Kazanlak.Com / Новини

Царица Роза 2023 и нейните подгласнички с нови рокли, дело на дизайнерката Жени Живкова

07 февруари 2023, 19:24 коментара 2571
Царица Роза 2023 и нейните подгласнички с нови рокли, дело на дизайнерката Жени Живкова / Новини от Казанлък

Днес в обновената зала №6 на Община Казанлък се проведе пресконференция по повод 120-тия Празник на розата.

„Годината е много интересна за Казанлък, белязана от доста юбилейни годишнини най-голямата от тях 120-годишнината от началото на Празника на розата създаден през 1903 г. от ръководството на Община Казанлък.“, каза кметът Галина Стоянова.

По време на срещата стана ясно, че Община Казанлък подготвя изключително пищна, цветна и вдъхновяваща програма за юбилейната годишнина.

Новото в тазгодишното издание на Празника ще бъде организирането на предварителна среща с  кандидатките за Царица роза в деня на избора, след което новата Царица и нейните подгласнички ще бъдат официално представени същата вечер пред казанлъчани и гостите на града ни от танцьора Памбос и неговия екип. Царицата и  двете подгласнички ще имат и нови рокли създадени от талантливата Жени Живкова. Ще бъдат организирани и два паралелни ритуала „Розоварене“. Коронясването на Царица роза ще се проведе на 2-ри юни вечерта, а церемония ще бъде изпълнена от екипа на „Пеещите актьори“. По време на Празника са предвидени и няколко концерта с  участието на легендарната група Boney M. Xperience на 2-ри юни, румънската поп звезда INNA на 3-ти и голямата Николина Чакърдъкова на 4-ти юни. Предвидено е да бъдат представени и две книги - „Старият Казанлък“ и  „Царица Роза“ ново издание с допълнение на изборите на Царица роза и конкурсите до избора на тазгодишната 55-тата Царица, както и фотоизложба на открито представяща родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък. Именитият Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултра маратонско бягане от планината „Олимп“ в Гърция до Казанлък посветено на празника. По случай юбилейното издание ще бъде реализирана и Европейската пролетна среща по повод на тревожната тема, че Европейската комисия ще променя регламента за етеричните масла. По време на Празника в Казанлък  ще се проведе и годишната световната среща на българските медии, която се организира всяка година от БТА в различни държави в Европа и света, като тази година тя ще се осъществи в Казанлък. Празничното дефиле, което ще отбележи кулминацията на тържествата ще се проведе на 4-ти юни. В него  участие ще вземат казанлъшки читалищни формации, които ще реализират проекта „Реализация на авторски костюми на побратимените градове на Празник на розата“.  За всички казанлъчани и любители на Празника на розата в чужбина е създадена и специална страница във фейсбук „Казанлък по света“.

Първото събитие, с което започват празниците в Казанлък ще бъде избора на Царица роза. Тази година той ще се проведе на 19 май в Дом на културата „Арсенал“, но ще има две неща, които ще различават конкурса от досегашния.

„През годините доста граждани и общественици са отправяли искания да имат по-голяма възможност да наблюдават кандидатките за Царица роза, да имат досег с тях за да могат да преценят наистина дали избора е справедлив или не. За това тази година, преди самия конкурс във фоайето на Дом на културата „Арсенал“, кандидатките ще бъдат представени за всички гости, които ще участват в конкурса, за всички зрители и за гражданите, които искат да се запознаят с тях. Това разбира се ще стане по непринуден, но организиран начин, в които ще участват актьори, водещи и журналисти.“, каза Галина Стоянова.

След края на конкурса и избора на Царица роза  ще бъде направено представяне на Царицата на площад „Севтополис“по късно вечерта, където вече ще има поставена сцена. Представянето ще направи Памбос Агапиу и неговите танцьори от школата, който с магнетично латино шоу, ще представят 55-тата Царица роза пред Казанлък.

„Целта ни е с конкурса да достигнем до повече граждани, до повече казанлъчани, защото знаете, че залата в Дом на културата „Арсенал“ не събира много хора, а много хора искат да  гледат конкурса. Също така ще има и големи видео стени на центъра, а конкурса ще се наблюдава от площад „Севтополис“.“, уточни кметът на Казанлък.

По повод на 120-годишнината ще бъдат изработени нови рокли за Царицата и двете ѝ подгласнички от талантливата Жени Живкова.

Предвидено е тази година да има два паралелни ритуала „Розаварене“. Единият ще бъде в  Етнографски музей „Кулата“, а другия пред Музея на розата за  по-голямо удобство на гражданите и гостите на Казанлък.

Коронясването на Царица роза ще се проведе на 2-ри юни вечерта. Самата церемонияще бъде изпълнена от екипа на „Пеещите актьори“ с ръководител Игор Марковски, в който участват не само актьори, но и Орлин Горанов, Орлин Павлов, Милица Божинова, Маргарита Хранова и Гергана Стоянова. След церемонията в петък вечерта ще гостува легендарната група Boney M. Xperience. Групата има издадени няколко студийни албума, 50 сборни компилации и 50 хит сингъла.  В съботната вечер на 3-ти юни организаторите на празника са подготвили концерт на румънската поп звезда INNA. Тя се изстрелва на челните места още е първата си песен „Hot”. INNA e най-продавания румънски изпълнител. На 4-ти юни вечерта ще гостува голямата Николина Чакардъкова с целия си ансамбъл от певци и танцьори.

Празничното дефиле ще бъде на 4-ти юни.  В него казанлъшките читалищни формации, ще представят проекта „Реализация на авторски костюми на побратимените градове на Празник на розата“. С костюмите ще бъдат облечени читалищни дейци или младежи от местните училищата, които ще дефилират в празничното шествие с идеята да покажат културата, традициите и фолклора на побратимените с Казанлък  градове.

Предвижда се още Историческият музей, заедно с Художествената галерия да представят родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък чрез фотоизложба на открито, която след Празника на розата ще пътува в различни градове на България. Предвидено е изложбата да достигне и до изложенията по света, където българските розотърговци преди много години са завоювали златните медали с розовото масло, а именно Виена, Париж, Чикаго и Филаделфия.

Две книги ще бъдат представени по време на юбилейното издание на празника, изработени от културните институти в града. Това са „Старият Казанлък“ и „Царица Роза“ ново издание с допълнение на изборите на Царица роза и конкурсите до избора на тазгодишната 55-тата Царица.

Две интересни спортни събития ще станат част от тържествата в Казанлък.  Едното е инициатива на Туристическо дружество „Орлово гнездо“, които заедно с именития Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултра маратонско бягане от планината „Олимп“ в Гърция до Казанлък със символичната идея за пренасяне на олимпийския огън в Казанлък. 

Традиционното планинско велосъстезание и маратон „Спици и бодли“ станало емблематично за града ни, което ще се проведе за осма година, е предвидено да бъде на 13 и 14-ти май. Очаква се участие в него да вземат  близо 1000 участника.

През 24 и 25 май в Казанлък ще гостува Европейската пролетна среща на тема „Насърчаване на културното наследство чрез иновации“ . Срещата се организира от Международната асоциация  на ароматите, френски евродепутати и кметът на френския град Грас Жером Вийо.

„За да привлечем хората, които живеят в чужбина и обикновено нямат възможност да присъстват на празника, а се информират само от социалните мрежи и ютуб, вече сме направили и фейсбук страница с името „Казанлък по света“., каза Галина Стоянова.

В рамките на Празника на розата, Общинският съвет по традиция гласува предложения за почетни граждани. Те могат да бъдат направени от инициативни комитети и различни неправителствени организации в срок до 20-ти април 2023 г.

„Аз като кмет на общината имам това право да предложа аргументирано представители на Казанлък, които заслужават да бъдат почетени с това звание и ще упражня тази година, своето право като предложа на Общинския съвет за почетни граждани д-р Бойчев, един от нашите лекари специалисти  и  Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик". , посочи Стоянова.

В рамките на Празника на розата ще се проведе и годишната среща на БТА. Това е световната среща на българските медии, която се организира всяка година от БТА в различни държави в Европа и света, като тази година БТА по повод и своята годишнина, са избрали срещата да се осъществи в Казанлък.

Виж още:

Новини от Казанлък

28 творби на малки художници “нашариха“ фоайето на библиотеката 28 творби на малки художници “нашариха“ фоайето на библиотеката
30 март 2023

Днес, 30 март, в 16.00 часа се откри изложбата „Шарен свят” на детска арт школа „Живопис“, с ръководител Галя Иванова, при Военен ...

РИОСВ проверява сигнала за високите нива на формалдехид във въздуха РИОСВ проверява сигнала за високите нива на формалдехид във въздуха
30 март 2023

След постъпил сигнал за завишени концентрации на формалдехид край село Копринка, РИОСВ – Стара Загора извършва проверка по случая. Това става яс...

Натали-Габриел Скобелева спечели първото място в шестото издание на „Училище за карикатура“ Натали-Габриел Скобелева спечели първото място в шестото издание на „Училище за карикатура“
30 март 2023

В ЛХМ „Чудомир“, днес бяха отличени участниците в шестото издание на „Училище за карикатура“. Децата п...

Светлинките продължават да жънат успехи Светлинките продължават да жънат успехи
30 март 2023

С нови награди ни зарадваха децата от клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Ив. Рилски”. 12-годишната Рая Енева е единствената казанлъчанка отличе...

Арсенал купува 18 имота в Енина, Крън и Средногорово за малко над 900 000 лв. Арсенал купува 18 имота в Енина, Крън и Средногорово за малко над 900 000 лв.
30 март 2023

18 имота общинска земеделска земя стават собственост на „Арсенал” АД. Това стана ясно след днешното редовно заседание на Общинск...

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Казанлък обединени „за” розата и розовото масло Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Казанлък обединени „за” розата и розовото масло
30 март 2023

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Казанлък подкрепят позицията и действията на кмета на Общината Галина ...

Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир
30 март 2023

Петият ден от Чудомирови празници 2023 бе изпъстрен с много детски усмивка. За пореден ден Дома на Чудомир стана...

Катерачът Иван Бонев стана вицешампион при юношите на държавното в София Катерачът Иван Бонев стана вицешампион при юношите на държавното в София
30 март 2023

В залата на Националната спортна академия гр.София, бе проведено Държавното първенство по спортно катерене в дисциплината „ боулдър“...

Стартира прием на регистрационни номера по избор Стартира прием на регистрационни номера по избор
30 март 2023

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 8001 РТ до СТ 9000 РТ. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявлен...

Блъснаха 75-годишен пешеходец в Шейново Блъснаха 75-годишен пешеходец в Шейново
30 март 2023

На 29-и март, около 12:30 часа, в казанлъшкото село Шейново, по ул. ''Рила'', е настъпило пътнотранспортно произшествие. По информация на МВР катастрофата е с...

Пламен Караджов, „БСП за България“: За икономическото развитие на старозагорски регион са необходими обединени политически усилия Пламен Караджов, „БСП за България“: За икономическото развитие на старозагорски регион са необходими обединени политически усилия
30 март 2023

Социалистът обобщи проблемите и даде формула за решенията им. Той започна с примера от Г...

115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници” 115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници”
29 март 2023

В Музея на розата, днес се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в двата Национални конкурса „Малк...

Питаме Казанлък:

Кой според вас е най-българския празник?

Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (1063) Работа (149) Разни (10) Автомобили, авточасти (8) Домашни любимци (3) Електро и битови уреди (2) Селско стопанство (1) Изкуство (1)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.05277