12:45 | 11 април 23 11716

Отличиха казанлъчанинът Тодор Иванов, който бе част от пещерните доброволци след земетресенията в Турция

Отличиха казанлъчанинът Тодор Иванов, който бе част от пещерните доброволци след земетресенията в Турция / Новини от Казанлък

Вчера, на 10-и април, в Нов български университет се проведе церемонията по връчването на наградите “Серафим” - награди за гражданска доблест и човешка доброта. Тази година акцентът беше върху хората и организациите участвали пряко или косвено в подпомагане на спасителните дейности в Турция.

Награждаването беше в четири категории:
- дарители;
- индивидуална награда;
- организация;
- голямата награда “Серафим”;
- отделно беше връчена специална индивидуална награда.

Наградата за организация бе връчена на сдружение “Пещерно спасяване”, чиито членове участваха, като доброволци в издирвателни и спасителни акции на затрупани хора в град Антакия, област Хатай – Турция. Част от тази организация е казанлъчанинът Тодор Иванов, за който ви разказахме през февруари. Той прекара рождения си ден под отломките в Турция, помагайки на бедстващите хора и рискувайки собствения си живот. Всички момчета от организацията получиха лична грамота.

В категория дарители наградата беше връчена на община Борино във връзка със събраните от нея средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

Индивидуалната награда получи Кирил Христов и кучето му Килиан, за участието му в издирване на затрупани хора от земетресението в Турция. С тяхна помощ бяха спасени 18 човека попаднали под развалините на срутилите се сгради.

Голямата награда “Серафим” беше връчена на Националната асоциация на доброволците в република България и нейния председател Ясен Цветков. Благодарение на усилията положени от членовете на асоциацията, за пръв път в историята на България, спасителни екипи от доброволци заминаха, като сплотени отряди да помагат при ликвидирането на последствията от земетресението в Турция.

Специалната индивидуална награда се присъди на д-р Берк Шабан, спомогнал за организирането на полевите задачи, участвал в оказването на медицинска помощ на десетки пострадали от земетресението и заедно с д-р Даниел Димитров извършили полеви хирургически интервенции.
Наградите са под патронажа на президента Петър Стоянов, който също присъства на церемонията.

Във второто издание на Наградите „Серафим“, носещи името на героя от едноименния разказ на Йордан Йовков, бяха връчени грамоти на 57 български доброволци – организации и отделни хора, показали изключителна всеотдайност при спасяването и подкрепата на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари, 2023 г.

Жури от Инициативния комитет в състав: проф. Димитър Вацов, Иво Инджов, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Митко Новков, доц. Огнян Минчев, Юлиана Методиева и Яра Бубнова, както и миналогодишните носители на Наградата Манол Пейков и Тихомира Методиева-Тихича, взе решение да присъди четирите специални награди.

Наградата „Серафим“ е учредена през 2022 г. под патронажа на президента на България Петър Стоянов (1997-2002 г.). В организацията участват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб, както и учени, писатели и журналисти.

Снимки: BulFoto Agency

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

31759 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

18639 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13206 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6658 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6385 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6239 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4881 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4390 | 10 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

2809 | 14 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2777 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак