16:27 | 27 март 23 1532

Местният театър представя ретро-комедия със специални инструкции

Местният театър представя ретро-комедия със специални инструкции  / Новини от Казанлък

На 30-ти март, от 19:00 часа ще се състои премиерата на най-новата постановка на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, а именно „Марко Тотев в живи картини“, която е част от програмата на тазгодишните Чудомирови празници 2023 г. Това съобщи на пресконференция в клуба на БТА Казанлък днес, автора и режисьора на постановката Николай Гундеров. На срещата присъстваха още мениджъра и продуцент на театър „Криле“ Божидар Минков и местните актьори Ирена Дунавска, Милен Вангелов и Светлана Бургазова. В спектакъла участие ще вземе и актьорът Георги Атанасов.

Постановката е авторски спектакъл на Николай Гундеров.

„Нашият спектакъл е посветен на Марко Тотев. Това е спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота, както  и за българския принцип в законите на вселената. Не бих нарекъл този спектакъл документален, той е по-скоро фикция, художествена измислица за Марко Тотев, а ние от своя страна ще излезем пред публиката за да раздадем неговото завещание.“, каза Николай Гундеров.

Той уточни, че това е метафорична постановка, а завещанието са може би всички български комплекси или страхове, нещата от които се притесняваме и страхуваме, поднесени на публиката чрез чувството за хумор.

„Спряхме се на този български герой – Марко Тотев, защото той е първия български класик на неуспеха. Много лесно е да заемеш първи места на олимпиади, на състезания, в политиката, но да бъдеш на последното челно място вече си е постижение. в нашият театър Марко Тотев е практик, изобретател, ухажор, мислител, въздържател, изследовател, художник, въобще няма област, в която не се е подписал.“, подчерта режисьорът на спектакъла.

Националните герои, с които можем да се похвалим са много, според Гундеров. „В този наш спектакъл, Марко Тотев е провидян, като един интелигентен неудачник и всеки един от нас, признато или непризнато разполага с някои от неговите качества. Измежду многото негови изобретения, които ще видите ще бъдат демонстрирани и два уреда за чието съществуване, световната наука не подозира, а именно проверителя на чувства на напълно непознати лица и домашния разбивач на атоми, който може да се справи и с разбиване на коронавирус.“, заяви режисьорът.

Гундеров  се обърна към зрителите, които ще посетят спектакъла, с пояснение, че актьорския състав щедро ще раздаде богатото наследство и имущество на Марко Тотев, с надеждата посетителите да си тръгнат с мокри от смях очи.

Екипът работил по спектакъла сподели, че спектакъла е бил технически реализиран  в много кратко време. „Текстът и идея за „Марко Тотев в Живи картини“  са много по отдавна замислени. С ежедневната, денонощна работа на колегите, се опитахме да го направим, защото текста не е малко и се изисква повече време за да се изпипа. Обикновено такива представления се подготвят за месец, два, но ние за около 2 седмици се опитахме да го подготвим.“, добави Гундеров.

Николай Гундеров е драматург и режисьор, следвал в Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които Националната награда „Южна пролет“, награда от Международната академия за изкуства в Париж, наградата на Съюза на полските актьорски асоциации във Варшава, награда за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, наградата на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, два пъти наградата на публиката на Европейския фестивал на пътуващия театър, наградата за драматургия на Международния фестивал „Нова българска драма“, наградата на авторска пиеса от Националния конкурс на Театър 199 „Валентин Стойчев“, Аскер за съвременна българска драматургия и само преди месец, получи голямата национална награда „Алеко Константинов“ за най-добър текста на комедия.

Постановката „Марко Тотев в Живи картини“ ще бъде представена  пред местната публиката на 30-ти март, от 19:00 часа на сцената на театър „Любомир Кабакчиев“. За всички, които ще бъдат възпрепятствани, ще имат възможността да я посетят на 25-ти април в Казанлък.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5635 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4997 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4868 | 27 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3940 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3724 | 24 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3159 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3137 | 26 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

3069 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2470 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2364 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак