12:05 | 05 април 23 11977

Фотографският тандем Александър Иванов и Илиян Мичев разкри житието на стария бук и отвъд

Фотографският тандем Александър Иванов и Илиян Мичев разкри житието на стария бук и отвъд / Новини от Казанлък

Снощи, в Художествената Галерия, един фотографски тандем ни допусна до своя „храм”, чрез двете преплетени изложби „Един живот” на Александър Иванов и „Отблизо” на Илиян Мичев.

„Един живот” на Сашо Иванов ни потапя в света на един стар бук, на който автора отделя 2 години, през които неговите метаморфози през всеки един сезон. Илиян Мичев пък проследява процеса и показва колко труд и постоянство е положил Иванов и какви емоции изпитва той по време на „танца си” с бука. Двете изложби бяха в изключително различни и в същото време в абсолютна хармония, допълнени от звуците на горски птици.

Идеята фотоизложбата да бъде представена като храм е на известния казанлъшки пейзажист. Както в храма олтарът е обърнат на изток, защото от там изгрява Божията звезда, в Галерията залата е в посока север, поради факта, че дървото живее в Балкана, на високата могила, над местността Катуните.

„Искаше ми се тази зала да се превърне в храм. Храм на моята почит и поклонение към дървото. Храм, подобен на малката вкопана църква в град Елена, изписана от земята до тавана с житието на Букака. Независимо, че 2 години се опитвах да разгадая заплетените послания на житейския му път,  е, не се получи. На първо място, защото няма достатъчно снимки, а и не посмях да поискам толкова канава от спонсорите.”, разказа при откриването на изложбата Александър Иванов.

„В православните храмове зографите са си позволявали да сложат името и лика си на най-незабележимото място. Тук ще видите автора на само 32 фотографии от едната страна на залата. Разбира се аз прехвърлих отговорността за това на Илиян Мичев. Извиках го да направи няколко снимки за спомен с дървото, а той сътвори цяла изложба с моя образ. Моите близки вкъщи имат и друго обяснение – всичко се дължи единствено на моята нарцистична природа.”, добави с насмешка фотографът.

Илиян Мичев пък изказа благодарност на всички дошли да посетят поредната изложба на Александър  Иванов и неговата първа. Мичев благодари на колегата си с думите: „Благодаря ти, Сашо, за това, че ме допусна да бъда близо до теб, за да мога да заснема начина ти на работа и всички да видят какво стои зад всичките ти кадри. Това е много труд и много снимане.

Не беше никак лесен за снимане, защото не се спира и за секунда. Понякога танцува с дървото, понякога сякаш се бори с него, играе си много със светлината… Не ми беше особено лесно да успея да хвана моменти, в които фотоапаратът не скрива лицето му, за да успея да покажа как точно работи неговия поглед. Успях да хвана моменти, в които се вижда кога той е доволен, концентриран или спокоен дори.”, добави още авторът на „Отблизо”.

Гост в залата бе и Николай Треймън – фотограф, който познава много добре и е представял не веднъж работата на Александър Иванов. Той представи изложбата с думите: „В тази изложба Сашо вече е много по-укротен, колкото и тази дума да не пасва на неговия нрав, но той се е съсредоточил единствено и само върху едно дърво. Изложбата е български пример в световно известното течение сюжетен минимализъм. Но това ни най-малко не намалява естетическата стойност.

Става дума за едно конкретно дърво в балкана – Букакът до хотел Еделвайс има съдбата на гроздето в ръцете на Сашо Иванов. Като майстор на виното той е успял по неповторим начин да накара човешкия ни поглед да се отдаде на съзерцателна наслада и приятно опиянение.”, допълни Треймън.

Благодарност към авторите от страна на екипа на Галерията изказа нейния директор д-р Пламен Петров. Двете изложби в този вид, в който я видяхме ще се превърне в част от колекцията на Художествена галерия Казанлък, която има вече положен, макар и скромен, фонд Фотография.

На откриването присъстваха множество фотографи, колеги и приятели на двамата автори. Изненадващо за домакините бе посещението на президента Петър Стоянов, който разгледа изложбата заедно със съпругата си. Той сподели, че е пътувал край Казанлък, когато случайно видял, че предстои откриването на интересна изложба и решил да я посети.

Изложбите може да разгледате до 7 май.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24473 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14184 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11305 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6155 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5473 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5371 | 29 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4371 | 27 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3752 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3340 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3304 | 29 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак