16:58 | 26 юли 22 2607

Въвеждат 10-годишен срок за наем на общинско жилище в Казанлък

Въвеждат 10-годишен срок за наем на общинско жилище в Казанлък / Новини от Казанлък

В четвъртък, по време на редовно заседание на Общински съвет Казанлък, предстои да бъде гласувана промяна в Общинска наредба №12 - за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища.

Единствената промяна, която предстои да бъде гласувана ще засегне критериите по настаняване. Ще бъде въведен 10-годишен срок за сключване на договор, който ще помогне на чакащите с години за общинско жилище да бъдат настанени.

„Всеки наемател на общинско жилище ще има възможност на сключени договори до 10 години. До момента няма максимален срок колко договора може да има един наемател в Община Казанлък. Единствената промяна е да ограничим срока на договорите, като по този начин ще помогнем на гражданите, които са картотекирани и отговарят на условията, а не могат да бъдат настанени в общинско жилище.”, поясни Даниела Колева, началник отдел „Икономика по управление на собствеността” в Община Казанлък.

Промяната се налага поради наличие на лица с договори от 20 – 25 години. Целта е да се предостави възможност на повече лица да се възползват от жилище на преференциални цени. Към момента картотекираните, които чакат да бъдат настанени в общинско жилище са приблизително 80 човека. Настанените по списък и договори са 167 човека.

„Всеки ден в информационния център за граждани пристигат хора, които казват, че са картотекирани в от  5, 6, 7 или повече години и все още чакат за общинско жилище. С тази промяна ще дадем един старт на тези хора, след което те ще знаят, че след 10 години това жилище ще бъде предоставено на други нуждаещи се.”, коментира още Даниела Колева.

Колева допълни, че Наредбата предвижда изключения за срока за настаняване  за самотно живеещи  възрастни хора или лица с тежки заболявания.

По-голямата част от договорите изтичат през следващата 2023 година, като те са на наематели, които няма да имат право да останат в общинските жилища. Всеки наемател ще бъде известен предварително, за да може да потърси жилище от свободния пазар. Община Казанлък е една от най-социалните общини, която до момента не е налагала срок или ограничения на броя на договорите за настаняване.

Цената за наем на Общинско жилище в момента е 1 лв./кв. м. на член от семейството. На всеки член от семейството се полагат 20 кв.м. жилищна площ, т.е. ако едно четиричленно семейство използва жилище от 100 кв.м., то ще заплаща 80 лв. за 80 кв.м. площ, а за останалите 20 кв.м. по пазарна цена  – 2лв./кв.м. Така четиричленното семейство, настанено в жилище от 100 кв.м заплаща месечен наем от 120 лв.

Главните критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за общинско жилище са: да не са извършвали разпоредителна сделка през последните 10 години, да не са продавали имот, да не са собственици на вила, да не са собственици на фирма, да са граждани на Община Казанлък през последните 5 години, доходът на член от семейството да не надвишава  минималната работна заплата.

Промяната в Наредба 12 е поставена под точка 5 в Дневния ред на заседанието на ОбС Казанлък и ще бъде гласувана в четвъртък, 26 юли, от 09:30 часа в зала „Инфра”.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14228 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8479 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7639 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5885 | 29 ноември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

5516 | 04 декември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3634 | 01 декември 2023

Задържаха шофьора на камиона от катастрофата с двама загинали край Шипка

3598 | 03 декември 2023

Пожар в пелетната фабрика край Дунавци нанесе сериозни материални щети

3152 | 02 декември 2023

Две добри новини за община Казанлък

2921 | 29 ноември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

2865 | 04 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак