16:18 | 27 март 23 2039

По-строги наказания за шофьорите влизат в сила от утре

По-строги наказания за шофьорите влизат в сила от утре / Новини от Казанлък

Ако водач превиши скоростта в населено място два пъти, реално остава без книжка

Промените в Наредбата за контролните точки, обнародвана на 24 март, влиза в сила от утре - 28 март. Нарушенията, които обхваща наредбата и за които се отнемат контролни точки, са тези, които водят до възникване на пътнотранспортни произшествия, това е установено вследствие на нашите анализи, като данните са идентични с предходните години, каза на брифинг пред Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Лъчезар Близнаков.

По думите му това са нарушения, свързани с използването на алкохол и наркотични вещества при управление на моторно превозни средства (МПС), неосигуряване на предимство на превозни средства, както и на пешеходци, неправилно изпреварване, било то със създадена опасност за движението или без превишената скорост, за превишаване с над 50 км/ч в населени места.

Инспекторът даде пример, че ако водач, който е придобил свидетелството си преди две години, допусне в рамките на една година два пъти да превиши скоростта с над максималната в населено място, той остава без свидетелство за управление. За да може отново да кара, е необходимо отново да бъде положен изпит за управление, обясни Близнаков.

Той даде няколко примера за промени в отнемането на контролни точки: при превишена скорост над 50 км/ч в населено място вече се отнемат 18 контролни точки и глобата е от минимум 700 лв., както и три месеца лишаване от право на управление на МПС. Ако се извърши повторно, се отнемат 22 точки, при системно превишаване на скоростта - 26.

За неосигуряване на предимство, за неспиране на знак стоп или за непропускане на пешеходец и преминаване на червен светофар се отнемат 10 контролни точки. За говорене по телефона досега отнетите точки са били 6, а сега ще бъдат 8, допълни главен инспектор Лъчезар Близнаков.

По думите му е обърнато внимание и на обезопасителните колани, каски и обезопасителни системи за деца. Промените там са следните: за неизползване на колани и каски се отнемат 10 контролни точки, за необезопасяване на детето в автомобила - 12.

Една от новостите, за които се отнемат точки, е при неправилно изпреварване със създаване на опасност за движението - отнемат се 13 контролни точки. Ако не е създадена опасност, но е направено неправилно изпреварване, се отнемат 10 контролни точки. Всички нарушения, които изброяваме в момента, са обект на ежедневен, целенасочен контрол от наша страна, посочи още инспекторът.

dir.bg

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Най - четени новини

за последната седмица

Грозно: Момиче троши търговски обект в центъра на Казанлък / Видео

15069 | 19 февруари 2024

Педиатърът д-р Ралица Пейчева се сприсъединява към екипа на ДКЦ Районна Поликлиника - Казанлък

6908 | 15 февруари 2024

Камион се взриви в митницата до Арсенал

6681 | 17 февруари 2024

Криминалисти от Казанлък иззеха голямо количество марихуана от жилището на криминално проявен

6348 | 16 февруари 2024

Хиляди малини ще бъдат подарени тази събота в Копринка

5812 | 16 февруари 2024

19 задържани при акция за битовата престъпност

5448 | 15 февруари 2024

Проверка на имот от полицейските служители завърши с досъдебно производство

5357 | 15 февруари 2024

Община Казанлък получава собствеността върху държавни имоти

5086 | 16 февруари 2024

Взривилият се камион е превозвал етер

4038 | 18 февруари 2024

МВР издирва 82-годишната Мария Филипова

3452 | 16 февруари 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак