17:13 | 04 октомври 22 7178

Официално: Един мъж е загинал в Арсенал, двете жени се издирват, а трета е в критично състояние. Има опасност от вторичен взрив

Официално: Един мъж е загинал в Арсенал, двете жени се издирват, а трета е в критично състояние. Има опасност от вторичен взрив / Новини от Казанлък

Разследват версията за човешка грешка след инцидента в „Арсенал” днес. Има опасност от вторичен взрив.

Един мъж на 55 години е починал, като тялото му е било изхвърлено от взрива. Двете жени, за които по-рано ви съобщихме, че са загинали, всъщност са затрупани под отломките, като до момента не е започнало тяхното издирване. Телата им не се виждат и не са в периферията на взрива. Шансовете да са живи са минимални, но все още ги има.

Жена на 43 години е в критично състояние, с черепно-мозъчна травма, като тя е откарана в болница в София. Загиналият и пострадалите са от Казанлък и околностите, като все още не е ясно с какъв стаж са те.

Това стана ясно след брифинг на апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов и Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който бе даден преди минути пред входа на завод „Арсенал”. В брифинга участие взе и комисар Стоян Колев директор на РД ПБЗН Стара Загора.

„Инцидентът е станал в 11:06 часа, а сигнала на тел. 112 е подаден в 11:13 часа днес. Цеха е тотално разрушен. Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на единия от работниците в цеха – това е 55-годишен мъж, който е починал. Две жени, на 53 и 43 годишна възраст, които също са били в цеха в момента на взрива за сега са в неизвестност. От взрива е пострадал четвърти човек - жена на 43 години. Тя се е намирала в близост до цеха. Нейното състояние е критично, тя е с тежка черепно-мозъчна травма и е транспортирана в болница „Св. Йоан Рилски” в София.”, заяви апелативният прокурор Тодор Деянов.

Той поясни също, че на този етап все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките на цеха, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. В момента пътува група от Специализираният отряд за борба с тероризма, която ще поеме обезопасяването на периметъра и ще ръководят разчистването на останките и издирването на двете затрупани жени.

„Точно как е станал взрива на този етап никой не може да каже. Единственото, което мога да кажа е, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасността на труда.”, коментира прокурор Деянов.

Взривът е станал в цех 150 на Завод 4. „В него са се произвеждали изделия, свързани с звуково-светлинен ефект. До колкото успях да разбера не става въпрос за вещества с бойно предназначение, а за други от типа на фойерверки или сигнални ракети.”, поясни още Деянов.

Той добави, че основната част на сградата на цеха липсва, останали са стени, които стърчат, всичко останало е руини. Има счупени стъкла на съседните сгради.

„Законовия срок за разследване е два месеца, но тъй като е вероятно да бъдат назначени множество експертизи, вероятно този срок ще бъде удължен. Разследването е възложено и ще се провежда от Национална следствена служба. Използва се най-съвременна техника, включително и дрон. Има образувано производство по чл. 123 ал. 1 от НК, за трудова злополука със смъртен резултат.”, каза окръжен прокурор Дичо Атанасов.

„Независимо, че е извършена общонадзорна проверка от Окръжна прокуратура-Стара Загора преди 2 години, още утре ще разпоредя извършване на нова проверка, в която да участват всички институции, които имат отношение към подобен вид производства.”, добави апелативният прокурор на Пловдив.

За момента няма да бъде спирана работата на завода. Няма опасност от замърсяване на въздуха, в следствие на взрива.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36756 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9818 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9654 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7089 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6599 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5560 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

5030 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4984 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4727 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3917 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак