15:41 | 14 юни 22 3171

Как да изберем апартамент според неговото изложение?

Как да изберем апартамент според неговото изложение? / Новини от Казанлък

Покупката на ново жилище безспорно е голяма и доста важна крачка за всеки човек. Изборът на апартамент зависи от много фактори - квартал, вид строителство, етаж, разпределение на помещенията и разбира се - изложение. Нека видим как да изберем своя нов апартамент според неговото изложение. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на всички, за да може да сте напълно наясно когато ви предстои такава стъпка.

Източно изложение

Ако изберете апартамент с източно изложение ще се радвате на изгревите от дома си. Този тип изложение е силно предпочитан за покупка на апартаменти във Варна, Бургас или някъде по родното ни Черноморие. Освен, че ще се радвате на изгревите, този тип апартаменти са огрени от слънцето сутрин, без значение дали е лято или зима и по правило са светли.

Западно изложение

При апартаментите със западно изложение може да бъдете на 100% сигурни, че ще получавате достатъчно количество естествена светлина и топлина и то през целия ден. Най-много ще бъдете осветявани от късен обяд до залез слънце. През лятото със сигурност ще имате нужда от щори и климатик, за да се справите с високите температури. Зимата пък определено ще се радвате на дори и малкото слънчеви дни с подобен тип изложение.

Северно изложение

Според всички нормативни уредби и закони, няма как да се допусне да се построи апартамент изцяло със северно изложение. Лятото северните стаи предлагат прохлада от жегите навън, но като цяло този вид апартаменти са мрачни и студени, а това се усеща най-вече през зимните месеци. Обикновено за северни помещения се определят стаи, които не се използват толкова често.

Южно изложение

Южните апартаменти се считат за най-предпочитаните от всички хора. Те получават едно доста солидно количество естествена светлина и топлина. През летните месеци слънцето е високо и нагрява помещенията индиректно. Зимата пък, слънцето е ниско и поради тази причина слънчевите лъчи директно огряват стаите. Освен това, апартаментите с южно изложение, често спестяват на собствениците си определена сума от сметките за електроенергия през зимните месеци.

Апартаменти със смесен тип изложение

Обикновено е трудно да се открие апартамент с изцяло източно изложение, но това не е изключено. Често се случва обаче да попадаме на жилища със смесен тип изложение. При тях южните стаи винаги са тези, които се обитават повече, като хола или кухнята. Северните стаи се проектират много често за спалните.

Ако заложите на апартамент с югоизточно изложение през зимата ще имате достатъчно светлина, а през лятото в него няма да е прекалено горещо. При югозападните апартаменти лятото определено ще имате нужда от плътни пердета или щори, както и климатик. За сметка на това обаче, зимата ще се радвате на топлина. Апартаментите със североизточно изложение предлагат прохладни утрини и вечери, но не се славят с особено много дневна светлина. Северозападните апартаменти са по-скоро тъмни, без значение от сезона навън и са студени. Ако нямате проблем с това, може да изберете и такъв тип жилище.

Разказахме ви накратко какво може да очаквате от различните видове изложения на апартаментите. Кой от всички да изберете, си остава ваш личен избор и зависи от вашите предпочитания.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

23662 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

16719 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

9084 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8351 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7268 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5584 | 17 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4571 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4179 | 17 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

3890 | 19 юли 2024

Защо улица „Васил Левски“ в Казанлък бе преименувана на „Александър Стамболийски“?

3872 | 18 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак