16:26 | 15 ноември 22 9040

Шофьорът, убил Ванко, пиел хапчета за кръвно и дори не разбрал, че блъснал дете / Обновена

Шофьорът, убил Ванко, пиел хапчета за кръвно и дори не разбрал, че блъснал дете / Обновена / Новини от Казанлък

Днес, в 14:00 часа, шофьорът, прегазил 14-годишният Иван от Бузовград, влезе в съда, където бе гледана мярката му. 57-годишният Димитър К. влезе в залата на Районния съд в Казанлък мълчаливо.

Пред съдията адвокатът на мъжа заяви, че Димитър вземал лекарства за пневмония и високо кръвно налягане, на скоро лежал в болница за лечение на пневмонияta. По думи на обвиняемият той дори не разбрал какво се е случило. Разбрал, че блъснал дете едва, когато полицаите отишли за разпит в дома му в село Розово.

Защитата на Димитър поиска мярка „проследяване под домашен арест” с гривна с мотивите, че той е с чисто криминално досие и няма опасност да се укрие. Въпреки това съдът не прие искането и наложи най-тежкото наказание - Постоянна мярка за неотклонение.

Предстои преквалифициране на престъплението на такова със смъртен резултат, поради което делото ще бъде прехвърлено към Окръжна прокуратура Стара Загора. За това по-тежко престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, или ако наблюдаващият прокурор прецени – от 5 до 20 години. Това заяви на брифинг след делото в казанлъшкия съд Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
„Ние като прокурори ще искаме възможно най-тежкото наказание за извършителя, така че в рамките на няколко дни, след като бъде извършена аутопсия, делото ще бъде прието от Окръжна прокуратура Стара Загора.”, добави още Атанасов.

Пред сградата на съда днес се бяха събрали близки на загиналото момче и жители на селото, за да поискат най-тежкото наказание за смъртта на момчето, което издъхна днес в окръжната болница в Стара Загора. Те обявиха, че обявеният по-рано протест за тази вечер се отлага. Вместо това в 17:00 часа ще отдадат мълчаливо почит към паметта на Ванко, като се съберат пред сградата на читалището със запалена свещичка.

Припомняме ви, че 14-годишното дете беше пометено от автомобила на Димитър К. на 11-и ноември в 17:30 часа вечерта в Бузовград, по пътя в посока село Розово. В деня на инцидента стана ясно, че шофьорът е употребил метамфетамин, а алкохолната му проба е отчела резултат над 1.2 промила. Димитър бе открит в дома си Розово 4 часа по-късно.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак