12:59 | 19 май 23 7474

Условна присъда получи турски тираджия, участвал в катастрофа край Хаинбоаз, където загинаха двама души

Условна присъда получи турски тираджия, участвал в катастрофа край Хаинбоаз, където загинаха двама души / Новини от Казанлък

Окръжен съд – Стара Загора постанови днес съдебен акт, с който наложи на турския гражданин М. К. наказание три години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи за максималния предвиден от закона изпитателен срок от пет години. Съдът го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от три години.

Състав от съдия и двама съдебни заседатели призна подсъдимия, който е неосъждан, за виновен в това, че 29.06.2018 г. по второкласен път II-55, км 46, на входа на гурковското село Пчелиново, при управление на влекач и прикачено към него ремарке е управлявал товарната композиция със скорост 65 км/ч, която превишавала максимално допустимата от 40 км/ч, сигнализирана с пътен знак. Навлязъл в насрещната лента на лекия автомобил, управляван от П. Д., и по непредпазливост причинил смъртта на Н. Н. и П. Д.

В хода на разследването е изготвена тройна авто-техническа експертиза, която установява, че техническата причина за настъпване на катастрофата е навлизането на лекия автомобил в лентата за насрещно движение, в която се е движел товарният автомобил.

Според заключението на експертите, водачът на лекия автомобил П. Д., при навлизането в завоя, е шофирал със скорост от близо 77 км/ч – почти два пъти надхвърляща разрешената от 40 км/ч за този пътен участък. Това обстоятелство на фона на конкретните атмосферни условия – валеж от дъжд – е довело до напускането на автомобила на собствената му пътна лента и до навлизането с тази скорост в лентата за насрещно движение.

Съответно, скоростта на автовоза е била 65 км/ч, което също е над въведеното ограничение от 40 км/ч. При навлизането на автомобила в насрещната лента подсъдимият М. К. е предприел намаляване на скоростта вместо аварийно спиране, поради което е последвал удар между двете МПС-та.

Съдебното производство срещу турския гражданин премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Съдебният състав, след като призна подсъдимия за виновен по повдигнатото обвинение, определи първоначално наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което, съобразно законовите разпоредби, намали с една трета и наложи окончателно наказание три години лишаване от свобода.

Първоначалното наказание беше определено при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като особена тежест беше придадена на значителното съпричиняване на тежкия съставомерен резултат от водача на лекия автомобил.

Съдебният състав счете, че за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия М. К. не се налага наказанието да бъде ефективно изтърпяно, като взе предвид всички данни за личността му, поведението му непосредствено след настъпилото ПТП и липсата на недобросъвестно процесуално поведение.

Съдът категорично не прие, че настоящият казус следва да се приравни на зачестилите напоследък в страната случаи на драстични нарушения на правилата за движение по пътищата, каквито доводи се направиха от частните обвинители.

Мярката за неотклонение „Задържане под стража“ беше отменена, поради наложеното условно наказание. Съобразно процесуалния закон съдът постанови подсъдимият да бъде незабавно освободен.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

*снимката е илюстративна

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Най - четени новини

за последната седмица

Грозно: Момиче троши търговски обект в центъра на Казанлък / Видео

16052 | 19 февруари 2024

Педиатърът д-р Ралица Пейчева се сприсъединява към екипа на ДКЦ Районна Поликлиника - Казанлък

7011 | 15 февруари 2024

Камион се взриви в митницата до Арсенал

6814 | 17 февруари 2024

Криминалисти от Казанлък иззеха голямо количество марихуана от жилището на криминално проявен

6478 | 16 февруари 2024

Хиляди малини ще бъдат подарени тази събота в Копринка

5932 | 16 февруари 2024

19 задържани при акция за битовата престъпност

5542 | 15 февруари 2024

Проверка на имот от полицейските служители завърши с досъдебно производство

5452 | 15 февруари 2024

Община Казанлък получава собствеността върху държавни имоти

5214 | 16 февруари 2024

Да помогнем на Амая да има ново сърчице

4686 | 20 февруари 2024

Задържаха 50-годишна жена, източила 12 хил. лв от дебитна карта

4470 | 21 февруари 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак