13:52 | 08 септември 22 2930

Туристи от Казанлък покориха дома на боговете - планината Олимп

Туристи от Казанлък покориха дома на боговете - планината Олимп / Новини от Казанлък

Планината на Боговете - Олимп със своя първенец връх „Митикас“ – 2918 м.н.в. е притегателно място за много туристи от целия свят. Въпреки не много високата надморска височина, изкачването на върха не е лесно и изисква определени технически умения.

В началото на годината ТД „Орлово гнездо“ прие програма с дванадесет инициативи посветени на 120 годишния юбилей на Дружеството. Едно от тези събития бе изкачването на връх „Митикас“ и провеждане на ултрамаратонско бягане от там до град Казанлък. По няколко причини ултрамаратонското бягане се отложи за следващата година, по време на юбилейните 120 години - Празник на розата в град Казанлък. Така от програмата остана изкачването на връх „Митикас“, което бе планирано за началото на месец септември.

На 3-ти септември, двадесет и четири туристи от Казанлък отпътуваха за Гърция. В групата освен членове на ТД „Орлово гнездо“ имаше и двама предстваители на Община Казанлък. По програма изкачването бе насрочено за 04.09.2022. Вечерта се проведоха инструктажи и бе раздадена необходимата екипировка за следващия ден. Ето кратка хронология на изкачаването:

"В ранните часове на неделния ден се придвижихме до местността „Приония“, 1100 м.н.в.. Оставихме автомобилите, сложихме раниците и по добре очертаната и маркирана пътека,  снабдена със стълби и парапети, след около три часа пристигнахме на хижа „Спилос Агапитос“, 2100 м.н.в.. След кратка почивка поехме по стандартния маршрут към върха. След малко повече от два часа достигнахме до улея „Локи“ в подножието на връх „Митикас“.

Екипирахме се и поехме по сръмния улей към върха. След по малко от час всички стъпихме на най-високата точка на планината Олимп, връх „Митикас“. Всеки си направи снимка за спомен и се наслади на прекрасни гледки. На върха водачите на експедицията взеха решение за промяна на маршрута за връщане. Така всички поехме отново по улея надолу. След стръмното спускане поехме по пътеката минаваща покрай връх „Стефани“ и се насочихме към платото на музите. Спряхме за кратка почивка и хапване на „Giosos Apostolidis Refuge“. Времето напредваше, а трябваше да се връщаме до местността „Приония“. По пътя надолу преминахме по една чисто нова, перфектно изпълнена „Виа Ферата“, където всеки имаше възможност повиши адреналина си. След стръмното и продължително спускане на свечеряване пристигнахме до автомобилите намиращи се на местността „Приония“. Безкрайно уморени, но удовлетворени се прибрахме по местата за нощувки.", споделят организаторите.

ТД „Орлово гнездо“ посвещава изкачването на Олимп на своя 120 годишен юбилей, поздравява участниците в експедицията и изказва благодарност за помощта и съдействието на Община Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак