13:00 | 08 март 23 2248

Кадър от Казанлък стана част от изложбата “Хиляди лица-една армия“ на военният фотограф Вяра Йовева

Кадър от Казанлък стана част от изложбата “Хиляди лица-една армия“ на военният фотограф Вяра Йовева / Новини от Казанлък

В Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, на 7-ми март  бе официално  открита, изложбата "Хиляди лица-една армия" дело на първата жена фотограф в Министерството на отбраната Вяра Йовева.

На събитието присъстваха командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, представители на военното формирование, както и директори на местни културни институти.

Вяра Йовева започва кариерата си на военен фотограф във в-к „Българска армия“. Продължава да се изявява в петъчното магазинно издание към армейския ежедневник. Автор е на много корици на военното списание „Български воин“. По-късно е фотограф в електронното издание „Фрог нюз“, а след това става първата жена фотограф на Министерството на отбраната.

„След като завърших средното си образование, си казах, че фотографията ще бъде моята професия.“, посочи авторката. Професионалната ѝ реализация в областта на военната фотография става случайно. „Мисля, че не сгреших, въпреки, че това е голямо предизвикателство, много е трудно защото това е  мъжка професия. В Министерството на отбраната няма други жени фотографи, аз съм първата. Преди време е имало във вестник „Българска армия“ фотограф жена.“, добави Йовева.

Условията, в които попада военният фотограф са най-различни, а заснемането на кадрите понякога и доста необичайни.  „Случвало ми се е да снимам в екстремни ситуации. Например по време на учения, не знаеш какво ще се случи, имаш зона за безопасност, в която е определено да стоиш, но не знаеш как ще се развият действията, дали машината ще дойде прекалено близо до теб. Случвало ми се е снимайки едно нещо, над главата ми да минава хеликоптера, вдигайки толкова прах, че в конкретния момент  нямаш никаква видимост, остава ти единствено  гледаш през визьора на фотоапарата за да може да съхраниш себе си.“, разказаха Вяра Йовева.

Експозицията представя 35 фотографии, а зад всяка една от тях се крие различна история.

„Когато започне действието, заснемането на кадъра, става случайно. Нужно е да има наблюдателност, защото няма как да предвидиш какво те очаква.  Запознат си например с  церемонията, която ще се проведе или действията, които ще се състоят по време на ученията и въпреки това не знаеш какво да очакваш - човека какво изражение ще направи, какъв поглед или поза ще заеме.“, уточни Йовева. Тя даде за пример с фотография от изложбата, която чисто случайно е запечатала момента, в който дете, решава да отиде и да прегърне военнослужещ, а действието се случва за частите от секундата. 

Сред подредените творби, откриваме и кадър от Казанлък озаглавен „В строя на мира“. „Фотографията е заснета на площад „Севтополис“ по време на изпращане на контингент. Гълъбите, които се виждат на снимката, кацнаха точно за секунди, след което отлетяха.", доави Вяра Йовева.

Изложбата „Хиляди лица – една армия“ може да бъде разгледана в Музея на фотографията до 31 март.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14684 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8897 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7965 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7955 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7810 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7313 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5193 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5072 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5011 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4128 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак