12:59 | 19 май 23 8235

Условна присъда получи турски тираджия, участвал в катастрофа край Хаинбоаз, където загинаха двама души

Условна присъда получи турски тираджия, участвал в катастрофа край Хаинбоаз, където загинаха двама души / Новини от Казанлък

Окръжен съд – Стара Загора постанови днес съдебен акт, с който наложи на турския гражданин М. К. наказание три години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи за максималния предвиден от закона изпитателен срок от пет години. Съдът го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от три години.

Състав от съдия и двама съдебни заседатели призна подсъдимия, който е неосъждан, за виновен в това, че 29.06.2018 г. по второкласен път II-55, км 46, на входа на гурковското село Пчелиново, при управление на влекач и прикачено към него ремарке е управлявал товарната композиция със скорост 65 км/ч, която превишавала максимално допустимата от 40 км/ч, сигнализирана с пътен знак. Навлязъл в насрещната лента на лекия автомобил, управляван от П. Д., и по непредпазливост причинил смъртта на Н. Н. и П. Д.

В хода на разследването е изготвена тройна авто-техническа експертиза, която установява, че техническата причина за настъпване на катастрофата е навлизането на лекия автомобил в лентата за насрещно движение, в която се е движел товарният автомобил.

Според заключението на експертите, водачът на лекия автомобил П. Д., при навлизането в завоя, е шофирал със скорост от близо 77 км/ч – почти два пъти надхвърляща разрешената от 40 км/ч за този пътен участък. Това обстоятелство на фона на конкретните атмосферни условия – валеж от дъжд – е довело до напускането на автомобила на собствената му пътна лента и до навлизането с тази скорост в лентата за насрещно движение.

Съответно, скоростта на автовоза е била 65 км/ч, което също е над въведеното ограничение от 40 км/ч. При навлизането на автомобила в насрещната лента подсъдимият М. К. е предприел намаляване на скоростта вместо аварийно спиране, поради което е последвал удар между двете МПС-та.

Съдебното производство срещу турския гражданин премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Съдебният състав, след като призна подсъдимия за виновен по повдигнатото обвинение, определи първоначално наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което, съобразно законовите разпоредби, намали с една трета и наложи окончателно наказание три години лишаване от свобода.

Първоначалното наказание беше определено при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като особена тежест беше придадена на значителното съпричиняване на тежкия съставомерен резултат от водача на лекия автомобил.

Съдебният състав счете, че за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия М. К. не се налага наказанието да бъде ефективно изтърпяно, като взе предвид всички данни за личността му, поведението му непосредствено след настъпилото ПТП и липсата на недобросъвестно процесуално поведение.

Съдът категорично не прие, че настоящият казус следва да се приравни на зачестилите напоследък в страната случаи на драстични нарушения на правилата за движение по пътищата, каквито доводи се направиха от частните обвинители.

Мярката за неотклонение „Задържане под стража“ беше отменена, поради наложеното условно наказание. Съобразно процесуалния закон съдът постанови подсъдимият да бъде незабавно освободен.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

*снимката е илюстративна

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10517 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7520 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7138 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6442 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5342 | 10 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5280 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5177 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5024 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4962 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4370 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак