11:50 | 10 март 23 1147

Фондация “Сийдър” ще изгради нова терапевтична зона за хора с увреждания в двете къщи от семеен тип в Казанлък

Фондация “Сийдър”  ще изгради нова терапевтична зона за хора с увреждания в двете къщи от семеен тип в Казанлък  / Новини от Казанлък

Нова терапевтична зона ще бъде изградена за над 30 деца и млади хора с увреждания и лишени от родителска грижа в центровете на фондация “Сийдър”.

В нея ще бъдат включени както пособия за спорт и отдих, така и специализирани съоръжения, които ще подобрят средата и качеството им на живот. Те ще бъдат монтирани в две от къщите от семеен тип, които фондация „Сийдър“ управлява в гр. Казанлък.

С проекта си организацията ще предостави достъпна и обновена среда за децата и младежите с увреждания и ще подобри условията на труд на социалните си работници и терапевти.

Това става възможно благодарение на безвъзмездната финансова помощ от 10 хиляди евро от водеща фирма, с производство и в Казанлък. Дарението ще подпомогне изграждането на зоната за отдих, спорт и развлечение на децата с увреждания. Целта на „Сийдър“ е да подобри средата и да създаде подходящи условия всички деца и млади хора да участват в разнообразни терапевтични и развлекателни дейности на открито и закрито. Новите съоръжения ще допринесат за по-лесното придвижване и включване в игрите и заниманията на децата с помощни колички. Сред съоръженията, които ще бъдат монтирани са подемници, които позволяват повдигане и преместване на хора с тежки увреждания, специализирани люлки за деца със затруднения, тактилна повърхност за ходене, беседки и други.

Фондация „Сийдър“ започва работата си в Казанлък през 2005 год. като помага на деца от институции. В последствие организацията става първата, която закрива дом за деца с интелектуални увреждания и до днес продължава своята работа в изграждането и управлението на центрове от семеен тип. Мисията на организацията е да осигури по-добра грижа за деца и млади хора в неравностойно положение и подкрепа за тяхното интегриране в общността, така че те да имат справедлив, пълноценен и достоен живот.

В гр. Казанлък фондация „Сийдър“ управлява 3 центъра от семеен тип и 1 защитено жилище, а в допълнение още 5 центъра в гр. Кюстендил. Организацията предоставя 24-часова индивидуална грижа за деца и млади хора лишени от родителска грижа. Повечето от тях са с увреждания и са живели в държавни институции в различни части на страната. Там те са израснали в изолация и недостигът на внимание и грижа са оставили своите белези в развитието им.

В семейните центрове, които „Сийдър“ управлява, всяко дете и младеж получава уважение, подкрепа и индивидуална грижа, според личните си нужди и потенциал. Фондацията подкрепя социалната интеграция на децата и младежите, като се стреми те да посещават дневни центрове, масови училища и детски градини, както и им помага да развиват своите умения и да усвояват нови. Фондацията работи за включването на децата и младежите в различни инициативи и възможности за интегрирането им в общността, така че те да станат по-независими, да вземат самостоятелни решения и когато е възможно, да започнат работа.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14685 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8898 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7972 | 05 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7965 | 01 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7830 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7315 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5193 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5075 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5013 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4130 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак