17:53 | 02 ноември 22 6131

През ноември започва асфалтирането на първите улици от проекта на ВиК в Казанлък

Днес, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, зам.-кметът Даниела Коева и началникът на отдела по строителство Дойко Костадинов, свикаха среща с представителите на изпълнителите на проекта на ВиК, заедно с ръководството на ВиК-Стара Загора, които са възложители на проекта. На срещата общината постави няколко важни въпроса, които вълнуват гражданите на Казанлък, отговорите на които Галина Стоянова и Даниела Коева ги представиха пред медиите.

Първият въпрос, който бе зададен към изпълнителите на проекта бе защо са толкова малко местата, на които се работи в момента.

Фирмите изпълнители на проекта на ВиК-Стара Загора заявиха, че имат затруднения при възстановяване на средствата за работа по проекта. В Казанлък изпълнението на проекта стартира през март миналата година, като те не са получили никакви финансови средства по изработеното до момента. Важно е да отбележим, че в рамките на Града на розите плануваните ремонти на ВиК са изпълнени на малко над 50%.
Проблемът, който фирмите изтъкнаха е поради това, че оперативната програма „Околна среда” е изискала на няколко пъти смяна на документите, с които се актува изпълняването и се иска верифицирането на разходите. Според ВиК до дни, може би до седмица, тези проблеми ще бъдат отстранени и фирмите ще могат да получат някакво финансиране.

Защо започват разкопаване на определени улици, за които имаме временна организация, и не ги довършват, а се преместват на други места и правят нови изкопи.

Това също беше въпрос към организацията на фирмите изпълнители, като решението до което се стигна е, че те трябва да търсят по-добра съгласуваност. „Давам пример с ул. „Радецка”, на която има изкоп, който затруднява движението, а този изкоп стои няколко месеца вече. Фирмите уточниха, че на мястото има намерени подземни комуникации, за които те търсят техническо решение как да бъдат разрешени, защото трасето на водопровода минават през тях. Тук г-жа Коева настоя пред тях, че в такива случи е по-добре изкопа да бъде запълнен, и след като намерят решение да го разкопават на ново.”, заяви Стоянова.

На срещата бе поставен остро и въпроса с унищожаването на тротоарите, тревните площи и най-вече със запрашаването и пропадането на улиците.

„Представихме им улиците, в които в по-голямата си част те са работили – това са „Тракия”, южно от „бул. Княз Ал. Батенберг”, „Севт III”, “Ген. Радецки”. Изкопите са възстановени и трамбовани във вида, в който им предстои възстановяване. Има някои участъци, за които получихме като сигнали от граждани и сме им ги посочили конкретно, например ул. „24 август”, „Кенали”. За тях не получихме възражения от фирмите, дори напротив. Те бяха много настоятелни да получат точните места, на които трябва да направят допълнителни действия.”, разказа кметът на Казанлък.

Основният въпрос, заради който беше срещата е кога ще започне възстановяването на улиците.

Тук бе отговорено, че условието за това е наличието на финансов ресурс във фирмите, защото те трябва да възложат на фирма изпълнител възстановяването. „Тъй като това е въпрос, който не зависи от нас да се придвижи, а по-скоро от ВиК, ние им предложихме да започнем асфалтиране на улиците, които са в нашата годишна програма. Те са вече изпълнени и общината има средства за възстановяването им. Това са улици, по които ние ще разделим площите като сметка – площта, която фирмите имат да изпълнят по проекта на ВиК, а другата останала площ ние ще изпълним за сметка на общината. Заедно ще възложим изпълнението и солидарно ще плащаме на фирмата изпълнител.”, уточни още Стоянова.

Кметът потвърди, че много скоро, още през следващата седмица, се очаква да бъде възложено асфалтирането на улиците: „Преображение”, „Георги Кондолов”, локалното платно на бул. „Княз Ал. Батенберг”, „Марица”, „Илинден”, улиците южно от бул. Батенберг, които се заключват между блоковете номер 111 и 117.

„Това са първите улици, които ще се изпълняват цялостно, тъй като сме осигурили финансов ресурс. Всички останали улици, които ще бъдат асфалтирани частично, т. е. ще се възстановява само траншеята по проекта. Можем да кажем на гражданите, живеещи в квартала южно от Батенберг, че там ще започне цялостното асфалтиране.”, заяви Стоянова.

Асфалтирането на останалите улици зависи първо от времето, което ще позволи тази дейност, и второ от това дали изпълнителите ще получат навреме финансов ресурс.

Всички улици, които останат неасфалтирани в зимния период, ще бъдат преасфалтирани при първа възможност до година. Кметът заяви, че няма да остане участък от този проект, който да не бъде асфалтиран. „Ние няма да приемем възстановяване на улици, което да не отговаря на нашите условия, а те са: асфалтирането да бъде с добра основа, за да няма пропадане, и то да бъде по права линия, а не  по начина, по който са копани улиците със зигзагообразни изкопи.”, допълни Стоянова.

Отклоненията в тротоарните настилки също са задължение на фирмите по проекта. Там, където има възстановени настилки, но те са пропаднали, както на ул. „Тракия”, отново ще бъдат поправени.

За съжаление правомощията на Община Казанлък стигат само до там да се правят подобни срещи. Общината не може да санкционира или да изисква от фирмите, понеже възложител на проекта е ВиК Стара Загора. „Но всичко, което се изисква от нас, за да приемем улиците без забележки, ние ще го направим, без значение колко пъти ще правим такива срещи и колко пъти ще връщаме приемно-предавателните протоколи.”

Проектът на ВиК е на много голяма стойност и от голямо значение, не само за Община Казанлък, а и за всички общини, в които подземната инфраструктура не е подменяна от 70 години. Проектът трябва да приключи през май 2023 година.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

15031 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

12193 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

7024 | 02 май 2024

С пролетно ястие Иван Звездев нагости шейновци и гости

4128 | 04 май 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3519 | 02 май 2024

Учениците от ППМГ “Никола Обрешков“ гр.Казанлък, завоюваха медали и купи в Национална олимпиада по информационни технологии

3519 | 02 май 2024

Момиче попадна в ареста след като нападна 38-годишна жена в обществена сграда

3378 | 30 април 2024

Катастрофа между “Киа“ и “Опел“ се размина без сериозно пострадали

3241 | 02 май 2024

„М+С Хидравлик“ АД успешно приключи изпълнението на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Подобряване на енергийната ефективност на М+С Хидравлик чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност”

2902 | 30 април 2024

На 4-ти май в с. Шейново стартира атрактивното “Балканче Крос“

2517 | 30 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак