14:46 | 28 юли 22 2889

Два „Шишеяд“-а отправят послание към казанлъчани: Рециклирай ме!

Два „Шишеяд“-а отправят послание към казанлъчани: Рециклирай ме! / Новини от Казанлък

Сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" става посланик на културата на рециклиране и разделно събиране на отпадъците в Града на розите

Казанлък се присъединява към националната кампания на сдружение BG Бъди активен - „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. На две ключови локации, превърнали се в събирателни точки за местните жители, са поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяд“-и, като по този начин Града на розите става част от над 25 други населени места в страната, обединени от каузата за нуждата от повишаване нивата на рециклиране.

Арт инсталациите представляват големи метални съдове, с креативен дизайн, за събиране на пластмасови РЕТ бутилки. Над 44 такива са поставени още в  Пловдив, София, Мездра, Перник, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Горна Оряховица и други локации. „Голямата бутилка“ събира 20-25 кг пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива, а събраното количество пластмасови бутилки регулярно ще се предава на пункт  за рециклиране. Сумата от събраните количества се използва за подкрепа на обществени каузи за град Казанлък от местния партньор - СНЦ "Младежки център за развитие-Взаимопомощ".

Атрактивните Шишеяди са разположени на две от най-посещаваните от гражданите локации в града - парк "Розариум" и до Културен дом, в близост до Стената на доброволчеството. „Ние сме тези, от които зависи да живеем в чиста и приветлива градска среда. Поставянето на Шишеядите и включването ни в кампанията е с  фокус върху промяна в отношението към чистотата и състоянието на споделените публични зони в нашия град. Вярваме, че  не е трудно да пазим чисто и да живеем в град #БезОтпадъци и сме сигурни, че Казанлък ще бъде пример за много останали“, смята инж. Мария Славова, Председател на СНЦ "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" Казанлък. “На местно ниво ще  насочим усилията си към въвличането на доброволци, предимно млади хора, които да спомогнат със знания и ентусиазъм за това да живеем по-чисто и да разпространят посланието на кампанията“.

Целта на координаторите от сдружение BG Бъди активен е да се повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда. „В изследване, което проведохме сред българските граждани установихме, че една от пречките хората да събират редовно отпадъци за рециклиране е липсата на контейнери за разделно събиране в паркове, заведения, публични пространства и офиси. За да повишим дългосрочно нивата на рециклиране е необходимо именно първо да има добри условия за разделно изхвърляне на отпадъци (да има достатъчно цветни контейнери)“ казва Ласка Ненова, основател на сдружението.

Кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ тече за трета поредна година, а поставената цел от организаторите е да бъдат събрани 20 000 кг пластмасови бутилки, които да бъдат предадени за рециклиране. Като партньор през 2022-ра се присъедини и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. “Заедно можем да им осигурим безкраен жизнен цикъл, превръщайки всяка бутилка в нова такава. С радост се присъединихме, като партньор и съмишленик, на каузата  #БезОтпадъци и сме твърдо убедени във важността всеки гражданин да може лесно да се включи в разделното събиране на използваните бутилки, за да бъдат всички те рециклирани”, казва Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

Към момента в 19 населени места са поставили по един или няколко Шишеяд-а на различни партньорски организации – общини и учреждения, НПО формирования, бизнес организации. Ако желаете да подкрепите сдружението координатор и каузата #БезОтпадъци можете да се свържете с BG Бъди активен на beactive@bgbeactive.org

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ се осъществява като част от проекта Партньорство за красива и чиста България, изпълнен с подкрепата на Фондация Кока Кола.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36681 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9622 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9595 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7004 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6508 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5374 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4984 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4929 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4662 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3716 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак