15:50 | 25 април 23 17572

Ученици на хуманитарната гимназия посетиха лабораториите по физика на Софийския университет

Ученици на хуманитарната гимназия посетиха лабораториите по физика на Софийския университет / Новини от Казанлък

На 22-ри април, в Деня на Земята, ученици от ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий", гостуваха по покана във Физическия факултет при СУ "Св. Климент Охридски", град София. Участие взеха ученици от 8, 9, 10 и 11 клас, профил „Природни науки“.

Програмата беше изключително богата и разнообразна. Имаше лекции на различни теми, а експериментите започваха от входа на факултета, през фоайето на партера и продължаваха през многобройните лаборатории.

Опитите бяха свързани с училищните учебни планове по физика и включваха раздели: „Оптика“, „Електричен ток“, „Електростатика“, „Светлина“ и др. В лаборатория по Метрични методи в оптиката учениците наблюдаваха опити свързани с дифракция на Фраунхофер.

При посещението си в лабораторията по Лазерна физика видяха демонстрация на принципа на детекция на „Гравитационни вълни“ и научиха как се измерва дебелината на косъм с помощта на лазер. Също така наблюдаваха работата на атомно-силов микроскоп и видяха получено с него изображение на фасетните очи на оса.

В лабораторията по електричество и магнетизъм участваха в опит свързан със статичното електричество показан чрез генератор на Ван де Грааф. На учениците бяха демонстрирани основните свойства на лазерите и бяха обяснени важните предимства при приложенията им в медицината.

Така в деня на отворените врати на Физическия факултет казанлъшките ученици се потопиха с усмивки в неговата научна атмосфера.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак