14:29 | 04 април 23 10004

Шумен съседски климатик, ремонтите на ВиК и развъждане на кучета са сред най-интересните казуси в отчета на Гинка Щерева

Шумен съседски климатик, ремонтите на ВиК и развъждане на кучета са сред най-интересните казуси в отчета на Гинка Щерева / Новини от Казанлък

През изминалата година 219 души са потърсили помощта на обществения посредник Гинка Щерева. 190 от тях са получили решение по своя проблем след намесата на омбудмана. Това разбираме от годишния отчет на Гинка Щерева, публикуван в сайта на Община Казанлък. 

Най-много подадени жалби и сигнали-35 бр., отчита омбудсманътв направление "Здравеопазване и социални дейности". На второ място са жалбите срещу комуналните доставчици ЕРЮг и ВиК - 25 бр., а на трето място по брой-22, са жалбите в направление „Устройство на територията, благоустройство и строителство“. 

В представения доклад, омбудсманът описва като „ябълката на раздора“ проблем с високи нива на шума, предизвикан от функционирането на климатик на съседи, започнатите строително-ремонтни дейности, извършвани по проекта на ВиК, относно реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа на гр. Казанлък, както и незаконна развъдна дейност на кучета, които нарушават обществения ред, спокойствието на съседите и способстват за влошаване на здравето на болна жена.

Ето какво описва в доклада си обществения посредник Гинка Щерева:

  • Проблем с високи нива на шума, предизвикан от функционирането на климатик на съседи. Поради липса на правна рамка, регламентираща мястото за монтиране на климатици, проблемът с климатика прераства в междусъседска вендета. Самотно живееща възрастна жена, ползвател на социални услуги, посети приемната. След обстоен разговор и консултация за права и възможности, я насърчих да посети приемната на депутата Илияна Жекова, която предстоеше след почивните дни. Междувременно, е решила, че ще наруши спокойствието на съседите си, ползвайки арсенал от домакински уреди, при което изпада в хипотезата на нарушител на обществения ред. Следват обаждания на тел. 112, полиция, линейки и насилствено превеждане за лечение в психиатричната болница в Раднево. Единствено и само обаждане на социалният й асистент и благодарение на уговорката за посещението на приемната на депутата, синхронизиране на действията ни и няколко обаждания до болницата в Раднево, помогнаха възрастната жена да не бъде държана за принудително лечение в Раднево.
  • Строително-ремонтните дейности, извършвани по проекта на ВиК, относно реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа на гр. Казанлък, тестват предела на издръжливост и търпение у гражданите. Спазване на права и задължения на ползвател и оператор, вменени от т. 2 от типовия Договор за доставка на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води; спазване на чл.11 от Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, които са публично оповестени на сайта на дружеството; липсата на информация за задължения на абонатите, относно СМР по проекта; разходите по необходимите и неотложни дейности за сметка на абонатите, са критичните точки в комуникацията на двете страни. Липса на предварителна информация до заинтересованите абонати, които обитават еднофамилни жилища, и които са на септична яма, а биха могли точно сега да се включат в канализационната система, беше най-голямата ми изненада. Иначе, за не потърсилите правото си да редуцират плащанията си за услугата канализация и пречистване, които не ползват, остава отново за сметка на потърпевшия, че не се е информирал.
  • Жалба срещу незаконна развъдна дейност на кучета, които нарушават обществения ред, спокойствието на съседите и способстват за влошаване на здравето на болна жена. Неудовлетвореност от липсата на адекватни действия от страна на общинска администрация. Подадох сигнал за проверка до Областна дирекция по безопасност на храните. Не се констатира развъдна дейност, животните са чипирани, ваксинирани, броят им не надвишава допустимите. Жалбоподателите не живеят постоянно в този имот. Спазват ли се нормативните изисквания за регистрация на обект/ ферма за развъждане на котки/ кучета? Ако може общината да разреши между съседските спорове, без значение на кадровия и финансов ресурс, който ще вложи, но да премахне дразнещото животно. Прави ли ни любовта към животните по - добри хора? Кое прави хората по – състрадателни към бездомните и страдащи животни, отколкото към бездомни и болни хора? Тези обществени отношения се уреждат не със закон, а с морал, съвест и възпитание.

Целият доклад може да видите тук

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14681 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8893 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7961 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7935 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7776 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7310 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5191 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5068 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5003 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4124 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак