14:44 | 22 септември 22 5756

Японецът Такеши Шимазаки донесе “зеленото злато“ -уасаби в Средногорово

Японецът Такеши Шимазаки донесе “зеленото злато“ -уасаби в Средногорово / Новини от Казанлък

Сгушено в полите на Средна гора, казанлъшкото село Средногорово се превърна с дом на едно непитипично и екзотично за нашите географски ширини растние, а именно уасабито, чиято родина е далечна Япония.

Донесено от японецът Такеши Шимазаки, многодишното растение вирее добре, благодрение на усърдните грижи и добрите климатични условия в селцето.

Лесно ли се отглежда уасаби е България, може да прочетете в следващите редове, какво разказа пред kazanlak.com г-н Шимазаки:

„Дойдох за първи път в България преди повече от 20 години, а причината бяха ароматните български рози. Преди пет години започнах да отглеждам рози и  в Ямагата, Япония. Беше си предизвикателство, но сега растенията виреят много добре. Реших, че мога да донеса нещо и аз от родината си в България. Спрях се на растението уасаби. Говорих с моят учител по уасаби г-н Сато. Обсъдих с него налудничевата ми идея - да отглеждам уасаби в България, а той се съгласи.

Миналият март 2021, пристигнах със 100 растения, които се опитах да съхраня и развъдя. Шест месеца след това до август, успяха да оцелеят 50 от тях.  Осъзнах, че ако уасабито успешно започне да вирее тук ще мога да засадя и отгледам по-големи количества уасаби. Така през декември 2021, сметнах, че е време за новата реколта. Идвам всеки ден да нагледам и полея растенията, които виреят тук по средата на нищото в планината. 

Изминаха 9 месеца, но по-голямата част от уасабито се запази, с други думи около 65 %, което си е много по-добре в сравнение с миналата година. Надявам се растенията да порастнат още до следващия март и пролетта за да са готови за консумация.

Все още се уча как да отглеждам уасаби в България, това е един експеримент за мен. Следващата стъпка най- вероятно ще бъде отглеждането на много повече растенията за по-голяма продукция.“

Такеши Шимазаки разказа още, че естественото уасаби расте в реките и планинските потоци, а чистата вода и умерена сянка са основни критерии при неговото отглеждане, за това и растенията виреят толкова добре в Средногорово.

Японесът допълни, че подкравката е неизменна част при консумацията на традиционното руло суши.

„За съжалени 90% от продаваното уасаби е имитация. Вкусът на автентичното уасаби е лютив и стицъв, а зелената пастата се приготвя основно от листата на растението. Надявам се за вбъдеще, да открия партньори и да започнем производство на уасаби, което да се предлага ресторантите за суши в България.“, уточни Шимазаки.

Съвсем скоро, визата на чужденеца свършва и той ще трябва да се прибере в Япония за поне шест месеца. През зимния сезон, растенията ще отпътуват за София където негови приятели ще се грижат за тях докато Такеши се завърне отново през март 2023 в България.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак