16:25 | 14 юли 22 6668

Дневният център за лица с деменция предоставя услугите си безплатно

Дневният център за лица с деменция предоставя услугите си безплатно / Новини от Казанлък

В началото на месец май, тази година отвори врати новия Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Казанлък. Това е първият подобен дневен център, открит в цяла югоизточна България, с конкретна целева група – лица с деменция.

Социалната услуга се предоставя безвъзмездно на потребителите до 01 май 2023 г. (в рамките на Проекта) и те не заплащат такса. Също така услугата може да се полза едновременно с Механизма лична помощ и социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съответно целодневно или почасово. Дори и лица с деменция, които имат определен Личен асистент за 8 часово обслужване, едновременно могат да ползват и дневния център почасово (което означава 4 часа). Важно е да отбележим и осигурената транспортна услуга – от и до дома на потребителя, придружавани от специалисти на дневния център. 

Екипът на kazanlak.com се срещна с управителя на центъра Евелина Костова, която разказа повече за услугите на Дневния център и как хората могат да се възползват от тях:

Здравейте, г-жо Костова! Кажете ни първо кой може да ползва услугите на центъра?

Здравейте! От услугите на центъра могат да се възползват пълнолетни лица с различна форма на деменция и техните близки, както и тези, ползващи други социални услуги в общността, както и лицата които се грижат за тях. Разбира се и хората с различни форми на деменция, ползващи услуги от резидентен тип в специализирани институции в Община Казанлък.

Единственото условие е потребителите, или техните близки, да са регистрирани по настоящ адрес в Община Казанлък.

Какъв е капацитетът на Дневния център и с какво разполага той?

Дневният център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства разполага с капацитет 40 места за дневни и почасови грижи.

Материалната база е нова, обзаведена и оборудвана с възможности за групова и индивидуална работа с потребителите, както и техния пълноценен и приятен престой тук – фоайе за приемане и изпращане, кухненски кът и трапезария, дневна за провеждане на разнообразни занимания и терапии, спални помещения, стая за персонала, кабинети за специалистите, стая за индивидуална работа или за усамотяване на потребител. Обособена е и зала за рехабилитация и психомоторика. На разположение са специално оборудвани санитарни възли, вкл. и самостоятелни, към стаите за отдих. Разполагаме с дворно пространство и градина, с възможност за разходки, с кът за отдих или терапевтични занимания на открито.

Какви услуги се предлагат в дневния център?

Тук предоставяме специализирана комплексна социална подкрепа, като стимулираме тяхното развитие, придобиване или съхраняване на съществуващите умения, грижа през деня свързана с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневни, здравни, социални, обучителни, рехабилитационните, терапевтични потребности, организация на свободно време и осъществяване на социални контакти. Осъществяваме и консултиране и подкрепа и на близките на потребителите.

Организирани са терапевтични занимания за потребителите в ателиета по интереси – „Родолюбие и литература“, „Кулинарство“, „Градинарство“, „Музикотерапия и Арт терапия“, както и за нашите потребители дами ателие за „Маникюр и прическа“.

Обръщаме голямо внимание на храната за потребителите, която се доставя по договор, от фирма осигуряваща кетъринг. При необходимост се предлага и диетично хранене.

Важно е да отбележим, че осигуряваме и транспортна услуга от и до дома на потребителя, придружавани от специалисти на дневния център. Това ще облекчи в максимална степен и лицата с деменция и техните близки.

Може би най-важният въпрос, който вълнува хората е колко струва всъщност услугата на Дневния център за лица с деменция?

Много е важно да отбележа, че услугата в Дневния център, в рамките на Проекта от 1 май 2022 до 1 май 2023 г., е напълно безплатно за потребителите – те не заплащат такси, услугата се предоставя БЕЗВЪЗМЕЗДНО.

Една от целите на проекта е след приключването на този период Община Казанлък да предприеме съответните дейности и да създаде нова социална услуга като държавна делегирана дейност, която ще продължи дейността и всъщност така потребителите ще продължат да ползват услугата без да има прекъсване, и без да има значение, че се е сменил формата на услугата.

Важно е да отбележим също, че социалната услуга в Дневния център може да се полза едновременно с Механизма лична помощ и социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съответно целодневно или почасово. Дори и лица с деменция, които имат определен Личен асистент за 8 часово обслужване, едновременно могат да ползват и СУ в ДЦ, почасово (което означава 4 часа).

Как могат да кандидатстват лицата с различна форма на деменция и техните близки, за да се възползват от вашите услуги?

Базовият и първи документ, който е необходим, за да кандидатстват лицата за потребители на нашия център е медицински документ, доказващ диагнозата „Деменция”. Това може да бъде експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК, или лекарски констативен протокол.

Лицата, които имат здравословни проблеми и имат диагноза, поставена от личен лекар или от здравно заведение, но не разполагат с този документ, е необходимо да предприемат съответните действия чрез техните близки и да получат този документ.

Кандидат-потребителят или негов законен представител, притежаващ някой от гореизброените медицински документи, трябва да подаде заявление-декларация (образец) по настоящ адрес в Дирекция „Социално подпомагане“ в гр. Казанлък, на бул. „Александър Батенберг“ № 4, етаж 1, „Приемна“, всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч.

В такъв център персоналът е може би един от най-важните фактори, както за потребителите, така и за техните близки. Какъв е вашият екип?

Центърът разполага с млад, ентусиазиран и мултидисциплинарен екип, състоящ се 16 специалисти и подпомагащи служители - социални работници, медицински сестри, гериатричен специалист, трудотерапевти, психолог, психиатър и рехабилитатор. Да не забравяме разбира се и санитарите, домакин и работник-поддръжка. Те подпомагат и насърчават развитието на капацитета на потребителите, съобразно техните индивидуални потребности.

Каква е целта на центъра?

Дългосрочната Цел е потребителите да получават необходимата социална подкрепа от професионалисти през деня, както и превенция на настаняването им в резидентни социални услуги, където те да живеят откъснати от обичайната си, семейната среда и близки.

Грижата за хората с деменция е както национален приоритет, така и изключително значим обществен проблем, защото в нашето съвремие все повече се увеличава броя на лицата с това заболяване, които се нуждаят от грижи и подкрепа. Община Казанлък разшири мрежата си от СУ, осигурявайки потребностите и на лицата с деменция.

 

Дейността на Дневния център за лица с различна форма на деменция се реализира, чрез Община Казанлък като бенефициент по Проект  „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – етап 2 – за предоставяне на новите услуги“ по ОП РЧР, финансиран чрез Европейския социален фонд.

Дневния център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства
Казанлък, ул. „Маньо Стайнов“ № 11 (западно от бившата фабрика „Катекс“)
Работно време: всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч.
За допълнителна информация: 0885 440 651; 0882 836 669

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

34448 | 08 май 2024

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

13087 | 14 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

9285 | 14 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5963 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5885 | 10 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

4772 | 13 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4042 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2976 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2594 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2361 | 08 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак