12:12 | 23 август 22 1195

Изложители на вина се включват в Тракийските празници

Изложители на вина се включват в Тракийските празници / Новини от Казанлък

За първи път, Празници на тракийското вино и винена култура 2022 Казанлък ще се проведат на 26, 27 и 28 август 2022. В тях ще вземат участие игост-изложители. Събитието е част от Празници в долината на тракийските царе 2022 Казанлък, организрано от Община Казанлък.

Още от времето на Траките, основната търговия на региона е била характеризирана продажба на лози и вина, рецептите за селекцията и и производството , на които е предавано от баща на син, от поколение на поколение.

Произходът на вина от Тракия (днешна България) се губи в дълбините на вековете, така че се придават митологични корени в култа към Дионисий (на римски Бакхус), бог на виното, на екстаза и на освобождаването на духа, като този култ води своя произход от Тракия и е бил впоследствие изповядван и в елинския Пантеон. Следователно, виното е било централен елемент в живота на траките , един вид божествена напитка, чрез която да се достигне до ескстаз , да се достигне единение с божественото начало. Пиело се е вино преди да се влезе във война , за да се танцува, за да се намери вдъхновение и за да се наслаждава на свободата.

Историческия регион Тракия се е разпростирал на Изток от Македония до Черно Море и Мраморно Море и на юг от Дунава към Егейско Море , границата между Тракия и Македония е минавала по поречието на река Стримоне , известна със златните мини в устието си.

Индоевропейският народ на Траките е оставил много писменни и археологически паметници. На територията на България се намират около 19 000 гробници, които се приписват на тракийската култура от началото на IV хилядолетие преди н.е.

Освен Дионисий са представени и много други митични образи свързани с Траките и стигнали до нас чрез гръцката митология , като например образите на Орфей, Кибела и Рес.

Още преди 3000 години Омир е възпял качествата на тракийското вино , обичано от Ахейците. По това време виното е било гъсто и сладко и е било обичай да се разрежда с изворна вода , само тракийците са го пиели чисто. Този начин на пиене е бил критикуван от някои гръцки философи като Платон, който усмихвайки се е казвал. „Шиити и Тракийци пият виното неразредено и мислят , че е хубаво да си го разливат по дрехите„.

Счита се , че някои местни сортове като Мавруд и Мелник  са били култивирани още преди 5000 години по хълмовете на Южна България.
Облягайки се на разказите на Плиний Стареца , Римляните завзели тези земи, се превръщат много бързо в отявлени почитатели на тракийските вина , като превръщат тази част от завоюваните територии в най – тачения лозарско –винарски регион на Империята като освен това присаждат някои сортови бели лози , които се приспособяват добре към тези почви.

Следвайки точно тази следа , в търсене на един неповторим вкус, който вече е направил известна този винарски край през вековете , Едоардо Миролио , пристига от Алба, Пиемонт в Еленово и започва да сади своите лоза.

„От траките до днес, единственият поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино и рецептите които се предават от баща на син, поколения наред... Това е, което ме вдъхнови!“ - Едоардо Миролио

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34002 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23555 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14188 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11725 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8624 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5783 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3386 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3235 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2864 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2397 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак