11:23 | 29 юни 22 10358

Разяснения и важни срокове за прием след 7 клас

Разяснения и важни срокове за прием след 7 клас / Новини от Казанлък

Екипът на ОУ "Георги Кирков" напомня важните срокове и подробности за всички седмокласници и техните родители, относно приема в 8 клас в училища и гимназии:

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява в периода от 05 юли до 07 юли 2022 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили VІІ клас, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелката с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика.

Данните за балообразуващите предмети от свидетелствата за основно образование и за резултатите от НВО се осигуряват служебно чрез информационната система и не се носят от ученика. Свидетелство за основно образование се представя САМО от кандидат от друга област или ако ученикът е завършил основното си образование в предходна година и тогава не е кандидатствал. За ученици, завърнали се от други държави, кандидатстването става с копие на удостоверението за признато основно образование.

І класиране: от 05.07 до 07.07 - 08.30 до 18.00 часа
ІII класиране: от 26.07 до 27.07 - 08.30 до 18.00 часа

Училища - центрове за подаване на документи за участие в І и III етап на класиране за прием на ученици, кандидатстващи след завършен VІІ клас в община Казанлък са:
ОУ „Мати Болгария”, гр. Казанлък;
ОУ ,,Георги Кирков“, гр. Казанлък
ОУ ,,Чудомир“, гр. Казанлък;
ОУ ,,Антон Страшимиров“, гр. Казанлък;

Участие в I класиране

Подаването на заявление за участие в Първи етап на класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява, в периода от 5 до 7 юли 2022 г.

Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване на заявление: самостоятелно онлайн кандидатстване или чрез подаване на заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи.

Ако сте решили да подадете самостоятелно онлайн заявление, трябва да имате предвид следното:

- входът в електронната система за кандидатстване се осъществява на: https://infopriem.mon.bg с входящ номер и уникален за всеки ученик код за достъп, който ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите или в служебните бележки с резултатите от положените изпити. Там всички могат да видят План-приема за област Стара Загора с кодове, паралелки и балообразуващи групи;
- въвеждането на желанията се осъществява в раздел „Въвеждане на желания“, като за всяка област /ако желаете да кандидатствате за прием в училища на територията на друга област/ се регистрира и попълва отделно заявление;
- попълването на заявлението включва предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията; изборът става от меню, което включва училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им;
- ако ученикът кандидатства и за професионални паралелки, задължително прикачва и сканираното медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар /след като натисне бутон „Прикачване на медицинско (PDF)“.
- след въвеждането на всички желания, за да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „Запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя;
- след натиснат бутон „Запис“- системата не позволява корекции, такива се правят преди това;
- въведените желания са видими в профила на всеки ученик.

Ако не желаете да кандидатствате самостоятелно онлайн, може да получите бланка заявление от училище-център за приемане на документи и да подадете документите си там.

До 12 юли 2022 г. ще бъдат обявени списъците с приети ученици на първи етап на класиране. Учениците се записват в приемащото училище до 15 юли с оригинала на документите си (свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство – САМО за професионалните паралелки).

Ученици, които не са доволни от класирането, могат да подадат в приемащото училище, където са класирани, заявление за участие във втория етап на класирането. Така мястото им от първия етап се пази, но може и да се придвижат към по-желано място, ако такова се освободи.

Ученик, който не се запише или не подаде заявление за второ класиране, губи мястото си от първото класиране. Неприетите ученици участват във втория етап по право, без да подават заявления.

Приети ученици в други области, избират къде да се запишат в посочения срок. Освободените от тях места се заемат при второто класиране.

До 20 юли 2022 г. се обявяват списъците с приетите на втори етап. След този етап учениците трябва да се запишат. Местата не се пазят повече. Записването на приетите ученици на втори етап на класиране е от 21 до 22.07.2022 г.

На 25 юли 2022 г. се публикуват свободните места за трети етап на класиране.

На 26 и 27 юли 2022 г. се подават документи за участие в трети етап на класирането за останалите свободни места. В това класиране може да кандидатстват неприетите ученици, като променят желанията си, нови ученици, които до момента не са участвали в класирането, и ученици, които се отказват от класирането си до този момент.

Списъците на приетите ученици от третия етап на класиране ще бъдат оповестени на 29 юли 2022 г. Записването на приетите на трети етап на класиране е на 1 и 2 август 2022 г. Незаетите места в училищата с държавен план-прием се публикуват до 3 август 2022 г. и продължават да се попълват до 10 септември 2022 г. с кандидатстване в самото училище.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак