12:44 | 11 май 23 7063

Казанлък празнува 140 години Хуманитарна гимназия

Казанлък празнува 140 години Хуманитарна гимназия / Новини от Казанлък

Навръх църковния празник на Светите братя Кирил и Методий казанлъшката общественост се събра в двора на Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, за да почете юбилейните 140 години от създаването на гимназията.

„Опит, мъдрост, доброта и човечност, дарявала 140 години и все още даряваща доброта и хуманност.“, описа историята на гимназията в приветствието си директорът Румена Петрова. Създадено в далечната 1883 г., училището е изградено с доброволния труд на местните ентусиасти да го създадат и то става първа люлка на педагогическата школа в България.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова припомни каква борба е било да учиш в Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“: „Не само, че се гордеехме, не само, че искахме да сме първи, ние искахме всички възможни медали!“, разказа тя. Галина Стоянова се обърна към учениците: „Сигурна съм, че хората, които стоят пред Вас – възпитаници и преподаватели на училището наистина живеят с него и с неговата слава!“. Кметът на Казанлък пожела на учениците: „Всичко зависи от Вас, деца, какви ще станете и как ще управлявате тази държава!“ Тя благодари на преподавателите, които пазят тръпката в сърцата си и покани до нея да застанат представителите на набор 1964 г.

Бившият директор Янка Найденова поздрави присъстващите: „В това училище съм учила, преподавала, преди 40 години бях негов директор, на 100-годишнината му. Винаги, когато стъпвам в двора, пред тази 140 годишна сграда, съградена с доброволния труд на казанлъчани, винаги, когато застана пред първия паметник в България на Светите братя Кирил и Методий изпитвам огромна гордост и уважение пред стотиците учители, дали образование на хиляди възпитаници, към всички, които са съхранили историческата памет и традициите. Благодарение на тях ние сме едно цяло, те ни обединяват и те ни водят към бъдещето.“, и пожела на всички в сферата на образованието успех.

Духовна академия нарече Хуманитарната гимназия казанлъчанинът проф. д-р Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“: „Това, което винаги ще й помага да оцелее е духът на борбеност, духът на увереност, че делото е право.“, отбеляза в приветствието си историкът.

Празникът започна с отслужване на празнична литургия от свещеници от Казанлък и околията и завърши с поднасяне на цветя пред най-стария паметник у нас на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5629 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4959 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4854 | 27 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3932 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3719 | 24 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3155 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3131 | 26 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

2542 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2465 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2352 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак