14:32 | 10 януари 23 650

Експертен съвет решава за Кастамону утре. Жителите от Долно и Горно Сахране ще обжалват и са готови на протест ако бъде одобрен

Експертен съвет решава за Кастамону утре. Жителите от Долно и Горно Сахране ще обжалват и са готови на протест ако бъде одобрен / Новини от Казанлък

Жителите на Долно и Горно Сахране ще подадат жалба до Административен съд и са готови на протестни действия ако инвестиционното предложение за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ на „Кастамону България” АД бъде одобрено на експертния съвет в РИОСВ Стара Загора. Той ще се проведе утре, 11 януари в 11:00 часа в сградата на РИОСВ Стара Загора. Това обяви Гражданският инициативен комитет на пресконференция пред медии вчера, в камерната зала на ДК „Арсенал”.

Инициативният комитет „Защита на Розовата долина” бе сформиран след събрание на жители от засегнатите павелбански села и казанлъшкото село Голямо Дряново, където присъстваха и казанлъчани. Комитетът е в състав: председател Къньо Рачков, зам. председател д-р Калин Калинов, секретар Бояна Йорданова, адвокат Петранка Гъркова, Димитър Димитров - кмет на с. Долно Сахране и Янко Янков – кмет на с. Горно Сахране.

Хората от засегнатите села алармират, че предприятието от дървопреработвателно ще се превърне в химическо, и то с разрешение на държавата.

Адвокат Гъркова акцентира върху това, че в общия устройствен план на Община Павел баня, който е приет от Общинския съвет през 2017 г., няма отредени чисто производствени зони, в които може да се развива химическо производство. Зоната, която е отредена в Общия устройствен план е предимно производствена зона. „Давам за сравнение „Неохим” в Димитровград. Неговата инфраструктура е разположена на терен от 2300 дка. и всичко е извън чертите на града. Производството формалин, което „Неохим” произвежда е 30 хил. тона годишно, формалдехилдните смоли 40 хил. тона. Инвестиционното предложение на Кастамону предвижда двойно производство на формалин и смоли.”, уточни още юристът.

Това според класификация на Министерството на околната среда и водите директно  определя предприятието с висок рисков коефициент. А в момента тяхната класификация за инсталацията която работи е, че се произвеждат пластмаси, полимери, синтетични влакна и влакна със синтетична основа. „Едва ли не имаме цех за детски играчки.”, коментира адвокат Гъркова.

„Община Павел баня е дала разрешение за извършване на този доклад по ОВОС. Считаме , че самата процедура за химическо производство е неправомерна, тъй като е несъвместима с общия устройствен план на община Павел баня, т. е. няма чисто производствена зона.

Жителите на двете села искат проектът да бъде прекратен. Опасяват се здравето си, за качеството на въздуха и водата не само в Община Павел баня, но и в Казанлък и дори Стара Загора.

Екологичните проблеми, за които се притесняват хората:

• Въздухът - Изпусканите вредни емисии във въздуха ще са етанол, въглероден оксид, диметилов етер и формалдехид. В доклада е описано, че цикълът на производство ще бъде непрекъснат – 24 часа, на три смени по 8 часа. Изпусканите емисии се предвижда да бъдат по час на смяна. Странното според тях е, че фирмата сама ще извършва контрола върху изпусканите емисии и това не дава сигурност за бъдещата безопасност на производство.

• Водата – ползваната вода от предприятието се предвижда да е 150 000 куб.м. Тя се черпи от река Габровница и от водопроводната мрежа на с. Горно Сахране. В доклада е посочено, че използваната вода ще бъде в затворен цикъл, но жителите на селата не вярват как и къде ще циркулират тези 150 000 куб.м. преработена вода (отпадък) без да се изпуска някъде. По данни на кмета на Горно Сахране водоизточниците в селото са плитки дренажи с дълбочина до 3-4 метра. Площадката влиза в обхвата на пояс 2 и 3 на водоизточниците, в нарушение на изисквания на Приложение №2 по чл. 10, ал.1 от Наредба №3 за СОС. Водонаборната кула стои до 100 м. от площадката и една авария би я компрометирала. Пряко засегнат по отношение на водоснабдяването е и град Казанлък. Също така липсват приложени лабораторни анализи на сурова питейна вода, по отношение на замърсяване с алдехиди и кетони за в момента съществуващото производство на завода.

• Рискът – винаги, когато се концентрират на едно място голямо количество опасни вещества, риска се повишава. Също така липсва становище на БДЖ за близостта на предприятието до ЖП линията. При възможна авария, безопасната зона за евакуация е 353 м., а заводът е на 50 метра. По въздушен път с. Долно Сахране е на 250 метра. „Кастамону България” АД е един от най-големите инвеститори в региона. Той се води и стратегически обект за страната, поради опасността от атентат.

„Не искаме да внасяме смут и да притесняваме хората. Не искаме да политизираме проблема, а да запазим живота и здравето на хората. Да запазим чиста Розовата долина. Призоваваме всички институции да се задействат и да се прекрати това нещо.”, апелира гражданския комитет.

Калин Калинов от Казанлък, д-р по високомолекулните съединения, разясни какво всъщност представлява Формалинът. Той е силно летлива и леснозапалима течност с безцветни изпарения, които имат дразнеща миризма. “Дори при много ниски концентрации, малко на 0,1 ppm, предизвиква дразнене на всички лигавици, сълзене на очите, кашлица. По указание на СЗО от 2010 г. не се препоръчва излагане на повече от 30 мин. в затворено помещение, където въздуха съдържа повече от 0,1 милиграма на кубичен метър формалин. При продължително излагане на такива вредни въздействия може да предизвика симптоми, които наподобяват астмата – кашлица и задушаване. А при по-високи концентрации от изброените се смята, че има канцерогенни действие и предизвиква рак на носоглътката. В комбинация с другите вредни вещества от другите отпадъчни продукти, например от производството на ПДЧ – фталатните естери и фините прахови частици, се получава отровен коктейл, който има в пъти по-вредно въздействие от всяко едно от тях по отделно.”, допълни д-р Калинов.

Всъщност това не е първата стъпка, която са предприели хората от двете села. След провелото се обществено обсъждане в Горно Сахране на 22.11.22 г., десетки жители на селото са пуснали становище до МОСВ, МЗ, РЗИ, РИОСВ, до Омбудсмана на Република България, до Община Павел баня. Адвокат Гъркова изброи получените отговори на становището: „Получихме много малко отговори – МОСВ заявиха, че изпращат преписката по компетенция в РИОСВ Стара Загора. От РЗИ Стара Загора пък отговориха следното: „РЗИ не прави заключения за наличие или липса на здравен риск. Задължение е на инвеститора и лицето изготвящо следните документи е да докаже наличие или липса на здравен риск във всичките му аспекти”. Единствения реален отговор е на омбудсмана – „Това инвестиционно намерение противоречи на ОУП на Община Павел баня и е в нарушение на наредба №7 на МРРБ.”, допълни Гъркова.

Инициативният комитет е решен да пусне жалба пред Административен съд, с която ще обжалва решението за ОВОС, ако бъде предложението бъде прието на експертния съвет утре. Хората са готови и на протестни действия. 

На въпроса защо чак сега се противопоставят на тази инвестиция Инициативният комитет отговори, че до момента всичко е минавало в пълно затъмнение – на жители, на граждани.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

20034 | 27 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8003 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

6377 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5695 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

5232 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4947 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

4265 | 22 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

3699 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3528 | 26 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3524 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак