18:07 | 20 декември 22 1151

„Жените на Казанлък“: Предизвикателствата се нуждаят от решения в името на жените и техните права

„Жените на Казанлък“:  Предизвикателствата се нуждаят от решения в името на жените и техните права / Новини от Казанлък

На пресконференция днес, в клуба на БТА – Казанлък, адвокат Ивелина Димитрова, Стела Кехайова, Деница Джурова – представители на екипа на сдружение „Жените на Казанлък“ споделиха, че са сред одобрените за финансиране по програма „Мисия възможна“ на Българския фонд на жените.

„Във време на политическа, икономическа  и социална криза, повече от всякога е необходимо да продължим да работим в името на равнопоставеността между половете, против дискриминацията и насилието над жени и момичета. Сдружение „Жените на Казанлък“ не само сме готови да отговорим на предизвикателствата, ние го правим. Основните ни цели са привличане на обществения интерес и повишаване на информираността популяризиране на идеите ни. Предизвикателствата се нуждаят от решения, ние сме готови да дадем решения в името на жените и техните права. За всичко това обаче е необходима подкрепа и помощ.“, каза председателят на организацията Стела Кехайова.

Това се случва благодарение на поредния одобрен проект по програмата „Мисия възможна“ на Български фонд на жените.

Общо 26 организации от 15 населени места са участвали в конкурса, а кандидатурата на „Жените на Казанлък“ попада сред шестте одобрени. Финансирането е в размер на 38 361 лв. И е в рамките на 12 месеца, до края на 20223 г. „Конкурсът се проведе в рамките на две фази, като първия етап беше попълване на формуляр за концепция, която съдържаше обща информация за организацията и екипа, мисията, стратегическите планове за развитие и общия размер на исканото финансиране. Вторият етап включваше подробно разписване на концепцията и подробен бюджет. Във втория етап от процеса за кандидатстване се проведе и онлайн среща на екипа ни с Български фонд за жените по отношение на целите, индикаторите за успех и бюджетните пера.“, уточни Кехайова.

Тя добави, че сдружението работи от месец март, т.г. и до момента има одобрени седем проекта, а съдействие са потърсили 62 жени. „Социалната промяна отнема време, ресурси и отдаденост, а ние се нуждаехме от точно такава, по-устойчива административно-организационна структура под формата на екип,  възнаграждения, офис оборудване и изграждане на капацитет.“, посочи Стела Кехайова.

От сдружението „Жените на Казанлък“ казаха, че ще продължат да дават видимост на проблемите на жените чрез кампании и акции, както и обучения на местно и национално ниво. Представителите допълниха, че ще продължат да разкриват нови приемни в населените места на общината, както и безплатни юридически и психологически консултации на нуждаещите се жени. „Ще продължим да привличаме нови членове и да работим за укрепване на националното женско движение. Ще продължим да надигаме нашия глас за да бъде чут, да отвоюваме онова място за жената в обществото, което ще ни удовлетворява и ще ни накара да се чувстваме равноправни.“, каза Стела Кехайова.

Кехайова заяви, че на 12 декември представители на сдружението са участвали във форум свързан с промените в закона за домашното насилие.  Участници в него са били и  народните представители Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, Калина Константинова от Продължаваме промяната, Цветан Енчев от ДПС, Илина Мутафчиева от Демократична България, както и независимия депутат Явор Божанков. Срещата е била открита от вицепрезидент на Република България Илияна Йотова, която е изрази своята съпричастност към темата за домашното насилие, както и пълната си готовност за подкрепа на законодателни промени от страна на институцията, която представлява.

Сред участниците в дискусията са били още Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените, Диана Ковачева - омбудсман на Република България, Биянка Фарарау – политическа съветничка към Главна дирекция „Правосъдие и потребители“ към Европейската комисия, Лаура Алгу член на комисията Гревю на Съвета на Европа, Юлия Ковачева зам.-министър на правосъдието, Десислава Викторова главен инспектор в Главна дирекция национална полиция, както и представители на организации работещи на първа линия в борбата с домашно насилие.

Адвокат Димитрова сподели, че още през 2020 г. е изготвен законопроекта с промени в закона за защита от домашното насилие. „Две години по-късно Народното събрание не може да приеме тези така важни промени. Както народните представители, така и ние на местно ниво, също така и аз в работа си като адвокат, сме констатирали много недостатъци на действащия в момента закон за домашното насилие. Считаме, че той не дава достатъчно добра защита. Няма предвидени механизми за превенция на домашното насилие, не е добре регламентиран контрола върху изпълнение на издадените заповеди за защита от съда.“, каза Димитрова.

От думите ѝ става ясно, че не се води никаква статистика относно случаите на домашно насилие, а предложенията на „Жените на Казанлък“ до голяма степен се препокриват с тези, които са предвидени в законопроекта за изменение на закона за домашното насилие. „Ние отправяме предложение да бъдат проучени правните системи на тези държави, където домашното насилие е в по-малък процент. Да се види при тях как са регламентирани тези отношения, може ли да се взаимства нещо от тяхното законодателство. След ковид пандемията през 2020 г. случаите на домашно насилие се увеличиха. Проблемът е, че не се работи по този въпрос, самите жертви се чувстват незащитени, нямат доверие на институциите, процедурата е дълга, тегава, по-бавна и без юридическа подкрепа.“, каза адвокат Димитрова.

От „Жените на Казанлък“ припомниха, че в края на месец ноември бе поставено началото на подписка, свързана с борбата против домашното насилие, която ще продължи до 15 януари 2023 г. "Насилието на жени е обществен проблем, обществото трябва да започне да дава гласност на това.", казаха от сдружението и допълниха, че най-младата жертва потърсила помощ от тях е била само на 19-години, а най-възрастната на 70 години.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Kурс за Oгняр - тел. 0897948214 Стефка Мужикова Тази специалност Ви дава възможност да обслужвате парни и водогрейни...

Курсове, уроци 27/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък
„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

СНЦ „ТД Орлово гнездо“ - Казанлък обявява процедура за стопанисване и управление на хижа голяма Бузлуджа в района...

Платени съобщения 01/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Три автомобила и мотоциклет катастрофираха след разклона за Горно Сахране

9556 | 24 септември 2023

Автомобил самокатастрофира на Околовръстния път на Казанлък

8685 | 26 септември 2023

М+С Хидравлик събира в най - мащабната среща досега дистрибуторите си от цял свят

6336 | 27 септември 2023

Мъж е откаран е болница след инцидент с автомобил

6003 | 27 септември 2023

“Арсенал“ празнува 99 години в Казанлък

5870 | 28 септември 2023

ГЕРБ - Казанлък регистрира кандидатите си за кмет, общински съветници и кметове на кметства

5748 | 26 септември 2023

Задържаха петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана в Казанлък и областта

5312 | 27 септември 2023

Жители на казанлъшкото село Бузовград създадоха “Гората на Ванко“ в памет на 14-годишния Иван Седмаков

4554 | 23 септември 2023

„БСП за България“ регистрира кандидатът си за кмет на община Казанлък и общински съветници

4415 | 25 септември 2023

Официално откриване на новия асансьор в ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък

4085 | 26 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак