13:50 | 09 декември 22 2606

Бузлуджа отваря врати за посетители от догодина

Днес паметникът „Бузлуджа“ отвори макар и за кратко вратите си за журналисти, дарители, представители на държавните институции и доброволци.

По време на събитието арх. Дора Иванова, разказа пред присъстващите за извършените до момента дейности по Монумента и предстоящите новости.

Петър Бояджиев зам. областен управител на Стара Загора,  бе сред официалните гости на мероприятието. Той  отбеляза, че  благодарение на активната работа на  фондация „Проект Бузлуджа“ през годините, на 13 септември 2021 г. архитектурното чудо, получи статут на недвижима културна ценност.

„Дългият път, който съвместно извървяхме дава своите резултати и мисля, че тази добра инициатива ще се финализира успешно, за да може през 2023 г. всички туристи от България и света да могат да посетят това атрактивно място.“, каза Драгомир Петков заместник-кмет на Казанлък, който присъства на събитието.

Желаещите ще могат да посетят от следващата година и самата сграда, в която вече няма опасност от падащи предмети. Покривът е обезопасен, а във вътрешността има новоизградени дървени пътеки, по които безопасно и с парапети, посетителите ще могат да минават. Създаден е информационен павилион, от който хората ще имат възможността, да си купят билет, сувенир, да научат повече за самата сградата, както и да видят детайлния макет на Бузлуджа. Ще бъде прожектирано и видео, което ще разказва цялата история на монумента и работите по опазването му. След това с екскурзовод хората ще могат да се качат и да направят обиколка в основната зала и в кулоарите, а за малки групи с по-специални турове ще могат да се разглеждат мозайките под изградените защитни навеси.

„Освен етап бе обезопасяването на сградата. Тази година завършихме етапа по стабилизирането на мозайките, с работите по куполната мозайка, която беше последната незащитена. Вече е изградена и конструкцията над нея от дървен материал, за да може да бъде запазена и тя през зимата.“, каза арх. Дора Иванова.

Тя допълни, че е важно зимния период да се използва за създаването на наратива, историята която ще се разказва в сградата от екскурзоводите. Работим с Община Казанлък, Областна управа Стара Загора и Министерство на културата за да може да се създаде система за управление на Монумента и за да може да има устойчивост на самата сграда и нейното развитие, коментира Иванова. По думите ѝ предстоят и следващите големи стъпки, които са свързани с покривната конструкция. „Нужно е финансиране за заданията и изчисленията, за да може в най-кратък срок да се пристъпи към следващия етап, а именно покриването на сградата.“, добави тя.

По време на събитието бяха връчени бяха специални бронзови ключове и грамоти на дарители участвали в самото начало на дейностите, преди да има нужното финансиране. „Благодарение на тях и техните дарения на стойност от 6000 лв. или 12 000 лв. успяхме да направим проект, както и следващата много важна стъпка за обследването на покривната конструкция“, добави арх.Иванова.

Наградени бяха: Иван Нешев и Исмаил Алимов; Милен Михайлов – регионален търговски директор на Баумит България; д-р Константин Йорданов Стоичков; Красимир Стоянов от HTI България, както и партньорите по проекта Бузлуджа Маргарита Павлова, Петър Тотев и д-р Иван Дошков, които бяха възпрепятствани и не можаха лично да получат отличията. В края на церемонията стана ясно, че е останал още един ключ, без име, който очаква новия си притежател.

Дора Иванова сподели, че макета на ключовете е бил изработен от студенти от Национала художествена академия, катедра Метал. За целта е бил обявен конкурс в академията, а комисия е избрала най-добрата статуетка, която да бъде специално произведена днешното награждаване.

„Тази кампания е ключова и вярваме, че във всеки един от нас е ключа и от нас зависи да променяме средата, да развиваме пространството и наистина да създаваме качество и за следващите поколения. Благодарна съм на Oбластна управа Стара Загора, която прегърна тази идея и съдейства по всякакъв начин тя да се случи, а вече са и налице резултатите, на парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Община Казанлък, Министерството на културата, дарителите и приятели“, каза Дора Иванова.

Припомняме, че първия етап от проекта за монумента Бузлуджа включваше стабилизиране на мозайките, разположени на 1000 кв.м. Чрез голямо скеле и усърдна работа реставраторите успяха да спасят куполната мозайка, която се разпадаше. За да започнат самите дейности по сградата, екип от международни реставратори направи предварително проучване и анализ за нужните дейности. Вторият етап бе насочен към обезопасяването на сградата, беше изграден навес над мозайката, куполната мозайка покрита с дървена конструкция, а над нея поставена мембрана от хидроизолация предпазваща я от снега и дъждовете.  След това последваха  дейността по обезопасяването на покрива, почистване на всички пространства и изграждането посетителски пътеки.

Бузлуджа е най-известната и разпознаваема българска сграда в чужбина, посетители ѝ през 2021 г. са над 50 000, а броят им през 2022 г. продължава да се увеличава.

Гости на събитието бяха още членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа" проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците; арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“ и проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7581 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5781 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5216 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4295 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3997 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3694 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3413 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3116 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2851 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2649 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак