19:24 | 07 февруари 23 5497

Царица Роза 2023 и нейните подгласнички с нови рокли, дело на дизайнерката Жени Живкова

Царица Роза 2023 и нейните подгласнички с нови рокли, дело на дизайнерката Жени Живкова / Новини от Казанлък

Днес в обновената зала №6 на Община Казанлък се проведе пресконференция по повод 120-тия Празник на розата.

„Годината е много интересна за Казанлък, белязана от доста юбилейни годишнини най-голямата от тях 120-годишнината от началото на Празника на розата създаден през 1903 г. от ръководството на Община Казанлък.“, каза кметът Галина Стоянова.

По време на срещата стана ясно, че Община Казанлък подготвя изключително пищна, цветна и вдъхновяваща програма за юбилейната годишнина.

Новото в тазгодишното издание на Празника ще бъде организирането на предварителна среща с  кандидатките за Царица роза в деня на избора, след което новата Царица и нейните подгласнички ще бъдат официално представени същата вечер пред казанлъчани и гостите на града ни от танцьора Памбос и неговия екип. Царицата и  двете подгласнички ще имат и нови рокли създадени от талантливата Жени Живкова. Ще бъдат организирани и два паралелни ритуала „Розоварене“. Коронясването на Царица роза ще се проведе на 2-ри юни вечерта, а церемония ще бъде изпълнена от екипа на „Пеещите актьори“. По време на Празника са предвидени и няколко концерта с  участието на легендарната група Boney M. Xperience на 2-ри юни, румънската поп звезда INNA на 3-ти и голямата Николина Чакърдъкова на 4-ти юни. Предвидено е да бъдат представени и две книги - „Старият Казанлък“ и  „Царица Роза“ ново издание с допълнение на изборите на Царица роза и конкурсите до избора на тазгодишната 55-тата Царица, както и фотоизложба на открито представяща родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък. Именитият Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултра маратонско бягане от планината „Олимп“ в Гърция до Казанлък посветено на празника. По случай юбилейното издание ще бъде реализирана и Европейската пролетна среща по повод на тревожната тема, че Европейската комисия ще променя регламента за етеричните масла. По време на Празника в Казанлък  ще се проведе и годишната световната среща на българските медии, която се организира всяка година от БТА в различни държави в Европа и света, като тази година тя ще се осъществи в Казанлък. Празничното дефиле, което ще отбележи кулминацията на тържествата ще се проведе на 4-ти юни. В него  участие ще вземат казанлъшки читалищни формации, които ще реализират проекта „Реализация на авторски костюми на побратимените градове на Празник на розата“.  За всички казанлъчани и любители на Празника на розата в чужбина е създадена и специална страница във фейсбук „Казанлък по света“.

Първото събитие, с което започват празниците в Казанлък ще бъде избора на Царица роза. Тази година той ще се проведе на 19 май в Дом на културата „Арсенал“, но ще има две неща, които ще различават конкурса от досегашния.

„През годините доста граждани и общественици са отправяли искания да имат по-голяма възможност да наблюдават кандидатките за Царица роза, да имат досег с тях за да могат да преценят наистина дали избора е справедлив или не. За това тази година, преди самия конкурс във фоайето на Дом на културата „Арсенал“, кандидатките ще бъдат представени за всички гости, които ще участват в конкурса, за всички зрители и за гражданите, които искат да се запознаят с тях. Това разбира се ще стане по непринуден, но организиран начин, в които ще участват актьори, водещи и журналисти.“, каза Галина Стоянова.

След края на конкурса и избора на Царица роза  ще бъде направено представяне на Царицата на площад „Севтополис“по късно вечерта, където вече ще има поставена сцена. Представянето ще направи Памбос Агапиу и неговите танцьори от школата, който с магнетично латино шоу, ще представят 55-тата Царица роза пред Казанлък.

„Целта ни е с конкурса да достигнем до повече граждани, до повече казанлъчани, защото знаете, че залата в Дом на културата „Арсенал“ не събира много хора, а много хора искат да  гледат конкурса. Също така ще има и големи видео стени на центъра, а конкурса ще се наблюдава от площад „Севтополис“.“, уточни кметът на Казанлък.

По повод на 120-годишнината ще бъдат изработени нови рокли за Царицата и двете ѝ подгласнички от талантливата Жени Живкова.

Предвидено е тази година да има два паралелни ритуала „Розаварене“. Единият ще бъде в  Етнографски музей „Кулата“, а другия пред Музея на розата за  по-голямо удобство на гражданите и гостите на Казанлък.

Коронясването на Царица роза ще се проведе на 2-ри юни вечерта. Самата церемонияще бъде изпълнена от екипа на „Пеещите актьори“ с ръководител Игор Марковски, в който участват не само актьори, но и Орлин Горанов, Орлин Павлов, Милица Божинова, Маргарита Хранова и Гергана Стоянова. След церемонията в петък вечерта ще гостува легендарната група Boney M. Xperience. Групата има издадени няколко студийни албума, 50 сборни компилации и 50 хит сингъла.  В съботната вечер на 3-ти юни организаторите на празника са подготвили концерт на румънската поп звезда INNA. Тя се изстрелва на челните места още е първата си песен „Hot”. INNA e най-продавания румънски изпълнител. На 4-ти юни вечерта ще гостува голямата Николина Чакардъкова с целия си ансамбъл от певци и танцьори.

Празничното дефиле ще бъде на 4-ти юни.  В него казанлъшките читалищни формации, ще представят проекта „Реализация на авторски костюми на побратимените градове на Празник на розата“. С костюмите ще бъдат облечени читалищни дейци или младежи от местните училищата, които ще дефилират в празничното шествие с идеята да покажат културата, традициите и фолклора на побратимените с Казанлък  градове.

Предвижда се още Историческият музей, заедно с Художествената галерия да представят родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък чрез фотоизложба на открито, която след Празника на розата ще пътува в различни градове на България. Предвидено е изложбата да достигне и до изложенията по света, където българските розотърговци преди много години са завоювали златните медали с розовото масло, а именно Виена, Париж, Чикаго и Филаделфия.

Две книги ще бъдат представени по време на юбилейното издание на празника, изработени от културните институти в града. Това са „Старият Казанлък“ и „Царица Роза“ ново издание с допълнение на изборите на Царица роза и конкурсите до избора на тазгодишната 55-тата Царица.

Две интересни спортни събития ще станат част от тържествата в Казанлък.  Едното е инициатива на Туристическо дружество „Орлово гнездо“, които заедно с именития Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултра маратонско бягане от планината „Олимп“ в Гърция до Казанлък със символичната идея за пренасяне на олимпийския огън в Казанлък. 

Традиционното планинско велосъстезание и маратон „Спици и бодли“ станало емблематично за града ни, което ще се проведе за осма година, е предвидено да бъде на 13 и 14-ти май. Очаква се участие в него да вземат  близо 1000 участника.

През 24 и 25 май в Казанлък ще гостува Европейската пролетна среща на тема „Насърчаване на културното наследство чрез иновации“ . Срещата се организира от Международната асоциация  на ароматите, френски евродепутати и кметът на френския град Грас Жером Вийо.

„За да привлечем хората, които живеят в чужбина и обикновено нямат възможност да присъстват на празника, а се информират само от социалните мрежи и ютуб, вече сме направили и фейсбук страница с името „Казанлък по света“., каза Галина Стоянова.

В рамките на Празника на розата, Общинският съвет по традиция гласува предложения за почетни граждани. Те могат да бъдат направени от инициативни комитети и различни неправителствени организации в срок до 20-ти април 2023 г.

„Аз като кмет на общината имам това право да предложа аргументирано представители на Казанлък, които заслужават да бъдат почетени с това звание и ще упражня тази година, своето право като предложа на Общинския съвет за почетни граждани д-р Бойчев, един от нашите лекари специалисти  и  Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик". , посочи Стоянова.

В рамките на Празника на розата ще се проведе и годишната среща на БТА. Това е световната среща на българските медии, която се организира всяка година от БТА в различни държави в Европа и света, като тази година БТА по повод и своята годишнина, са избрали срещата да се осъществи в Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак