13:38 | 24 март 23 997

Галина Стоянова представи позицията на България, относно готвените промени в ЕК за етеричните масла

Галина Стоянова представи позицията на България, относно готвените промени в ЕК за етеричните масла / Новини от Казанлък

Кметът на Община Казанлък пое ангажимент да информира казанлъчани своевременно за развитието на въпроса за промените, които готви Европейската комисия по отношение на производството на етерични масла и респективно как бихме могли да защитим поминъка в Долината на розите.

За това днес, в социалните мрежи, Стоянова предостави в резюме позицията на България по темата, чрез Министерство на икономиката и индустрията, с която разполага.

Ето и акцентите, които сподели кметът:

България разглежда като правилна стъпка предложението за укрепване и опростяване на правната рамка за химикалите и за осигуряване на среда без токсични вещества, съгласно Регламента на ЕП и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 1272/2008 от ЕП и на Съвета относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси (CLP).

Въпреки това България изразява сериозна загриженост относно предложеният подход за класифициране на веществата, съдържащи повече от една съставка (MOCS) в някои класове на опасност и няма да подкрепи проекта на Регламент при липсата на решение на този въпрос.

Какво иска България?

България ще поиска изясняване на обхвата на предложението за прилагане на правилата за смесите при класифицирането на вещества, съдържащи повече от една съставка, доколкото предложената концепция не е била обект на изготвената по проекта на Регламент Оценка на въздействие.

В случая страната ни счита, че така предложеният подход от ЕК ще засегне пряко класификацията на много голям брой вещества. Това е така, защото, на практика, почти всички вещества съдържат съставки, добавки или примеси в концентрация над 0,1%. Предложената дефиниция за MOCS е с по-широк обхват от насоките за идентифициране на тези вещества, определени от Европейската Агенция по химикали.

България ще постави въпроса за възможността да бъде допълнена оценката на въздействие по отношение на предложения подход за класификация на веществата, съдържащи повече от една съставка.

Тук обосновката на страната ни е, че събирането на данни за всяка отделна съставка на веществото може да наложи нови изпитвания и тестването върху животни, както и допълнително време и разходи за икономическите оператори. По тази причина България счита за по-целесъобразно запазването на действащия понастоящем принцип на CLP регламента - за целите на оценяването и класифицирането да се използва наличната информация за самото вещество, вместо да се изследват и оценяват всички негови съставки поотделно.

България ще настоява за изключване на UVCB веществата от концепцията за MOCS, като в хода на преговорите би подкрепила и други варианти за решаване на проблема.

Мотивът тук е, че концепцията MOCS засяга и т.нар. UVCB вещества - веществата с неизвестен и променлив състав, продукти от сложни реакции или биологични материали. Тези вещества не могат да бъдат идентифицирани достатъчно добре по химичния им състав, защото съдържат голям брой съставки и съставът често е в значителна степен неизвестен, променлив или трудно предсказуем.

България ще следи за ясни и недвусмислени разпоредби, касаещи влизането в сила на Регламента и осигуряването на достатъчни преходни периоди за привеждане в съответствие с новите изисквания от страна на индустрията, включително по отношение на класифицирането и етикетирането на веществата и смесите в съответствие с новите класове иа опасност.

Класифицирането на веществата и смесите в новите класове на опасност и изменението на правилата за класифициране на веществата с повече от една съставка ще има отражение върху тяхната употреба, като може да наложи ограничения при влагането им в продукти и замяната им с алтернативи.

От Министерството посочват, че в момента е в процедура за изменение Регламент (ЕО) № 1272/ 2008 на Европейския парламент и на Съвета относно класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (CLP) и в тази връзка предоставят позицията на страната ни по този проект на регламента на ЕП и на Съвета за изменение на същия.

От Министерството посочват също, че понастоящем не се разглежда изменението на другия Регламент (ЕО) N9 1907/ 2006 на Европейския парламент и на Съвета относно регистрацията, оценката, решаването и ограничаването на химикали (REACH), но законодателното предложение на ЕК се очаква в края на годината.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък
Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Вашата кандидатура е подходяща ако притежавате: - За длъжността е желателно кандидата да има познания по устройството...

Работа 09/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

20901 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

17302 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12352 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11283 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11067 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10470 | 03 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9422 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9135 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8630 | 05 юни 2023

Жена с колело пострада при катастрофа на пътя Казанлък – Енина

8274 | 02 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак