Kazanlak.Com / Новини

Обучителите на ИКТ Център създават мобилни приложения

04 август 2022, 16:27 коментара 946
Обучителите на ИКТ Център създават мобилни приложения / Новини от Казанлък

Шестима преподаватели на ИКТ Център преминаха обучение „Build Your App, Teach Your Students How to Build Their Apps!“ по одобрен проект „Създатели на мобилни приложения“ по програма Еразъм+. Обучението беше организирано от европейския доставчик „Europass Teacher Academy“ в приказна Флоренция. Изборът на тема за обучението, както и на предишните ни обучения, не е случаен. Идеята е да мотивираме учениците към знания използвайки тяхната най-голяма слабост в момента – мобилните компютърни игри, които ще използваме в обучителния процес като средство, а също така и като знание, което ще предадем на децата. Нашият ментор Лоренцо Гаспари ни даде много идеи, подходящи както за по-малки ученици, така и за големите. Най-малките ще направят игри с герои, които ще управляват на дисплеите на смартфоните си, с точки и няколко играчи.  Тези, които ще учат Образователна роботика с микроконтролери, ще могат да си създадат мобилни приложения за управления от разстояние на устройствата. А най-големите, които учат в професионалния курс, ще могат да създават сложни откъм дизайн и програмиране проекти на мобилни приложения. За образователния процес могат да помогнат приложения – викторини, тестове и информационни. Всичко това се създава с визуално програмиране с MIT APP Inventor, отново продукт на Масачузетският технологичен институт.

През останалото време „хвърчахме“ по улиците на Флоренция, за да успеем да попием колкото се може повече от историята и културата й. Накъдето и да се обърнем, виждахме необикновени произведения на изкуството и архитектурата. Именно тук през се ражда Ренесансът в Италия. Под управлението на фамилията на Медичите Флоренция достига своя връх в културен и исторически аспект, очертава се като икономически и търговски център на Тоскана и абсолютна столица на изкуството за цяла Италия. Няма как да посетите Флореция и да не се влюбите в този приказен град. 

Клаудия, която е офис мениджър в Europass Teacher Academy ни поведе в „невидима“ Флоренция и показа места, свързани с историята на Флоренция и ценни за живеещите тук. Видяхме следите от наводненията на града от река Арно, минахме край Базилика „Санта-Кроче“, известна с фреските на Джото и гробница на много известни личности - Галилей, Микеланджело, Макиавели и още близо 270 изтъкнати жители на Флоренция. Строителството започва през 1294 г.  и църквата е осветена от папа Евгений IV. На централния площад Пиаца дел ни показа Катедралата, Баптистерията, Кулата на Джото (Камбанарията), Купола на Брунелески. Позаседяхме се на Пиаца дела Синьория, където веднага започна своя разказ с  копието на Давид, дело на Микеланджело, чието оригинално място наистина е било тук, а по-късно преместено в Галерия дел’Академия. Статуята на Давид гордо стои пред входа на Палацо Векио – седалище на правителството на Флоренция в продължение на цели 7 века, като първоначално е заседавал градския съвет, а в последствие Козимо I Медичи го превръща в своя лична резиденция. Статуята символизира смелостта на Флорентинската република срещу другите по-могъщи околни държави. Освен Давид друг символ на Флоренция е статуята на Козимо I, досущ напомнящ на древноримска статуя на Марк Аврелий, яхнал кон. Козимо Медичи се появява и като Нептун в скулптурната група “Фонтана дел Нетуно”, веднага след покоряването на Пиза. Ако застанете с гръб към палацо Векио отляво ще ви се падне Лоджия дела Синьория– покрито поространство, подобно на тераса, предназначена за церемонии на открито. Тук най-впечатляваща е статуята на Персей, държащ главата на Медуза Горгона.

Отделихме повече от 5 часа за галерията „Уфици“, крайно недостатъчни. Първоначалният замисъл е „Уфици“ да събере  важните административни служби – т. нар. uffici, в една сграда по план на Козимо I Медичи. Наследникът на Козимо I – Франческо I Медичи, превръща Уфици в галерия и я отваря за посетители. В основата на тази галерия е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана няколко века. Последната представителка на фамилията Медичи – Ана Мария, оставя завещание, в което се разпорежда „всички галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности на Медичите да не бъдат отчуждавани или изнасяни извън столицата или територията на великото херцогство за благото на народа и за стимул на любопитството на чужденците“. Така съкровищата на Медичите и тяхното културно наследство остават завинаги във Флоренция. Днес Уфици съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаело, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и много други и е един от най-прочутите и най-старите световни музеи на изкуствата, пред входа на който се чака с часове и дни.
Възхитихме се и дълго не можехме да откъснем очи от оригиналния Давид в Галерия дел’Академия. Освен изящния Давид на Микеланджело, тук се намират още няколко негови скулптури, които са започнати и недовършени както и богата колекция от музикални инструменти, между които няколко Страдивариуса, притежание на фамилията Медичи.

В музея на всепризнатия гений Леонардо да Винчи се пренесохме в свят на изобретения и тайни, някои неразкрити и до днес. Видяхме прототип на акваланг, на парашут, танк, картечница. Също така върху манекен се прожектират всички системи в човешкия организъм, които той е разкрил и описал.
Мостът Понте Векио е в ТОП 3 на най-известните забележителности във Флоренция, обходен от нас и сниман от всички страни. Местните хора разказват, че мостът е единственото място, което Хитлер не посмял да бомбардира, тъй като самият той много харесвал Понте Векио. Днес туристите не пропускат да разгледат златарските ателиета на моста, а някои от тях заключват катинар и хвърлят ключа в реката, вярвайки, че така любовта им ще бъде вечна.
Преминавайки през него достигнахме до Палацо Пити. Когато Козимо Медичи се премества в двореца Пити, разположен в южната част на града, осъзнава, че трябва да ходи сред обикновените селяни. От страх да не се натъкне на неочаквани неприятности като врагове или върлуващата тогава чума, той прави коридор, за да стига царското семейство от двореца до Уфици и Палацо Векио, напълно необезпокоявано. Стените на този коридор са окичени с ренесансови произведения на изкуството, а участъкът над моста Понте Векио е построен с редица големи панорамни прозорци, от които се открива невероятна гледка към река Арно. Днес Палацо Пити е вторият по големина музей във Флоренция след  Галерия Уфици.  Дворецът се разполага на над 30 хиляди кв м. и има цели осем различни музея. Градините Боболи са разположени на едноименния хълм, непосредствено зад двореца Пити и чак до Порта Романа, която в миналото бележела края на пределите на града. В пълен синхрон с Двореца, градините са с невероятна ландшафтна архитектура с красиви алеи, живописни фонтани и множество местни и екзотични растителни видове.

Разхождайки се опитвахме и италианското изкушение Джелато. А в еднодневната ни екскурзия в Тоскана беше включена и дегустация на прочутото им вино Кианти в едноименната област. Казват, че тя била с основата на раздора между Флоренция и Сиена. Щастливци бяхме да обядваме на Пиаца дел Кампо, средновековен площад в историческия център на Сиена. Той е заобиколен от дворци от XIII и XIV в. Площадът има формата на вдлъбната раковина и е изграден от червени тухли, подредени на рибена кост. В центъра на площада се намира фонтанът "Гая" (фонтан на света). На него е поставен образ на Божията майка. Пиаца дел Кампо е градска централна сцена и мястото, където се провеждат множество събития и състезания, като гербът на победилият отбор украсява веещи се знамена в целия град.

Разгледахме и Сан Джиминяно – известното малко градче в Италия, разположено живописно на върха на хълм, останал непокътнат през вековете, обект под закрилата на ЮНЕСКО. Тук ще се завърнем във времената на разцвет през Средновековието, когато благородническите фамилии са строили къщи под формата на кули, като символ на богатство, власт и благополучие. Не случайно наричат Сан Джиминяно „Града на красивите кули“.

Нашата разходка в Тоскана завърши с град Пиза, където всеки един от нас допринесе за световното подпиране на наклонената кула. 

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския съюз. ИКТ ЦЕНТЪР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на  Европейската комисия или Националната агенция /ЦРЧР/.

Виж още:

Новини от Казанлък

Епично започна второто издание на фестивала „OPEN BUZLUDZHA 2022“ Епично започна второто издание на фестивала „OPEN BUZLUDZHA 2022“
20 август 2022

Стотици любители на хубавата музика и архитектурното ни наследство пристигнаха от цялата страна за да посетят първия фестивален ден на „OPEN BUZL...

Кметски поздрав към ОPEN BUZLUDZHA 2022 Кметски поздрав към ОPEN BUZLUDZHA 2022
20 август 2022

На официалното откриване на празничните дни във второто издание на благотворителния фестивал „Open Buzludzha“ Кметът на Казанлък Галина Стоянова отправи поздрав към а...

Връщат досегашният директор на НИТИ Казанлък Делян Начев Връщат досегашният директор на НИТИ Казанлък Делян Начев
19 август 2022

Възстановяват досегашният директор на „НИТИ“ ЕАД Казанлък Делян Начев. Това обяви в ефира на Btv министърът на икономиката и индустрията от служебнот...

Художествената галерията се включва с поредица от събития в Тракийските празници Художествената галерията се включва с поредица от събития в Тракийските празници
19 август 2022

За поредна година екипа на Художествена галерия - Казанлък ще се включи в реализацията на традиционните Празници в долината на тракийскит...

Казанлъчанка събира средства в помощ на колоездачния клуб „Лястовица“ Казанлъчанка събира средства в помощ на колоездачния клуб „Лястовица“
19 август 2022

Казанлъчанката Силвия Узунчева, майка на един от състезателите в казанлъшкия колоездачен клуб „Лястовица“, организира кампания за събира...

Повече от десетилетие било нужно фентъзи романът на Росен Димитров да стане факт Повече от десетилетие било нужно фентъзи романът на Росен Димитров да стане факт
19 август 2022

Вчера, на 18 август, в „Музей на розата” Росен Димитров представи трилогията „Момичето от моите мечти”. Срещата б...

В Старозагорко отчитат 15.9% ръст на нощувките в местата за настаняване В Старозагорко отчитат 15.9% ръст на нощувките в местата за настаняване
19 август 2022

През юни 2022 г. в област Стара Загора са функционирали 67 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосроч...

Кога, как и с какво може да ни бъде полезен манипулационния кабинет в Поликлиниката? Кога, как и с какво може да ни бъде полезен манипулационния кабинет в Поликлиниката?
19 август 2022

Разкритата манипулационна в сградата на ДКЦ Районна поликлиника се намира на 1 етаж, непосредствено до Регистратурата. Кабинетът се н...

Установиха изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места край Крън Установиха изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места край Крън
19 август 2022

Въпреки забраните и поставените табели, недобросъвестни хора продължават да изхвърлят отпадъци на нереглментирани места, предимно в късните часове н...

Движението през проход Шипка ще бъде ограничено в събота Движението през проход Шипка ще бъде ограничено в събота
19 август 2022

На 20 август /събота/, от 09:00 до 15:00 часа, за честванията на 145-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите мотор...

Пожарът е локализиран, пътят Казанлък - Мъглиж е отворен Пожарът е локализиран, пътят Казанлък - Мъглиж е отворен
19 август 2022

Пожарът е локализиран, а Подбалканският път, в участъка Казанлък-Мъглиж, вече е отворен в двете посоки. Това заявиха рано тази сутрин на брифинг пред медиите Ста...

Пожарът се прехвърли на юг към Черганово. Наближава площадка за противоградни ракети/ВИДЕО Пожарът се прехвърли на юг към Черганово. Наближава площадка за противоградни ракети/ВИДЕО
18 август 2022

Пожарът прехвърли пътното платно на пътя Казанлък – Мъглиж и в момента пламъците се разпростират на юг към Черганово. Пат...

Питаме Казанлък:

Какво обичате да правите най-често през лятото?


Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (901) Работа (240) Разни (28) Автомобили, авточасти (14) Домашни любимци (9) Електро и битови уреди (7) Строителство (4)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.09708