13:38 | 12 януари 23 743

Две филмови премиери през януари в Града на розите

Две филмови премиери през януари в Града на розите / Новини от Казанлък

На 13 януари, петък, гостува екипът на „Второто освобождение“. А на 27 януари е премиерата на двусерийния филм за супер-полицая Гешев.

Нека фаталистите да внимават на петък 13-ти да не им мине черна котка път, но да не изпускат казанлъшката премиера на новия документален филм на може би най-добрия български кинодокументалист - проф. Светослав Овчаров. Началният час е 17:30 ч. в музей „Чудомир“.

Документалната лента „Второто освобождение“ е посветена на съветската окупация на България (1944-1947), а филмът е рамкиран с историята на едно момче от Казанлък, което е блъснато и убито от съветска военна кола и баща му се опитва да намери правосъдие за извършеното престъпление. Автори на сценария са историкът проф. Евелина Келбечева и Св. Овчаров, който е и режисьор на филма.

„По време на работата ни се сблъскахме с огромно количество човешки съдби, които са премазани в онзи период – и се убедихме, че в това трябва да бъде патосът на филма – в отделната човешка съдба“, споделя проф. Овчаров.

60-минутната лента представя периода на съветска окупация (до края на 1947 г. в България остават съветски военни части от Трети украински фронт и си тръгват, едва след като политическата опозиция на комунистическата партия е унищожена), стъпвайки на неизвестни за широката публика архивни документи, а също така и архивни кадри.

За заглавие на филма е използван известният комунистически евфемизъм „Второто освобождение“, зад който се крие озъбената физиономия на една трета национална катастрофа: унищожаване на Третото българско царство, съсипване на икономиката чрез „национализацията“ на индустрията и насилствената колективизация на земята, избиването без съд и присъда на поне 30 000 души, определяни като „цвета на следосвобожденска България“. Проф. Евелина Келбечева подчертава, че в новата учебна програма по история за Х клас не е обяснен терминът „съветска окупация“, както и „съветизация“ и младите поколения българи няма да имат и ни най-малка представа за тези полупремълчавани факти от най-близката ни история.

„Това, което трябва да бъде разбрано от този филм е, че станалото между 1944 - 1947 г. е най-дълбокият катаклизъм, който България изживява. И не говорим само за продоволствена криза, говорим за разнищване на дълбинната социо-културна тъкан на българското общество“, категорична е проф. Келбечева.

На следващия ден - 14 януари, от 17:00 часа, филмът „Второто освобождение“ ще бъде показан и в Стара Загора, в залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“.

За същата следдеветосептемврийска епоха разказва и документалната дилогия, посветена на Никола Гешев, който е наричан "най-добрият български полицай, който сме имали в държавата“.

Двата филма, озаглавени "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ", ще бъдат показани пред публиката от Града на розите на 27 януари, петък, от 16:00 часа – отново в залата на музей „Чудомир“. Автор на филма е Богдана Лазарова, журналистка от БНТ, която ще представи дилогията си пред публиката на Казанлък.

”Аз попаднах преди повече от десет години на изключителни факти за Гешев, но едва миналата година дойде редът да се заема с този филм. Не е лесно да правиш такова журналистическо разследване при почти пълна липса на документи”, споделя Лазарова. Това, с което е най-интересен топ-полицаят и заради което комунистическата Държавна сигурност над 20 години го е търсила по целия свят и не го е открила, е списъкът с неговите агенти. Списъкът остава неизвестен и до днес. „Личните му агенти са около 196 и само той е знаел истинските им имена. За тези хора се носят легенди, например че сред тях са били Тодор Живков, Трайчо Костов, Цола Драгойчева, Мирчо Спасов, дори съм чувала слух и за самия Григор Шопов – 30 години несменяем шеф на специалните служби в България”, твърди режисьорката.

Създателката на филма смята, че ако архивът на Никола Гешев се появи в публичното пространство, това определено би променило историята на България. Лазарова е категорична, че Никола Гешев не е убит и тази версия е измислена от Държавна сигурност, за да може на спокойствие да го търси. „Много хора ще се изненадат от това, което съм открила. Оказва се, че той не е напускал страната”, твърди журналистката.

Сензационното откритие на Богдана Лазарова и на съсценариста ѝ Арлин Антонов е, че топ-полицаят си е изградил предварително убедително алиби и, вместо да избяга зад граница, е прекарал живота си като обикновен провинциален учител в Пазарджишкия край. "Аз съм открила гроба му, с него е живяла една жена, ще видите и какво е станало с нея след смъртта му”, разкрива Б. Лазарова.

В продукцията на БНТ има много възстановки, в които участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева, а в снимачния екип главни действащи лица са операторите Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова.

Входът за тези вълнуващи кинопремиери е свободен, не пропускайте да станете част от Историята. Защо ли – защото дискусията след показа на „Второто освобождение“ ще бъде заснета от екипа на проф. Овчаров и ще влезе в нов документален филм.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Kурс за Oгняр - тел. 0897948214 Стефка Мужикова Тази специалност Ви дава възможност да обслужвате парни и водогрейни...

Курсове, уроци 27/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Автомобил самокатастрофира на Околовръстния път на Казанлък

8988 | 26 септември 2023

М+С Хидравлик събира в най - мащабната среща досега дистрибуторите си от цял свят

6889 | 27 септември 2023

“Арсенал“ празнува 99 години в Казанлък

6834 | 28 септември 2023

ГЕРБ - Казанлък регистрира кандидатите си за кмет, общински съветници и кметове на кметства

6604 | 26 септември 2023

Мъж е откаран е болница след инцидент с автомобил

6380 | 27 септември 2023

Задържаха петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана в Казанлък и областта

5651 | 27 септември 2023

Иззеха автомобилите на двама водачи, хванати да шофират с над 1,2 промила алкохол на пътя Стара Загора - Казанлък

4954 | 29 септември 2023

„БСП за България“ регистрира кандидатът си за кмет на община Казанлък и общински съветници

4710 | 25 септември 2023

Официално откриване на новия асансьор в ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък

4312 | 26 септември 2023

Хвана двама пияни шофьори при полицейска акция на пътя Стара Загора - Казанлък

4041 | 28 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак