14:43 | 07 април 23 9294

Традиции и обичаи за Лазаровден, Цветница и Великден пресъздадоха малчугани от Казанлък

Традиции и обичаи за Лазаровден, Цветница и Великден пресъздадоха малчугани от Казанлък   / Новини от Казанлък

В навечерието на светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден в Детско-юношески Отдел на Общинска библиотека „Искра” съвметсно с НЧ „Петко Маналов 1932” с. Долно Изворово бяха пресъздадени традициите и обичаите на тези дългоочаквани пролетните празници.

В създадената автентична обстановка Ваня Кръстева, Цветелина Ганева и Стоянка Стокова, три поколения жени,  показаха как нашите предци са празували.

На фона на традиционните песни и танци, участничките представиха пред първокласници от ОУ „Г. Кирков”, ОУ „Мати Болгария”, деца от ДГ „Теменуга” – филиал с. Овощник,  ДГ „Роза” и ДГ „Снежанка” наричания за плодородие и здраве, както и стари техники за боядисвани на яйца.

Лазаровден е християнски празник. Празникът се отбелязва в чест на Свети Лазар – защитник на християнството. На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Съществувала е практика клонки да се закачат и на кръста против болки. С тях се изкарват и животните на паша, за да са здрави и плодовити.
Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Възкресение Христово – Великден е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третият ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Приготовленията за празника протичат през цялата Страстна седмица. Яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика събота. Първото яйце се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръст на челото на децата за здраве и късмет, след което го слага пред домашната икона, за да пази дома. Приготвят се Великденски хлебчета и се окрасяват с по едно яйце в средата. Пекат се козунаци. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Почина Стойчо Стоев - дългогодишен специалист от Суперабразив ЕООД

14639 | 10 юли 2024

Закопчаха 29-годишна крадла, задигнала близо 10 хил. лв. и злато от къща в с. Едрево

11833 | 12 юли 2024

Издирва се Стефан Калчев

11276 | 09 юли 2024

Арестуваха 26-годишна в Казанлък с коктейл от канабис, амфетамин и метамфетамин зад волана

7000 | 09 юли 2024

Ретро автомобили с класическа и неповторима визия ще ви очакват този уикенд в “Дамасцена“

5107 | 09 юли 2024

Пети ден без следа от Стефан Калчев

4111 | 11 юли 2024

Откриха 100 стека цигари без бандерол при проверка на автомобил в с. Габарево

3560 | 09 юли 2024

Поредна кражба е извършена от асансьор в Източното на Казанлък

3479 | 10 юли 2024

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“

3445 | 09 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

3148 | 14 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак