14:11 | 02 септември 22 3191

Директорът на ДГС-Казанлък: До края на октомври 80% от заявените дърва ще бъдат доставени

Днес в сградата на Община Казанлък се проведе среща във връзка със задоволяване на местното население с дърва през предстоящия отоплителен сезон  в община Казанлък.

В нея, по покана на кмета на Казанлък – Галина Стоянова и зам.-кмета Даниела Коева по инфраструктура, строителство и транспорт, участие взеха инж. Димчо Радев – директор на „Югоизточно държавно предприятие” ДП – Сливен и инж. Мирена Татарджийска – директор на ДГС-Казанлък.

Инж. Мирена Татарджийска уточни, че за снабдяването на местното население в община Казанлък са заявени са 9 500 кубика по предоставените списъци от кметовете в населените места. А Горското стопанство е предвидило договори за 14 хил. пространствени кубика:

„Горското стопанство е комплектовало и сключило договори за добив на дървесина на местното население в размер на 14 хил. пространствени кубика, което е 2-пъти повече спрямо предходни години. Например заявените количества за нуждите на местно население през 2019 г. са били 7200 кубика; през  2020 г. – 7600 кубика, а през 2021г. – 6500 кубика.

Важно е да уточним, че при сключване на договорите, доставката на дървесина беше планувана да се извършва не само до временен склад, а до дома на потребителя. Поради променящите се цени на горивата доста фирми прекратиха договорите си. Търговете отново бяха пуснати и спечелени от фирмите. Направено е всичко необходимо, цялата заявена дървесина да бъде доставена. Така че конкретно за тези 14 хил. кубика вече можем да бъдем спокойни. Към момента са доставени до дома на клиента 5400 кубика или това са 50-60% от заявените количества. До края на октомври, считам че заявените количества ще бъдат изпълнени на 80 %.", допълни Татарджийска.

Кметът на Казанлък – Галина Стоянова, изтъкна добрата практика, приложена от кмета на село Средногорово, който е поел ангажимента, лично да осигури превоза на дървесината към населението.

„Има възможност кметовете да помогнат ако намерят такъв транспорт, защото дървата които са навременен склад (в гората) са по-евтини. Другата възможност е предоставянето на изгорялата дървесина, налична от двата пожара в община Казанлък, в Общинския фонд.  До няколко дни предстой да сключим договор, а до края на октомври да бъде добита тази дървесина. Решението на община Казанлък , тъй като е общински горски фонд е с конкретната дървесина да се задоволят наистина социално слаби хора, които нямат възможност да платят по-високите цени, тя ще бъде предоставена безплатно на населението по населените места.

Фирмата, която ще добие дървесината е посочила цена за транспорт от 250 лв. на камион, независимо дали ще бъде извозена до най-близкото или най-далечното село.“, каза кмета на Казанлък.

По думите на Стоянова,  добива и складирането ѝ, най-вероятно ще бъде край отбивката на село Черганово. Дървеният материал ще бъде  във вид на метровки, при заявка от кметовете ще бъде извозван до дом на желаещия. Остава и опцията за лично транспортиране, при което няма да се заплаща на фирмата за превоз.

Инж. Радев от ЮИДП Сливен обясни каква е реалната ситуация по добива и предоставянето на дървесина за огрев на населението към настоящия момент:

„За всяко населено място има описан протокол, с кмета на общината, какво количество дървесина в лицето на държавните предприятия ще се предостави през настоящата година. Нашето предприятие, такъв лимит за 32-те стопанства е в рамките на 267 хил. кубични метра пространствена дървесина. В момента ние комплетоваме още допълнително около 30 хил. кубика, което ще стане около 300 хил. кубика добив, само за населението.

Проблемът беше в началото на годината, след като се изказаха някои политици и се създаде една истерия. Според мен беше грешка да се обявят в началото на годината цени на дървесината, когато цените на пазара са неясни, а горивата тръгнаха нагоре и не се знаеше до къде ще стигнат. Това в известна степен забави някои процеси при доставката на дървесина за населението."

По думите на Радев, със създадената организация до края на месец октомври, поне около 80% от предвидените количества ще бъдат изпълнени.

„Наплива, който има в момента към горската система е огромен. Хората виждат едно спасение в цената на дървесината , тъй като ние все още държим сравнително ниски цени. Продаваме някъде от порядъка на 50-60% по-ниска цена спрямо пазарната, която се движи. Проведоха се разговори с най-големите преработватели в България, включително в това число и с двете фирми – Кастамону и Кроношпан, за да може до края на октомври месец  те да не изкупуват широколистна дървесина от свободния пазар. Тоест фирмите, взели дървесина на териториите на горските стопанства, да съумеят през тези два месеца, в които заводите не изкупуват от тях, да предоставят дървесината на свободния пазар, така че да се задоволят потребностите на по-широк кръг от хора, бизнес.

В България няма регулаторен механизъм, с който да се регулира цената на свободния пазар. При нас той е много труден и пазара понякога диктува спекулативни условия, така че цените да ескалират. Ние правим всичко възможно, този процес да бъде овладян. Тази спекула, която в момента се шири е нужно да се ограничи. Водим разгори със всички фирми, на териториите на горските стопанства, включително и Казанлък, с цел, те да разберат, че имат социален ангажимент. Не е страшно, че цената на дървата се вдига, страшно е когато хората отидат в определените складове в населените места и те са празни. Когато има суровина, всеки може да ограничи своето желание да закупи повече от нея, за да има и за другите. Не е нужно презапасяване.

Предвид пазарните условия и цените на горивата нашите цени за доставка на дърва за огрев е в рамките между 85 – 100 лв. на кубически метър дървесина. Цената на дървесината в момента на пазара е в размер на 170-180 лв. на кубически метър, а ние продаваме на половината от това.

Тази истерия трябваше да се ограничи и държавата да се намеси, има начини. Например за да стимулираме фирмите, които работят в обектите за местно население, ние вдигнахме цената за добив, давайки възможност в лицето на горските стопанства да продават част от дървесината на тези фирми.", каза още Радев.

Директорът на държавното предприятие подчерта, че е спрял всякаква продажба на широколистана дървесина на корен, всичко което се комплектова и се възлага от страна на горските стопанства е изцяло за добив и продажба на населението.

Инж. Димчо Радев добави, че днес ще присъства на срещата с Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция по горите, започвайки съвместни проверки по складове, базите за продажба на дървесина, както и транспортирането ѝ, а основната идея е за да се ограничи спекулативния елемент в продажбата на дървата за огрев.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7326 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5577 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5055 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4441 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4026 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3880 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3507 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2513 | 18 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2476 | 21 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2293 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак