15:28 | 17 юни 22 1095

Библиотеката участва в честванията на тройната годишнина на св. Паисий Хилендарски

Библиотеката участва в честванията на тройната годишнина на св. Паисий Хилендарски / Новини от Казанлък

Представители на Общинска библиотека „Искра” присъстваха на церемония по отчитане на националните прояви за собстненоръчен препис на Паисиевата „История славянобългарска”. Тържественото събитие се състоя в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Кампанията стартира на 11 март и е по повод 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на книгата, с която се слага началото на българското Възраждане.

От община Казанлък участници в преписа бяха ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, НЧ „Отец Паисий -1905” с. Горно Черковище, НЧ ”Звезда – 1918” – с. Хаджи Димитрово, ОУ „Д- р Петър Берон” – с. Овощник, НЧ „ Отец Паисий – 1931” – с. Горно Изворово. Оригалните илюстрации са дело на талантливите художници от НУПИД „Акад. Дечко Узунов”.

Над 1420 са общо участниците от 12 области на България, както и родолюбци от Кипър, Гърция и др. Дванадесетте преписа на „Историята” потеглиха към Света гора, за да получат благословението на монасите от българския манастир „Св. Георги Зограф”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак