17:22 | 20 август 22 1647

Отбелязахме 145 години от Шипченската епопея

Отбелязахме 145 години от Шипченската епопея  / Новини от Казанлък

С чествания, днес 20 август, бяха отбелязани 145 години от от Шипченската епопея. На историческия връх Шипка се качиха много българи за да отдадат своята почит на героите, дали живота си за Свободата.

Със заупокойна молитва, водена от великотърновският Митрополит Григорий бе почетена паметта за загиналите в боевете при Шипка.

В тържествата се включиха вицепрезидента Илияна Йотова, служебния министър на отбраната  Димитър Стоянов, заместник-началника на отбраната, областни управители, заместник- кметове, ректора на Техническия университет в Габрово.

„Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклите се хора от цяла България на паметника на Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея. Честванията на годишнината са под патронажа на държавния глава Румен Радев.

“145 години на Шипка всичко е спокойно, защото тези, които загинаха и дадоха живота си да ни има днес, за да я има България, завещаха на нас, на поколенията, на децата – мир и свобода, най-важните думи. Днес благодаря на всички вас, които сте тук, на цяла България, която съм сигурна, че в този час е заедно с нас тук на Шипка и най-вече на онези, които днес разказват на своите деца, на своите внуци, че от тук, от Шипка започва пространството на българската свобода. И това ще се предава от поколения на поколения, защото Шипка е единение и такава трябва да бъде българската съдба.", каза Илияна Йотова.

Пред Паметника на свободата се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част. С този жест участниците в националното честване изказаха своята признателност към героите на България дали живота си в Освободителната война през далечната 1877 г.

В рамките на тържествата се проведе и кампанията  „Бъди войник на връх Шипка“ по време, на която беше направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили. Бяха показани тактики и процедури, както и демонстрации.

Музей на открито, показващ автентични оръжия и униформи предизвика голям интерес у посетилите. Важен акцент постави изложбата „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“, която Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ организира със съдействието на Държавен военноисторически архив - Велико Търново.

Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, имаха възможността да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха, а именно: Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път се срещнаха випуските от български военни училища, получили офицерските си пагони и дипломи  през годините на и в района на връх Шипка. Рамо до рамо застанаха запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 и така до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

29864 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6063 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5404 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5224 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3443 | 10 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2777 | 07 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2719 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2301 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2142 | 08 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

2038 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак