14:53 | 14 септември 22 1830

Обновени учебни и детски заведения, посрещат децата от общината на 15 септември

Обновени учебни и детски заведения, посрещат децата от общината на 15 септември  / Новини от Казанлък

„Основен приоритет за община Казанлък продължава да бъде образователната инфраструктура.“ каза заместник-кметът Лилия Цонкова.

През летните месеци и настоящата календарна година бяха реализирани различни дейности в училища, детски гради и ясли разположени на територията на общината.

„Основен приоритет беше обновяването на дворното пространство на ОУ „Никола Вапцаров“ и Профилирана гимназия „Академик Петко Стайнов“. През първия етап от проекта беше извършена подмяна на всички настилки и отводняване на двора. Кандидатствахме по програма на МОН и спечелихме нов проект на стойност 94 хил. лв. за изпълнения на втория етап, който включва обновяване на спортната площадка, която е 4 декара. Предвид големината ѝ получения финансов ресурс няма да бъде достатъчен. В тази връзка Община Казанлък планира през следващата година да задели останалата част от 170 хил. лв. за да може изцяло да бъде завършена спортната площадна на двете училища.“ уточни Цонкова.

Продължават строителните дейности по изграждане на нов корпус в Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. Там е предвидено до средата на следващата година, изграждането на корпуса включващ 12 класни стаи, да приключи за да може учениците да преминат в изцяло в едносменен режим на обучение. Математическата гимназия е единствено учебно заведение, което до момента не може да премине на едносменен режим поради факта, че няма достатъчно помещения.

Ремонтни дейности тази година бяха реализираха и в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – Казанлък, където беше изградена „Площадка за безопасност на движението по пътищата“, както и отводняване на двора.

„В „ОУ „Георги Кирков“ бяха  обновени санитарни помещения, както и едно много важно укрепване на сградата тъй като се констатира, че липсва една от носещите стени и имаше опасност училището да се събори.“ добави заместник- кмета.

На 15-ти септември ще бъдат открити и различни проекти, реализирани през лятото в СУ "Екзарх Антим I".  Сред тях са завършената образователна „STEM среда” по спечелен от МОН проект. По случай  юбилеят на училището - 185 години от създаване на школото ще бъдат открити - нова библиотека, музей на училището, както и  новообособените зони на открито за провеждане на учебни дейности и спорт.

В част от учебните заведения  в населените места Енина и  Бузовград също бяха  реализирани различни дейности.

„В Енина продължихме обновяването на двора. Миналата година ремонтирахме спортната площадка, а тази година сменяме изцяло настилката в предната част на училището. В училището в село Бузовград направихме частично нова ограда. Извършихме и вътрешни ремонти. Беше направен цялостен ремонт на санитарни помещения и класни стаи. Капандурата на покрива, също беше ремонтирана.“добави Лилия Цонкова.

През тази години, в детските градини и ясли в общината бяха направени нужните ремонтни дейности. 

16-та детска градина „Роза“ беше санирана и завършена. По думите на Цонкова става ясно, че се планира и ремонт на вътрешните помещения като подмяна на ламинат и боядисване на стените, както и изграждане на нови детски съоръжения в дворното пространство.

Значителни  ремонти бяха извършени в четирите детски ясли през тази година. В тях бяха изградени нови детски площадки, а в детска ясла № 8 Васил Левски, започва ремонт на отоплителната инсталация.

В 18-та градина „Пчелица“ предстой изграждането на три нови детски площадки - една за яслената група и две за градинските групи.
„Нещо ново, с което можем да се похвалим е откриването на два нови филиала на млечната кухня в село Розово и град Шипка. Ще разкрием две нови групи, тъй като броя на децата е увеличен в градината в Черганово и градината в Крън. Надявам през следващата учебна година да можем да разкрием нова градинска група в града, защото се наблюдава тенденция броя на децата да се увеличава.“, каза Цонкова.

В края на миналата учебна година беше направен очен скрининг на малчуганите в детските градини. „Заложени бяха пари в бюджета за купуване на специален апарат. Сега планираме и през тази учебна година да направим такъв скрининг по график на абсолютно всички деца по във всички групи на детските градини.

Чрез бюджета на Община Казанлък беше извършен и цялостен ремонт на здравните кабинети в учебните и детски заведения, които получиха ново медицинско оборудване и обзавеждане.

Продължа и работата по третия етап за изграждане на Академията за развитие на таланти в село Розово, финансиран по проект „Красива България. В него е предвидено изграждане на отоплителна инсталация, противопожарна външна стълба и приземния етаж за обособяването на столова. Очакванията са проекта да приключи до няколко седмици, след което да бъдат направени нужните стъпки за кандидатстване по четвъртия етап, отново финансиран по проект Красива България.

На журналистически въпрос, във връзка с предстоящия отоплителен сезон заместник-кметът Лилия Цонкова, коментира, че за сега училищата и детските градини са подготвени.

„Предстои да бъдат доставени дърва там където градините се отопляват с такива, както и да бъде раздадена нафта. За сега сме подготвени, но никой не може да каже какви ще бъдат цените на газа, за да бъдем по конкретни. За сега няма притеснения от страна на училищните ръководства, както и от страна на община Казанлък.“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак