметът на Казанлък. „Защото тази традиция следва столетия и този празник, вече 119 години се дължи на тях. Бъдете здрави, упорити като предците си, записвайте си името на всички световни изложения! Защото това е България, розата и националния ни символ!“, пожела Кметът на розопроизводителите и розопреработвателите. „Уважаеми съграждани, скъпи гости, самочувствието, което са ни дали нашите предци е най-силната черта, която притежават казанлъчани – горди, силни и трудолюбиви, обичащи родния си край! Бъдете здрави, бъдете все така уверени, че живеете в рая на Земята! Посрещнете днешните си гости с усмихнато лице и след две години застой ги прегърнете! Защото красотата ще спаси света!“, пожела Галина Стоянова.

„Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни.“ , посочи в приветствието си минитърът на земеделието д-р Иван Иванов. „Българското розово масло е едно от най-търсените на международния пазар за етерични масла. Към настоящия момент, в условия на действащ Закон за маслодайната роза, са регистрирани над 2 800 броя земеделски стопани, отглеждащи роза Дамасцена и роза Алба, с площи от 45 хиляди декара и произвеждащи над 14 – 15 хиляди тона розов цвят.“, посочи земеделският министър. Той изброи предизвикателствата към бранша с днешна дата и увери за подкрепата на министерството на земеделието. „Нека отдадем заслуженото уважение към розопроизводителите, които продължават да разнасят славата на неповторимата казанлъшка маслодайна роза по целия свят!“, призова д-р Иван Иванов. „Нека заедно да продължаваме да възпитаваме и предаваме на поколенията след нас любов към родните традиции и към онова, което ни дава повод за национална гордост!“, пожела в приветствието си министърът на земеделието.

Сред официалните лица на празника бяха още социалният министър Георги Гьоков, депутати от 47-ото Народно събрание, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

Пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък премина под мотото „Усмивки и цветя“ и наистина предизвика много усмивки на публиката. Кулминацията на Празник на розата 2022 среща малки и големи, традиции и иновации, много танци, аромати и емоции. Гордо и атрактивно дефилират деца, ученици, читалищни дейци, спортни клубове, фолклорни състави, чуждестранни формации – гости на Казанлък.

Празничният ден по традиция започна с красив ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък и завърши с всеобщо хоро в центъра на града.

На финала Царица Роза 2022 Белослава Желева отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани и пожела:“Да пребъде Казанлък!“.

Пресцентър на Община Казанлък

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак