18:11 | 26 август 22 4880

Планираха съборът на русофилите да бъде на паметника на Шипка. Министърът на културата не разреши

Планираха съборът на русофилите да бъде на паметника на Шипка. Министърът на културата не разреши / Новини от Казанлък

Министерството на културата „е дало изрични указания това мероприятие дa не бъде допуснато".

Министерството на културата отказа на национално дружествто "Русофили" да проведе традиционния си събор. Това стана ясно днес от публикувана позиция на дружеството по повод отказа.

XVII-ят събор на русофилите бе предвиден да се проведе на територията на Национален парк Шипка - Бузлуджа, като той щеше да бъде посветен на 145-годишнината от Шипченската епопея. Ето и цялата позиция на НД "Русофили":

"Позиция на ИБ на НД Русофили по повод отказ на разрешение от Министерството на културата за провеждане на XVII събор на Приятелите на Русия на територията на Национален парк Шипка - Бузлуджа

На 29 юли 2022 година ръководството на Национално Движение Русофили се обърна към д-р Чавдар Ангелов, в качеството му на Директор на НПМ „Шипка — Бузлуджа", с молба да разреши XVII Събор на приятелите на Русия, да бъде проведен на Шипка.

Съборът тази година е посветен на 145-годишнината от Шипченската епопея.

В своя отказ г-н Ангелов се позовава на Министерството на културата, което „е дало изрични указания това мероприятие дa не бъде допуснато". Бихме желали да Ви напомним, г-н Министьр, че през цялата своя история този Събор се е ползвал с подкрепата и на Президента на Републиката, и на изпълнителната власт.

Ще добавим, г-н Министър, че братските чувства между българския и руския народи не се влияят от никаква конюнктура — нито геополитическа, нито вътрешно политическа. Сигурно Ви е известно, г-н Министър, че мнозинството от българския народ декларира своята любов към Русия по един категоричен начин. Въз основа на горепосочените факти, защото това са факти, а не субективни впечатления, г-н Министьр, смятаме за крайно неудачна забраната на Министерството на културата българските русофили да проведем своя Събор на територията на НПМ „Шипка - Бузлуджа". Още по-неудачна за нас е формулировката „изрични указания" и липсата на каквато и да е било аргументация от страна на Вашия подчинен - Директора на НПМ „Шипка - Бузлуджа".

Пожелавайки Ви здраве и професионални успехи, ние, ръководството на НД „Русофили" само ще подчертаем, че русофобията, издигната в ранг на държавна политика, няма никакъв шанс в България нито нещо да постигне, нито нещо на практика да забрани. Разбира се, че XVII Събор на приятелите на Русия ще бъде проведен, под една или друга форма, на едно или друго място.

Ще остане единствено горчивото чувство, че българската изпълнителна власт днес се откъсва все повече от чувствата и светогледа на българския народ."

Настоящата Позиция е приета на заседание на Изпълнителното бюро, проведено на 24.08.2022 г. /след получаване на отговор от г-н Чавдар Ангелов на 22.08.2022 г./ и е изпратена на г-н Минеков на 25.08 2022 г.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

28942 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

5938 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

4980 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

4743 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3026 | 10 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2724 | 07 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2620 | 09 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2076 | 08 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2061 | 10 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

1982 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак