14:26 | 08 юли 22 1997

Христослава Колева е лице на проект на Старозагорската опера

Казанлъчанката Христослава Колева стъпи на сцената на Старозагорската опера като се превъплъти в главната роля в клип на проекта „Ние сме музиканти”.

Старозагорската опера е една от малкото културни институции в Европа, която има програма-Арт терапевтични и развитийни работилници „Ние сме музиканти“ за работа с деца със специални образователни потребности. „Ние сме музиканти“ е може би най-дълго подготвяния проект на Държавна опера-Стара Загора, който бе окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA. Достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании.

Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители и „Ние сме музиканти“ стартира при небивал интерес на 5 март.
Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима-солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран терапевт-логопед, което ускори реализацията на първия етап от проекта.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов определя „Ние сме музиканти“ като най-смисления и значим проект на театъра, а усмивките на децата и техните родители са най-голямата награда.

Във фоайето на Операта е аранжирано цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията /всяка събота от 11.00 до 17.00 часа/. Закупени са и предоставени на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи. Всяка събота малчуганите идват с нетърпение в своя артистичен дом. Сега – до края на юли, малчуганите са на гости в приветливата среда на двора на Къщата на арх. Димов с любезното домакинство на Боряна Каниду, която е част от всеотдайния екип на „Ние сме музиканти”.

Три месеца след началото Русалина Мочукова развълнувано отчита резултатите от своята работа, като споделя колко бързо се е съкратил пътя на адаптация и приобщаване и колко спонтанно децата реагират на музиката и на игровите занимания. Променят се с часове! Родителите споделят непрекъснато своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Операта и че това е най-важното за тях. Че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

В главната роля във видео клипа на проекта е Хриси – дете със синдрома на Даун. Великолепен пример за силата на духа и безграничността на човешките възможности! Тя е шампион по плуване, участва непрекъснато в модни събития, празници, учи успешно в специализиран техникум и има своите успехи. Русалина забелязва, че тя е много музикална и че танцува и предложи да направим клип с нея. Директорът Огнян Драганов, който е режисьор по професия, се ангажира лично с това и Хриси беше истинска принцеса на сцената на Старозагорската опера! Това, което заслужават да почувстват всички деца и към което се стремим. Освен заниманията, крайната цел е да приобщим тези деца и да ги включваме в спектакли и събития на Операта, а догодина да направим и сензорен спектакъл с тях.

Музиката има велика сила! И ние с радост споделяме красивите и неповторимите моменти и така окуражаваме другите деца и техните родители, че и те могат да бъдат като Хриси, напомняме на себе си да бъдем повече човеци.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36679 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9612 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9594 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7003 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6503 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5369 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4983 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4928 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4661 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3713 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак