17:26 | 29 септември 22 6895

Общинският съвет поиска разширяване на парк Розариум с частен имот

Общинският съвет поиска разширяване на парк Розариум с частен имот / Новини от Казанлък

Казанлък има шанс да увеличи площта на парк „Розариум”. Това е възможно, след като днес на редовното заседание на Общинския съвет, под точка 3 от дневния ред, бе гласувана сумата от 1 000 000 лв., с които Община Казанлък ще може да разполага при водене на преговорите за закупуване на терена, разположен северозападно от парка. Теренът е с площ от 2 221 кв. м.

В новото пространство Община Казанлък предвижда да бъдат обособени зони, в които децата на различна възраст, специално най-малките, да бъдат отделени, като по този начин те да играят спокойно и в безопасна среда.

„Ние искаме да възстановим парк Розариум в реалните му граници. Всички деца, майки, пенсионери и граждани, имат нужда от още малко парково пространство в центъра на града, свобода и въздух. За всички е очевидно, че най-малките деца, които сега прохождат са в остър конфликт с по-големите деца, които карат тротинетки и велосипеди. Теренът е необходим на Община Казанлък, за да възстановим тази изгубена част от парка.”, изтъкна в интервю пред kazanlak.com след заседанието на ОбС-Казанлък Николай Златанов, председател на общински съвет Казанлък.

Предложението събра необходимият брой гласове и бе прието.

Този парцел на времето всъщност е бил общински и част от парка. Това е единственият имот, в непосредствена близост до парка, и чрез който уголемяването на централното парково пространство е възможно.

Собственикът на имота е имал намерения да реализира на терена инвестиционен проект, който включва изграждане на жилищна кооперация, но Община Казанлък се противопоставя на идеята му. След дълги преговори той решава да предложи на общината да откупи имота.

Изготвената пазарна оценка на имота е в рамките на около 1 100 000 лв. Възможностите на Община Казанлък да закупи този имот са в рамките на 1 млн. лв., който може да бъде осигурен и гласуван днес без да бъде теглен кредит. 578 600 лв. от цялата сума за покупката, ще бъдат покрити от средства, предоставени с постановление от Министерски съвет, които са целеви. Тоест ако те не бъдат усвоени до края на годината, Общината ще трябва да ги върне на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

„Ние предложихме на собственика цена от 1 млн. лв., която можем да си позволим и да осигурим, но разговора остана отворен, след като той реши, че по-скоро би приел стойността на пазарната оценка от 1 100 000 лв.”, коментира Николай Златанов.

Днес обаче, по време на заседанието се видя, че Общинския съвет се раздели на две в мнението си, като групите на ГЕРБ, Експерти за Казанлък и ДПС сметнаха, че този имот е изключително важен и трябва да бъде откупен. А групата на Левицата изрази позицията, че са съгласни да се разшири Розариума, но не и на тази цена.

„За радост такива решения на Общинския съвет се приемат с мнозинство, тоест 19 гласа бяха необходими, от 37 съветника това са 50% плюс един. Така че аз виждам мнозинство, което е формирано и готово да направи тази сделка.”, заяви Златанов.

Сега пред екипа на общината предстоят още преговори със собственика на имота, за определяне конкретната му цена. След като тя бъде уточнена, сделката отново ще бъде входирана за гласуване в Общински съвет.

Справка показва, че всъщност Община Казанлък загубва тази част от парк Розариум през 1997 г. До тогава парцелът се е ползвал от отдел „Чистота” на Общинското предприятие. През 1997 година, с подписите на Румяна Друмева, в качеството си на председател на ОбС-Казанлък тогава, и на г-н Гороломов като кмет на общината, се предприемат стъпки, с които този имот като част от имуществото на Общинско предприятие - 100% общинско дружество „Еко 93” ЕООД, е включен в смесеното дружество „Нелсън Еко” ЕООД. Така общинското търговско дружество влиза в частно търговско дружество, след което се увеличава капитала му. Общинското дружество остава с 20% и повече не участва при вземането на решенията какво ще се случва с това дружество.

В резултат на тези действия частната фирма „Еко Нелсън” фалира, най-вероятно е обявено в несъстоятелност, и единственото което служи са обезпечаването кредиторите за неизплатени заплати, ДДС, и задължения, се явяват имота на Розариума и още 2-3 други имота в Казанлък. И през 2007 г., с прието решение на Общинския съвет с подписите на Стефан Дамянов и покойния вече Васил Самарски. Така Община Казанлък загубва имота. Мисля, че всички жители на Община Казанлък трябва да бъдат запознати. Решенията са качени на сайта на ОбС – едното е №213 от 1997 година, другото е №695 от 28.06.2007 г.. Всеки може да ги види.”, заяви председателят на ОбС-Казанлък.

До момента този парцел стои неизползван. Първоначално след 2007 г., теренът е бил закупен от съдебен изпълнител за около 200 000 лв., в резултат на обявяването в несъстоятелност на търговското дружество. Като Златанов подчерта, че тази сума не е влязла в бюджета на Общината, която е загубила имота си, а напротив – тя е послужила за погасяване на задълженията на частната фирма.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

21011 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

18618 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12513 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11689 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11252 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10587 | 03 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9501 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9208 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8811 | 05 юни 2023

Павел баня избра своите Цар на минералната вода и Царица Роза 2023

8527 | 08 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак