16:27 | 04 август 22 1780

Обучителите на ИКТ Център създават мобилни приложения

Обучителите на ИКТ Център създават мобилни приложения / Новини от Казанлък

Шестима преподаватели на ИКТ Център преминаха обучение „Build Your App, Teach Your Students How to Build Their Apps!“ по одобрен проект „Създатели на мобилни приложения“ по програма Еразъм+. Обучението беше организирано от европейския доставчик „Europass Teacher Academy“ в приказна Флоренция. Изборът на тема за обучението, както и на предишните ни обучения, не е случаен. Идеята е да мотивираме учениците към знания използвайки тяхната най-голяма слабост в момента – мобилните компютърни игри, които ще използваме в обучителния процес като средство, а също така и като знание, което ще предадем на децата. Нашият ментор Лоренцо Гаспари ни даде много идеи, подходящи както за по-малки ученици, така и за големите. Най-малките ще направят игри с герои, които ще управляват на дисплеите на смартфоните си, с точки и няколко играчи.  Тези, които ще учат Образователна роботика с микроконтролери, ще могат да си създадат мобилни приложения за управления от разстояние на устройствата. А най-големите, които учат в професионалния курс, ще могат да създават сложни откъм дизайн и програмиране проекти на мобилни приложения. За образователния процес могат да помогнат приложения – викторини, тестове и информационни. Всичко това се създава с визуално програмиране с MIT APP Inventor, отново продукт на Масачузетският технологичен институт.

През останалото време „хвърчахме“ по улиците на Флоренция, за да успеем да попием колкото се може повече от историята и културата й. Накъдето и да се обърнем, виждахме необикновени произведения на изкуството и архитектурата. Именно тук през се ражда Ренесансът в Италия. Под управлението на фамилията на Медичите Флоренция достига своя връх в културен и исторически аспект, очертава се като икономически и търговски център на Тоскана и абсолютна столица на изкуството за цяла Италия. Няма как да посетите Флореция и да не се влюбите в този приказен град. 

Клаудия, която е офис мениджър в Europass Teacher Academy ни поведе в „невидима“ Флоренция и показа места, свързани с историята на Флоренция и ценни за живеещите тук. Видяхме следите от наводненията на града от река Арно, минахме край Базилика „Санта-Кроче“, известна с фреските на Джото и гробница на много известни личности - Галилей, Микеланджело, Макиавели и още близо 270 изтъкнати жители на Флоренция. Строителството започва през 1294 г.  и църквата е осветена от папа Евгений IV. На централния площад Пиаца дел ни показа Катедралата, Баптистерията, Кулата на Джото (Камбанарията), Купола на Брунелески. Позаседяхме се на Пиаца дела Синьория, където веднага започна своя разказ с  копието на Давид, дело на Микеланджело, чието оригинално място наистина е било тук, а по-късно преместено в Галерия дел’Академия. Статуята на Давид гордо стои пред входа на Палацо Векио – седалище на правителството на Флоренция в продължение на цели 7 века, като първоначално е заседавал градския съвет, а в последствие Козимо I Медичи го превръща в своя лична резиденция. Статуята символизира смелостта на Флорентинската република срещу другите по-могъщи околни държави. Освен Давид друг символ на Флоренция е статуята на Козимо I, досущ напомнящ на древноримска статуя на Марк Аврелий, яхнал кон. Козимо Медичи се появява и като Нептун в скулптурната група “Фонтана дел Нетуно”, веднага след покоряването на Пиза. Ако застанете с гръб към палацо Векио отляво ще ви се падне Лоджия дела Синьория– покрито поространство, подобно на тераса, предназначена за церемонии на открито. Тук най-впечатляваща е статуята на Персей, държащ главата на Медуза Горгона.

Отделихме повече от 5 часа за галерията „Уфици“, крайно недостатъчни. Първоначалният замисъл е „Уфици“ да събере  важните административни служби – т. нар. uffici, в една сграда по план на Козимо I Медичи. Наследникът на Козимо I – Франческо I Медичи, превръща Уфици в галерия и я отваря за посетители. В основата на тази галерия е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Последната представителка на фамилията Медичи – Ана Мария, оставя завещание, в което се разпорежда „всички галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности на Медичите да не бъдат отчуждавани или изнасяни извън столицата или територията на великото херцогство за благото на народа и за стимул на любопитството на чужденците“. Така съкровищата на Медичите и тяхното културно наследство остават завинаги във Флоренция. Днес Уфици съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаело, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и много други и е един от най-прочутите и най-старите световни музеи на изкуствата, пред входа на който се чака с часове и дни.
Възхитихме се и дълго не можехме да откъснем очи от оригиналния Давид в Галерия дел’Академия. Освен изящния Давид на Микеланджело, тук се намират още няколко негови скулптури, които са започнати и недовършени както и богата колекция от музикални инструменти, между които няколко Страдивариуса, притежание на фамилията Медичи.

В музея на всепризнатия гений Леонардо да Винчи се пренесохме в свят на изобретения и тайни, някои неразкрити и до днес. Видяхме прототип на акваланг, на парашут, танк, картечница. Също така върху манекен се прожектират всички системи в човешкия организъм, които той е разкрил и описал.
Мостът Понте Векио е в ТОП 3 на най-известните забележителности във Флоренция, обходен от нас и сниман от всички страни. Местните хора разказват, че мостът е единственото място, което Хитлер не посмял да бомбардира, тъй като самият той много харесвал Понте Векио. Днес туристите не пропускат да разгледат златарските ателиета на моста, а някои от тях заключват катинар и хвърлят ключа в реката, вярвайки, че така любовта им ще бъде вечна.
Преминавайки през него достигнахме до Палацо Пити. Когато Козимо Медичи се премества в двореца Пити, разположен в южната част на града, осъзнава, че трябва да ходи сред обикновените селяни. От страх да не се натъкне на неочаквани неприятности като врагове или върлуващата тогава чума, той прави коридор, за да стига царското семейство от двореца до Уфици и Палацо Векио, напълно необезпокоявано. Стените на този коридор са окичени с ренесансови произведения на изкуството, а участъкът над моста Понте Векио е построен с редица големи панорамни прозорци, от които се открива невероятна гледка към река Арно. Днес Палацо Пити е вторият по големина музей във Флоренция след  Галерия Уфици.  Дворецът се разполага на над 30 хиляди кв м. и има цели осем различни музея. Градините Боболи са разположени на едноименния хълм, непосредствено зад двореца Пити и чак до Порта Романа, която в миналото бележела края на пределите на града. В пълен синхрон с Двореца, градините са с невероятна ландшафтна архитектура с красиви алеи, живописни фонтани и множество местни и екзотични растителни видове.

Разхождайки се опитвахме и италианското изкушение Джелато. А в еднодневната ни екскурзия в Тоскана беше включена и дегустация на прочутото им вино Кианти в едноименната област. Казват, че тя била с основата на раздора между Флоренция и Сиена. Щастливци бяхме да обядваме на Пиаца дел Кампо, средновековен площад в историческия център на Сиена. Той е заобиколен от дворци от XIII и XIV в. Площадът има формата на вдлъбната раковина и е изграден от червени тухли, подредени на рибена кост. В центъра на площада се намира фонтанът "Гая" (фонтан на света). На него е поставен образ на Божията майка. Пиаца дел Кампо е градска централна сцена и мястото, където се провеждат множество събития и състезания, като гербът на победилият отбор украсява веещи се знамена в целия град.

Разгледахме и Сан Джиминяно – известното малко градче в Италия, разположено живописно на върха на хълм, останал непокътнат през вековете, обект под закрилата на ЮНЕСКО. Тук ще се завърнем във времената на разцвет през Средновековието, когато благородническите фамилии са строили къщи под формата на кули, като символ на богатство, власт и благополучие. Не случайно наричат Сан Джиминяно „Града на красивите кули“.

Нашата разходка в Тоскана завърши с град Пиза, където всеки един от нас допринесе за световното подпиране на наклонената кула. 

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския съюз. ИКТ ЦЕНТЪР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на  Европейската комисия или Националната агенция /ЦРЧР/.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак